Ponętne babeczki i apetyczne ciacha

Magazyn Kuchnia
Jesień to czas słodkich pokus. Ponętne babeczki, tarty i ciastka wyposażone są w potężne wabiki: czekoladę, orzechy, karmel. Nie żałujcie sobie, skuście się na choć jedną sztukę!
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Ciastka orzechowe z płatkami owsianymi

(na 12 sztuk)

Składniki

  • 250 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2,5 szklanki pszennej mąki
  • 3/4 szklanki drobnych płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 12 kostek białej czekolady

Sposób przygotowania

Na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem i cukrem. Zdejmujemy z ognia, gdy składniki się połączą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st, wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia. Mieszamy mąkę z płatkami, przyprawą do piernika i orzechami. Wlewamy masło z miodem i cukrem, mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce, wyrównujemy powierzchnię, wtykamy kawałki czekolady. Pieczemy 20 minut, studzimy, kroimy na porcje, tak aby w każdej znalazło się trochę czekolady.

1
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Kokosowe ciastka z karmelową polewą

Kruche ciasto kokosowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 125 g stopionego masła

Polewa:

  • 1/3 szklanki miodu
  • 125 g stopionego masła
  • 400 ml skondensowanego mleka słodzonego

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.. Wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia, tak aby jego brzegi wystawały poza formę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, rozsmarowujemy je na blasze, pieczemy 15 minut na złoty kolor. Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć (5-7 minut). Rozsmarowujemy na podpieczonym kokosowym spodzie i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa. Wyjmujemy z piekarnika, po 15 minutach nacinamy nożem, zaznaczając porcje. Czekamy, aż ciasto wystygnie (najlepiej pozostawić je w spokoju nawet na 2-3 godziny), i kroimy według zaznaczonych linii.

2
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą

(na 12-14 babeczek)

 

Ciasto:

  • 200 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 45 g dobrego kakao naturalnego
  • po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • jajka
  • 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i mocnej kawy

 

Polewa:

  • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
  • 6 saszetek herbaty Earl Grey
  • 100 g cukru
  • 8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
  • 150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

 

Oraz:

  • sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 170-180°C. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki. Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do?2/3?wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej, pieczemy 20 minut ? patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10?minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy. Robimy polewę: w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Potem wyjmujemy saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodajemy cukier, zagotowujemy. Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokrywamy nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.

3
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Ciasto kawowe z korzenną kruszonką orzechową

(na tortownicę o średnicy 20 cm)

 

Ciasto:

  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 125 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • jajka
  • 120-130 g gęstej kwaśnej śmietany (22%)
  • 2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

 

Kruszonka:

  • 100 g grubo pokruszonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy cukier i cukier waniliowy z masłem i solą na puszystą, kremową masę. Kolejno wbijamy jajka, dokładnie ucierając masę po dodaniu każdego. Wlewamy śmietanę i kawę, mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Porcjami, stale ucierając na niskich obrotach, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Napełniamy ciastem kawowym, równomiernie posypujemy kruszonką orzechową. Pieczemy 50 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

4
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa

(na formę o średnicy 28 cm)

 

Szybkie ciasto czekoladowe:

  • 200 g pokruszonych herbatników czekoladowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła

 

Słony karmel fistaszkowy:

 

Mus z masłem orzechowym:

  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)

 

Polewa:

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i?powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie oparzyć (karmel będzie pryskał). Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż?powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z?orzeszkami. W czasie gdy karmel stygnie, robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i?solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na?sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na?ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a?na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.

5
Więcej na ten temat: ciasto, czekolada, czekoladowe babeczki, desery