Przepisy na przyjęcie andrzejkowe

Kiełbaski w kruchym cieście
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 opakowania gotowego kruchego ciasta (najlepiej słodkiego)
- 8 małych ostrych kiełbasek (węgierskie gyulai, chorizo itp.)
- 4 suszone pomidory
- 1 żółtko
- 4 ogórki małosolne lub korniszony
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozwijamy ciasto i układamy na nim kiełbaski. Kroimy na prostokąty, tak aby ciasto wystawało po centymetrze z każdej strony kiełbaski. Na każdej z nich kładziemy połówkę suszonego pomidora, smarujemy krawędzie żółtkiem i zwijamy w ruloniki. Każde zawiniątko lekko nacinamy z wierzchu i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 180°C przez 15 minut na górnej półce piekarnika, aż ciasto będzie złociste i kruche. W tym czasie przygotowujemy sos z pokrojonego w kostkę ogórka, jogurtu, musztardy i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do gorących kiełbasek.
Fot. Marcin Klaban

Chilli con carne
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka keczupu
- kawałek kory cynamonu
- 1 gałązka tymianku
- 1 zielone chilli
- 1 puszka obranych w kawałkach pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- chipsy nachos do podania
Sposób przygotowania
Podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos.

Miniburgery z sałatką z awokado, pomidorów i mięty
(dla 8 osób)
Składniki
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- sól, pieprz
- 8 małych bułeczek
- 1 żółtko
- ser cheddar
- musztarda (najlepiej Dijon)
- pikle z ogórków lub korniszony
- 2 średnie pomidory
Sałatka:
Sposób przygotowania
Robimy sałatkę. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną miętą, mieszamy. Przygotowujemy burgery. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, formujemy w dłoniach małe kulki, po czym delikatnie je spłaszczamy. Wkładamy kotleciki do lodówki na co najmniej 15 minut, aby były zwarte i nie rozpadły się podczas smażenia. Przekrawamy każdą bułkę na pół, na dolnej połówce układamy plaster sera, a górną smarujemy żółtkiem. Układamy na blasze, zapiekamy w 180°C przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a wierzchy bułek nabiorą złotego koloru. W międzyczasie smażymy burgery na gorącej oliwie po 2 min z każdej strony. Umieszczamy je między połówkami bułki i smarujemy musztardą. Do każdego burgera wkładamy po plasterku korniszona i pomidora. Podajemy z sałatką.
Fot. Marcin Klaban

Przekąski z konfiturą chilli
Składniki
- kawałek sera, np. polskiego bursztynu lub radamera
- po kilka plasterków dobrej kiełbasy i szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
- kromki opieczonego pieczywa tostowego
- garść czarnych i zielonych bez pestek oliwek
- oliwa
- sól maldon (w płatkach)
- kilka łyżek konfitury z kwiatów czarnego bzu
- 1/2 (bez pestek) papryczki chilli
Sposób przygotowania
Na desce układamy kawałki sera, plastry wędlin oraz kromki chrupiącego pieczywa. Drobno kroimy oliwki, przekładamy do miseczki, doprawiamy oliwą i posypujemy solą. W drugiej miseczce mieszamy konfiturę z chilli i również doprawiamy solą. Przekąski z deski idealnie się komponują z oliwkami oraz ostrą konfiturą.

Grissini z prosciutto
Dla 6 osób
Składniki
- 12 paluszków grissini
- 12 plastrów szynki prosciutto lub polskiej surowej wędzonej
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 2 pęczki rukoli
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Na plasterkach szynki rozkładamy po kilka listków rukoli. Paluszki smarujemy masłem na 1/3 długości, obtaczamy w parmezanie i część pokrytą serem owijamy szynką z rukolą.

Parmezanowy popcorn
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzewamy mocno oliwę, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywką i czekamy, aż usłyszymy pękające ziarna zamieniające się w popcorn, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach, jak w kinowym bufecie. Do garnka dodajemy parmezan, drobno posiekaną bazylię i mieszamy. Popcorn można spakować do pudełka razem z jabłkiem oraz kawałkiem kabanosa: drugie śniadanie gotowe!

Krewetki z pastą z awokado i z kukurydzy
(dla 2 osób)
Pasta z awokado:
Pasta z kukurydzy:
- 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy
Oraz:
- 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)
Sposób przygotowania
Robimy pastę z awokado. Miąższ miksujemy lub rozcieramy w moździerzu z pozostałymi składnikami. Drugą pastę robimy, miksując kukurydzę. Krewetki blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.

Pietruszkowe chrupki
Składniki
- 4 średnie pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku curry
Sposób przygotowania
Pietruszki obieramy, płuczemy i osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy z nich jak najdłuższe, cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy olej do 180°C (jeśli nie mamy frytownicy, rozgrzewamy olej w rondlu i sprawdzamy temperaturę specjalnym termometrem bądź też wrzucamy na olej kostkę chleba ? powinna się przyrumienić w pół minuty). Na gorącym oleju smażymy porcjami plasterki pietruszki na złoty kolor 2-3 minuty. Podczas smażenia przesuwamy plasterki łyżką tak, by rumieniły się równomiernie. Usmażoną pietruszkę wykładamy na kuchenny papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu, i od razu posypujemy solą zmieszaną z curry. Szybko smażymy resztę chrupek i podajemy natychmiast. Przepyszne!

Tacosy z kurczakiem i guacamole
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 2 piersi kurczaka
- sól, pieprz
- 1 pęczek kolendry
- 1 papryczka chilli
- 2 limonki
- 4 tortille pszenne lub kukurydziane
- 1 porcja guacamole
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek oraz cebulę szklimy na oliwie. Piersi kurczaka oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na cienkie kotlety, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wraz z cebulą i czosnkiem po 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z cebulą, czosnkiem, posiekaną kolendrą i połową posiekanego chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy sokiem z 1 limonki. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C) lub na suchej patelni. Każdą tortillę smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki.Uwaga: przepis można urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa.

Zapałeczki z ciasta francuskiego i sera
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 15 dag startego ostrego sera typu ementaler lub comté
- 1 łyżka kminku
- 1 puszka anchois
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż na prostokątnej blaszce rozmrożone ciasto francuskie i posmaruj je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Następnie ostrym nożem narysuj na cieście podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których będziesz łamać ciasto po upieczeniu. Fileciki anchois pokrój na cieniutkie paseczki. Posyp całe ciasto startym serem. Połowę ciasta posyp kminkiem, solą i pieprzem. Na drugiej połowie równomiernie ułóż fileciki anchois i posyp pieprzem. Piecz około 10 minut, aż ciastosię lekko przyrumieni. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto, aż do ostygnięcia. Po wyjęciu połam na zapałeczki wzdłuż naciętych linii.

Ziemniaki zawijane w pancettę
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 20 niewielkich ziemniaków
- sól
- 20 świeżych listków szałwii
- 1 łyżka oliwy
- szczypta vegety pikantnej
- 20 plastrów pancetty lub boczku
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15-18 minut - powinny być al dente. Odcedzamy. Na ziemniakach kładziemy po listku szałwii, skrapiamy oliwą, oprószamy vegetą pikantną, wreszcie - zawijamy każdy ziemniak w plaster pancetty lub boczku. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C. Brzegi pancetty (lub boczku) powinny zrobić się chrupiące. Ziemniaki najlepiej smakują z zieloną sałatą wymieszaną z listkami szałwii. Jeśli jednak nie jesteście fanami szałwii, zastąpcie ją np. tymiankiem.