Blogerzy polecają: przepisy na przekąski

Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir fry (fot. mr & mrs sandman)

Verrines z wędzonym łososiem, twarożkiem i kiełkami stir fry
Składniki na 4 porcje:
4 plasterki filetu z wędzonego łososia
50 g kiełków stir-fry (m.in. bób i soczewica)
4 łyżki chudego twarożku
1 łyżeczka miodowej musztardy diżońskiej
szczypta posiekanego koperku/szczypiorku
świeżo zmielone sól i pieprz
kilka kropel oliwy z oliwek
kilka kropel soku z cytryny
Oliwę należy rozgrzać na patelni, a następnie smażyć na niej kiełki przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Rozchodzący się apetyczny aromat będzie oznaką, iż są już gotowe. Przekładamy je do miseczki i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Za pomocą blendera lub łyżki łączymy twarożek z odrobiną soli, pieprzu, szczyptą koperku oraz musztardą. Łososia skrapiamy odrobiną soku z cytryny (by ładnie nam kontrastował ze słodyczą musztardy) i zwijamy w fantazyjne różyczki. Teraz najważniejszy etap - układanie. W przygotowanych niewielkich szklaneczkach bądź kieliszkach (np. do wina) delikatnie układamy warstwami: łyżkę kiełków, łyżkę twarożku i różyczkę z łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości.
Przepis pochodzi z bloga "Mr & Ms Sandman" >>
Jakie dania kojarzą się Wam z dzieciństwem? Czy są smaki, które szczególnie mile wspominacie? Podzielcie się z nami swoimi kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa. Nagrody czekają
KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

Mini kisz z jarmużem, bryndzą i żurawiną
Składniki na ok. 12 mini kiszów:
400 g jarmużu
garść świeżej żurawiny
ok. 200 g bryndzy
5 jajek z chowu wolnowybiegowego
250 g śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy foremki. Jarmuż myjemy dokładnie, obrywamy liście, odkrawamy grube części łodygi, wszystko drobno siekamy. Żurawinę myjemy, dokładnie osuszamy. W misce ubijamy dokładnie jajka ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy połowę bryndzy pokruszonej na małe kawałki. Do masy dodajemy posiekany jarmuż i żurawinę, całość dokładnie mieszamy. Nakładamy do 3/4 wysokości foremek, posypujemy resztą pokruszonej bryndzy. Zapiekamy ok. 20-25 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Podajemy na ciepło albo zimno.
Przepis pochodzi z bloga "Zielenina" >>
KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

Tartaletki z jajkiem
Składniki na 6 porcji:
6 małych suszonych pomidorków z oliwy - drobno pokroić
oliwa z pomidorów
6 łyżeczek kaparów
6 jajek
2-3 dymki (tyko zielona część)
6 kromek pieczywa tostowego (może być pszenno-orkiszowe)
szczypta ostrej papryki
Kromki pieczywa okroić ze skórki i spłaszczyć przy pomocy wałka. Foremki na muffiny wysmarować oliwą, ułożyć w nich kromki pieczywa i wysmarować oliwą. W tak przygotowanych spodach ułożyć po jednym suszonym pomidorze i jednej łyżeczce kapar. Wbić po jednym jajku, tak by nie uszkodzić żółtka. Górę posypać dymką, oprószyć papryką. Piec 18-20 minut w 180°C (z termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Przepis pochodzi z bloga "Fun & Taste" >>
KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

Chipsy z bakłażana
Składniki:
1 duży bakłażan
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
sól
Bakłażan po umyciu i osuszeniu należy pociąć na bardzo cienkie plastry. Wszystkie plastry posolić, odstawić na około godzinę. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozgrzać na patelni około 2 centymetrową warstwę oleju. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone bakłażany układać na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.
Przepis pochodzi z bloga "Sprawdzona Kuchnia" >>
KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

Papryczki faszerowane kaszanką (Pimientos rellenos de marcilla)
Składniki na 8 małych porcji:
4 papryczki hiszpańskie (długie, wąskie)
4 dobre kaszanki
Oliwa z oliwek
Papryczki kroimy na 4 części i czyścimy z pestek. Kaszankę wyciągamy z flaka, kroimy na plastry i przesmażamy na patelni. Jak przestygnie faszerujemy nią przygotowane papryczki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Przepis pochodzi z bloga "W kuchni bez dubli" >>
KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

Tosty z pomidorową salsą
Składniki:
6 kromek chleba,
3 jajka,
sól i pieprz
Salsa: 3 pomidory,
kilka garści świeżej bazylii,
sól i pieprz,
4 łyżeczki ricotty lub sera feta
Do miseczki wbić jajka i przyprawić, pomaczać przez chwilę chleb i smażyć na rozgrzanym oleju, przez 2 minuty z każdej strony. Pomidory bardzo dokładnie pokroić, a bazylię posiekać. Doprawić i wymieszać z serem. Podawać na toście.
Przepis pochodzi z bloga "Camomille Flavor" >>
KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

