Łatwe gotowanie. Przepisy z dynią

Tomek Woźniak
Surowa dynia jest taka sobie. Ani dobra, ani zła. Nijaka. Za to przyprawiona i upieczona smakuje fantastycznie. Wystarczy jej oliwa, sól i biały pieprz. Albo czosnek i chilli. I jeszcze kumin, kurkuma i garam masala. Na słodko cynamon, goździki i imbir. Dziesiątki smaków, dziesiątki możliwości
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kremowa zupa z dyni

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego.

Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Omlet z dynią i ricottą

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
  • sól, pieprz
  • 200 g upieczonej dyni
  • 4 łyżki ricotty
  • kilka listków mięty
  • gałka muszkatołowa do smaku

 

Sposób przygotowania

Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Jajka lekko roztrzepujemy, solimy, pieprzymy. Wlewamy je na patelnię i delikatnie mieszamy, aby szybciej zaczęły się smażyć. Gdy omlet jest
już częściowo ścięty, układamy kawałki upieczonej dyni (jak w przepisie na kremową zupę) oraz ricottę. Posypujemy listkami mięty, ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej, przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy jeszcze 1-2 minuty. Omlet dzielimy na dwie porcje i od razu podajemy.

Uwaga: do omletu możemy też dodać kawałki szynki dojrzewającej - będzie miał bardziej intensywny smak.

 

Fot. Marcin Klaban

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Dyniowy hummus

(dla 4 osób)

Hummus:

Oraz:

  • 200 g ostrej gorgonzoli
  • 150 g sera manchego lub pecorino
  • garść orzechów włoskich
  • kilka plasterków szynki serrano

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynię ze skórą kroimy na kawałki, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut i miksujemy z pastą tahini. Łączymy masę z posiekaną miętą, przekładamy do miseczki i skrapiamy olejem lnianym. Podajemy z kawałkami serów, orzechami i plastrami szynki.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Curry dyniowo-kalafiorowe z chorizo

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wsypujemy kurkurmę, podsmażamy, aż lekko się przyrumieni i zacznie mocno pachnieć. Wrzucamy dynię i kalafiora pokrojone w kostkę. Wlewamy litr wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy chilli oraz posiekanym tymiankiem, dodajemy kiełbasę pokrojoną na drobne kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy opłukaną ciecierzycę, mieszamy i gotujemy 5 minut.
Uwaga: do curry możecie też dodać krewetki lub kawałki kurczaka.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Czarne risotto z dynią

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa
  • 300 g ryżu venere (czarnego)
  • 1/2 l gorącego bulionu warzywnego
  • 1 mała cukinia
  • 500 g upieczonej dyni makaronowej (jak w przepisie na kremową zupę z dyni)
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz
  • garść świeżo startego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Posiekane czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie w rondlu o grubym dnie. Wsypujemy ryż i mieszając, podgrzewamy przez 1-2 minuty. Porcjami wlewamy bulion. Gdy jedna porcja się wchłonie, dodajemy kolejną, do chwili aż ryż zrobi się półtwardy. Wtedy wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i upieczona dynię (jak w przepisie na kremową zupę), posiekany tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy risotto jeszcze 5 minut. Dynia częściowo powinna się rozpaść i nadać ryżowi kremową konsystencję. Przekładamy risotto na talerze i posypujemy parmezanem.

Fot. Marcin Klaban

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Placek dyniowy z oliwą

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 250 g upieczonej dyni piżmowej
  • 150 g mąki
  • 50 g kaszy manny
  • 6 suszonych fig
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki syropu klonowego

 

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i rozgniecioną widelcem upieczoną dynią (jak w przepisie na kremową zupę ale bez przypraw), dodajemy mąkę, kaszę mannę i dalej miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto wlewamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu układamy połówki fig i posypujemy orzeszkami. Pieczemy 40 minut, polewamy ciasto syropem klonowym, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy 5 minut, aby syrop się skarmelizował. Studzimy ciasto. Można podać je ze śmietaną, jogurtem greckim albo lodami waniliowymi.

6