Łatwe gotowanie. Przepisy z dynią

Kremowa zupa z dyni
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 kg dyni (użyłem po 500 g piżmowej i makaronowej)
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 szklanka tłustego mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka kwiatów szczypiorku czosnkowego
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego.
Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.

Omlet z dynią i ricottą
(dla 2 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
- sól, pieprz
- 200 g upieczonej dyni
- 4 łyżki ricotty
- kilka listków mięty
- gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania
Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Jajka lekko roztrzepujemy, solimy, pieprzymy. Wlewamy je na patelnię i delikatnie mieszamy, aby szybciej zaczęły się smażyć. Gdy omlet jest
już częściowo ścięty, układamy kawałki upieczonej dyni (jak w przepisie na kremową zupę) oraz ricottę. Posypujemy listkami mięty, ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej, przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy jeszcze 1-2 minuty. Omlet dzielimy na dwie porcje i od razu podajemy.
Uwaga: do omletu możemy też dodać kawałki szynki dojrzewającej - będzie miał bardziej intensywny smak.
Fot. Marcin Klaban

Dyniowy hummus
(dla 4 osób)
Hummus:
- 500 g dyni hokkaido
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- mały pęczek mięty
- 4 łyżki oleju lnianego
Oraz:
- 200 g ostrej gorgonzoli
- 150 g sera manchego lub pecorino
- garść orzechów włoskich
- kilka plasterków szynki serrano
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynię ze skórą kroimy na kawałki, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut i miksujemy z pastą tahini. Łączymy masę z posiekaną miętą, przekładamy do miseczki i skrapiamy olejem lnianym. Podajemy z kawałkami serów, orzechami i plastrami szynki.

Curry dyniowo-kalafiorowe z chorizo
(dla 4 osób)
Składniki
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka kurkumy
- 500 g obranej dyni makaronowej
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 4 gałązki tymianku
- 200 g kiełbasy chorizo
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wsypujemy kurkurmę, podsmażamy, aż lekko się przyrumieni i zacznie mocno pachnieć. Wrzucamy dynię i kalafiora pokrojone w kostkę. Wlewamy litr wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy chilli oraz posiekanym tymiankiem, dodajemy kiełbasę pokrojoną na drobne kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy opłukaną ciecierzycę, mieszamy i gotujemy 5 minut.
Uwaga: do curry możecie też dodać krewetki lub kawałki kurczaka.

Czarne risotto z dynią
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa
- 300 g ryżu venere (czarnego)
- 1/2 l gorącego bulionu warzywnego
- 1 mała cukinia
- 500 g upieczonej dyni makaronowej (jak w przepisie na kremową zupę z dyni)
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
- garść świeżo startego parmezanu
Sposób przygotowania
Posiekane czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wsypujemy ryż i mieszając, podgrzewamy przez 1-2 minuty. Porcjami wlewamy bulion. Gdy jedna porcja się wchłonie, dodajemy kolejną, do chwili aż ryż zrobi się półtwardy. Wtedy wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i upieczona dynię (jak w przepisie na kremową zupę), posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy risotto jeszcze 5 minut. Dynia częściowo powinna się rozpaść i nadać ryżowi kremową konsystencję. Przekładamy risotto na talerze i posypujemy parmezanem.
Fot. Marcin Klaban

Placek dyniowy z oliwą
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 6 łyżek oliwy extra virgin
- 250 g upieczonej dyni piżmowej
- 150 g mąki
- 50 g kaszy manny
- 6 suszonych fig
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 3 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i rozgniecioną widelcem upieczoną dynią (jak w przepisie na kremową zupę ale bez przypraw), dodajemy mąkę, kaszę mannę i dalej miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto wlewamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu układamy połówki fig i posypujemy orzeszkami. Pieczemy 40 minut, polewamy ciasto syropem klonowym, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy 5 minut, aby syrop się skarmelizował. Studzimy ciasto. Można podać je ze śmietaną, jogurtem greckim albo lodami waniliowymi.