Takiej rukoli nie znacie

Sałatka ziemniaczana z pesto
Składniki
- 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
- 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
- sól, pieprz
- 1 główka radicchio
- garść rukoli lub roszponki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender SENCOR SHB 3321 | Serax Perfect Imperfection ... | TEFAL Patelnia E4400652 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Makaron gryczany z pastą truflową
(Dla 1 osoby)
Składniki
- 100 g japońskiego makaronu gryczanego
- 30 g pasty truflowej
- 20 g startego parmezanu
- 2-3 suszone pomidory
- 1 garstka rukoli
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy go z pastą truflową i posypujemy parmezanem. Podajemy z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i rukolą. Inny wariant potrawy przewiduje dodanie do pasty truflowej odrobiny gęstej śmietany. To wskazówka dla osób, które wolą łagodniejsze smaki.
Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
Brabantia Garnek Vision 300... | METROX-SERVICE Deska DO KRO... | VACU VIN Tarka do sera 4655460 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Farfalle ze szpinakiem i oregano
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 szklanka grubo pokrojonych włoskich orzechów
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
- 40 dag świeżego, najlepiej młodego szpinaku
- 20 dag rukoli
- 50 dag makaronu farfalle
- 1 szklanka ricotty
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- sól, pieprz
- świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania
Podsmażamy orzechy na oliwie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do miseczki. Na patelnię z oliwą wkładamy czosnek i pieprz, po 2 minutach dodajemy szpinak i rukolę, podgrzewamy krótko, aż zwiędną. Gotujemy makaron, odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Przekładamy makaron do miski i mieszamy z ricottą. Następnie dodajemy orzechy, szpinak i rukolę, mieszamy bardzo delikatnie. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy parmezanem.
![]() |
![]() |
![]() |
CS Solingen STILO cedzak | Hendi 784105 | Łyżka cedzakowa np-7112 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa z rukoli i koziego sera
Składniki
- 2 niewielkie zielone cukinie
- 250 g rukoli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka do kawy cukru pudru
- sól, pieprz z młynka
- 250 g koziego twarożku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka do kawy ziaren kopru
Sposób przygotowania
Zagotowujemy 1,5 l osolonej wody. Myjemy cukinie i obcinamy im końce, lekko oskrobujemy skórkę (powinno zostać troszkę zielonego), a następnie kroimy je w plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody na 10 min, wkładamy 2/3 porcji rukoli i gotujemy przez kolejne 10 min. Miksujemy zupę, dodając 2 łyżki oliwy i cukier, następnie schładzamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Twarożek mieszamy ze śmietaną i za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z niego 6 klusek. Rozlewamy schłodzoną zupę do sześciu filiżanek. Na wierzchu każdej porcji układamy parę listków rukoli, kluseczkę z serka, polewamy resztą oliwy i posypujemy ziarnami kopru lub siekanym koperkiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender BOTTI HB0102 | Galeria Herbat Porcelana ze... | Gerpol Nóż do warzyw ELEGAN... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Sakiewka zapiekana z gorgonzolą i porami
(Dla 4-6 osób)
Składniki
- 100 g masła
- 250 g ciasta filo
- 1 średniej wielkości por
- 1 jajko
- 300 ml 12% śmietany
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 70 g sera gorgonzola
- sól i pieprz do smaku
- rukola
- oliwa
Sposób przygotowania
Masło topimy w małym rondelku. Trzy płaty ciasta filo smarujemy roztopionym masłem i sklejamy ze sobą. Kroimy pora w drobne krążki i mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Powstały farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto kroimy na 4-6 części. Okrągłe foremki o średnicy około 5-8 cm (idealnie nadaje się do tego forma na muffiny) wykładamy ciastem. Do powstałych dołków wlewamy farsz. Wystające brzegi ciasta zawijamy na górze i zakręcamy, aby sakiewki się nie otworzyły. Wierzchnią część ciasta również smarujemy roztopionym masłem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175°C. Podajemy od razu z dodatkiem liści rukoli skropionych oliwą.
![]() |
![]() |
![]() |
Blacha do pieczenia CTA-AP ... | KREIS PACK JEDNORAZOWE FORE... | QUISELLE Rondelek 16cm STAR... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- garść rukoli
- 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania
Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.