Święta light - pomysły na wigilijną rybę

Tomek Woźniak
Nikt jednak nie powiedział, że dania lekkie muszą być niesmaczne. Taka ryba na przykład. Lekka jest, prosta jest, a jaka dobra jest...
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu

(Dla 3 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik razem z blachą do temp. 70°C. Filety z łososia (jeśli potrzeba) oddzielamy od skóry, nacieramy miodem i oliwą, a na koniec skrapiamy sokiem z połowy pomarańczy. Z folii aluminiowej robimy rękaw, do którego wkładamy rybę, plasterki pozostałej połówki pomarańczy, goździki oraz lawendę. Rybę pieczemy przez 40 min, na ostatnie 5 min pieczenia zwiększamy temp. do 180°C i odkrywamy wierzchnią warstwę rękawa - dzięki temu miód się skarmelizuje i sprawi, że ryba z wierzchu będzie lekko chrupiąca i złocista.

1
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Gotowany stek z tuńczyka z sosem kaparowym

(Dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 steki z tuńczyka o wadze 10 dag każdy

 

Wywar:

 

Sos:

  • 2 czubate łyżki masła (najlepiej sklarowanego)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka kaparów

 

Sposób przygotowania

Robimy wywar. Marchewkę i pora kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy pokrojone warzywa i pozostałe składniki wywaru, zagotowujemy. Zmiejszamy płomień do minimum, wkładamy steki do wywaru i gotujemy przez 5 min, a następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy rybę w gorącym wywarze przez kolejne 5 min. W tym czasie rozpuszczamy w małym rondlu sklarowane masło, dodajemy sok z cytryny i kapary. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i trzepaczką lekko ubijamy, aby tłuszcz delikatnie się spienił. Rybę wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową i polewamy sosem.

2
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm kostkę. Siekamy drobno cebulę, śliwki moczymy przez godzinę w gorącej wodzie. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę oraz pokrojone połówki śliwek wkładamy do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki.

3
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Kremowa dorada z jabłkiem i chrzanem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Ryby nacieramy w środku chrzanem. Do środka ryb wkładamy po kawałku jabłka, po gałązce rozmarynu i tymianku, a następnie nacieramy je z zewnątrz solą oraz oliwą. Każdą doradę szczelnie owijamy folią aluminiową, kładziemy na blasze i pieczemy przez 25 min. Wyjmujemy paczuszki z piekarnika i odstawiamy na 5 min, żeby ryba "odpoczęła", a następnie przekładamy na talerze.

4
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Śledź musztardowo-miodowy na tarteletkach

(Dla 4-5 osób)

 

Składniki

  • 25 dag śledzi korzennych
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka ciemnego miodu
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki oliwy

 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki wody

 

Nadzienie:

 

Sposób przygotowania

Śledzie myjemy, osuszamy i kroimy w 2-cm kostkę. Robimy dressing, ubijając razem musztardę, miód, wodę oraz oliwę. Śledzie zalewamy dressingiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Robimy tarteletki. Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i odstawiamy na 30 min do lodówki. Jabłko i cebulę drobno siekamy, mieszamy z jajkami i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Dzielimy je na porcje i przekładamy do okrągłych foremek, następnie pieczemy przez kwadrans w 160°C. Gdy ciasto będzie złociste, wlewamy do niego farsz i zapiekamy przez 20-25 min. Śledzia układamy na przestudzonych tarteletkach i serwujemy.

5
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Sandacz na szpinaku

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Filety z sandacza myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Następnie myjemy dokładnie szpinak, odcinamy twarde łodyżki, pozostawiając same liście. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i blanszujemy szpinak przez kilka minut. Odcedzamy i studzimy. Rodzynki razem z orzechami wkładamy do gorącej wody na 10-15 min (wtedy staną się bardziej miękkie i słodsze). Smażymy sandacza na rozgrzanej oliwie przez 5 minut z każdej strony. Przekładamy rybę na talerz, a na patelnię wkładamy ser. Gdy się rozpuści, wlewamy śmietanę, wsypujemy gałkę muszkatołową, wrzucamy szpinak oraz rodzynki i orzechy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy, cały czas mieszając, do chwili, aż sos stanie się gęsty i kremowy. Na koniec z powrotem wkładamy rybę. Podajemy od razu

6