Tortille z tuńczykiem i grillowanym bakłażanem
Składniki:
8 placków typu tortilla
16 plastrów bakłażana
1 mała cebula
1 awokado pokrojone na paski
8 połówek suszonych pomidorów pokrojonych na cienkie paski
świeża kolendra
majonez
pieprz
puszka tuńczyka w kawałkach
ulubiona sałata do wyboru: rukola, sałata lodowa, świeży szpinak
Jeśli użyjecie domowych tortilli proponuje po upieczeniu zawinąć je w wilgotną ściereczkę, aby zmiękły lub można podgrzać je w mikrofalówce, będą miękkie. Bakłażana należy pokroić w plastry, posypać solą, posmarować oliwą z dwóch stron, grillować najlepiej na patelni grillowej. Po upieczeniu przeciąć na pół, ułożyć na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru soku. Placek układamy na blacie lub desce do krojenia, smarujemy majonezem. Układamy porwaną sałatę, kawałki tuńczyka, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, kawałki suszonych pomidorów, bakłażanowe połówki. Posypać świeżo mielonym pieprzem posypać zielonymi listkami kolendry. Zwinąć w rulon, przeciąć na pół, układać na talerzu jeden na drugim lub dolną część zawinąć w papier.
Przepis pochodzi z bloga "Sprawdzona Kuchnia" >>
KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

Pomidorki koktajlowe z kozim serem
Składniki:
20 pomidorków koktajlowych
opakowanie serka koziego
garść pistacji
opcjonalnie dwa fileciki anchois
Pomidorki myjemy, za pomocą noża odcinamy jedną z końcówek, a następnie wydrążamy, łyżeczką lub nożem pozbywając się miąższu. Serek kozi w miseczce delikatnie mieszamy, nadając mu swobodną konsystencję, w razie potrzeby zaś solimy lub pieprzymy. Dodajemy do serka dwa fileciki anchois. Masę serową umieszczamy w szprycy lub zwykłym foliowym woreczku z odciętym rogiem. Napełniamy pomidorki serkiem, po czym dekorujemy je połówką pistacji. Podajemy po kilku minutach pobytu dania w lodówce, gdy smaki się przegryzą. Idealnym dopełnieniem przystawki będzie niewielka lampka schłodzonego Chardonnay.
Przepis pochodzi z bloga "Mr & Ms Sandman" >>
KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

Sushi maki z owocami
Składniki:
RYŻ
1 szklanka ryżu do sushi
4 łyżeczki octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
4 łyżeczki syropu z dzikiego bzu
skórka otarta z 1 cytryny
OWOCE:
1 nektarynka
1 małe kwaskowe jabłko
1 kiwi
1 kawałek arbuza
ORAZ:
3-4 arkusze nori (lub kilka płatów papieru ryżowego)
Miód (lub syrop z agavy)
1 szklanka mrozonej czarnej porzeczki (lub jagody)
2 łyżki brązowego cukru
Ryż płuczemy na sicie zimną wodą, następnie w miseczce moczymy przez 20 minut w świeżej wodzie. Odcedzamy i gotujemy w 1 szklance wrzątku. Zagotowujemy i trzymamy przez 3 minuty na ogniu, często mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na ogniu pod przykryciem przez ok 10 minu, także ciężko mieszając. Wyłączamy ogień i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Łączymy ze sobą syrop z czarnego bzu, szczyptę soli, cukier i ocet winny. Dodajemy do ryżu razem ze skórką cytrynową i mieszamy przez kilka minut przy okazji ochladzając jego ziarna.
Owoce obieramy i kroimy w ok. 0,5 cm słupki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Układamy Nori na macie do zawijania sushi. Na ¾ powierzchni rozsmarowujemy cienko ryż. Na jednym brzegu układamy owoce równolegle do brzegu, którym będziemy zwijać sushi. Owoce można dodatkowo skropić odrobiną miodu lub syropu z agawy, czy kwiatów czarnego bzu.
Chwytając za brzeg maty do zawijania zaczynamy zawijanie sushi. Tworzymy rulonik i dobrze go dociskamy. Dalej zawijamy sushi pomagając sobie matą i znów dobrze dociskamy. Odkryty brzeg nori smarujemy odrobiną wody i dokladnie sklejamy całą roladę.
fot. Monika Bukowska
Te same czynności powtarzamy z resztą składników. Roladki kroimy na 2 cm plastry za pomocą ostrego, zamoczonego w zimnej wodzie noża. Sushi Maki układamy na płasko na talerzu.
By przygotować sos, wrzucamy porzeczki do rondla bez wcześniejszego rozmrażania, wsypujemy cukier i dusimy na malym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Studzimy.
Owocowe sushi Maki podajemy z miodem i sosem z czarnej porzeczki.
Przepis pochodzi z bloga "Moniczka w kuchni" >>
KONKURS FRANKE "Smaki dzieciństwa"

Muffiny z papryczką habanero i oliwkami
składniki na około 20 muffinów:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mleka
niecała szklanka oliwy (180 ml)
2 jajka
mały słoiczek oliwek
2 małe papryczki habanero (jedna też da radę)
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
sól do smaku
1. Oliwki kroimy na połówki. Papryczki siekamy drobniutko. Szczerze polecam założyć rękawiczki ochronne, aby uniknąć podrażnienia skóry. Z tą papryczką naprawdę nie ma żartów. Kto raz potarł oko dłonią, którą wcześniej kroił pikantną paprykę wie o czym mówię.
2. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, sól, proszek i sodę, a w drugim mokre + pokrojone warzywa. Na koniec mieszamy wszystko razem niezbyt dokładnie. Konsystencja powinna być nieco grudkowata. Nie trzeba ucierać ciasta na jednolitą masę, a nawet jest to niewskazane.
3. Muffiny można piec w ceramicznych kokilkach do sufletów, ale tradycyjne formy do muffinów też się sprawdzą. Smarujemy je cieniutko masłem i wypełniamy ciastem do dwóch trzecich wysokości foremki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Pikantne muffiny to świetna przekąska na imprezy. Są poręczne, pyszne i idealnie pasują do piwa.
Przepis pochodzi z bloga "Vegazone" >>