Święta po szwedzku

Materiały promocyjne
Przepis na szwedzki bufet bożonarodzeniowy IKEA

Przepis na szwedzki bufet bożonarodzeniowy IKEA (Fot. Materiały prsowe IKEA)

Wybieracie się do IKEI po foremki do pierniczków? Zobaczcie co jeszcze IKEA poleca na święta
1 z 5
Fot. Materiały prsowe IKEA
Fot. Materiały prsowe IKEA

Przepis na szwedzki bufet bożonarodzeniowy

Świąteczny bufet to prawdziwa ikona szwedzkiej tradycji kulinarnej. Wielu Szwedów już kilka miesięcy wcześniej nie może się doczekać świątecznego bufetu. W menu znaleźć można tak wiele smakołyków, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!

W sklepie IKEA znajdziesz wiele typowych szwedzkich smakołyków bożonarodzeniowych:

  • Marynowany śledź (w asortymencie IKEA znajdziesz wiele rodzajów śledzia).
  • Różne rodzaje łososia, takie jak LAX MIX i LAX VARMRÖKT - najlepiej smakują z S?S SENAP & DILL (sosem musztardowym do łososia).
  • JULSKINKA (szynka bożonarodzeniowa, mrożona)
  • SENAP GROV (musztarda pełnoziarnista).
  • GRATÄNG JANSSON (zapiekanka z marynowanym śledziem, mrożona).
  • OST LAGRAD (ser) do KNÄCKEBRÖD R?G (pieczywo chrupkie żytnie)
  • KNÄCKEBRÖD FLERKORN (pieczywo chrupkie wieloziarniste).
2 z 5
Fot. Materiały prsowe IKEA
Fot. Materiały prsowe IKEA

Przepis na grzane wino glögg

Dodawanie przypraw do wina to zwyczaj znany w wielu krajach. Był on popularny zwłaszcza w dawnych czasach, kiedy wino miało gorszą jakość i bywało zatęchłe, ze względu na złe warunki przechowywania lub długotrwały transport. W Szwecji, gdzie zimy są bardzo chłodne, w przeszłości  i obecnie wino często się podgrzewa. Obecnie glögg (grzane wino) jest ściśle związane z okresem świąt Bożego Narodzenia i wszystkie jego rodzaje, alkoholowe i bezalkoholowe sprzedaje się i pije niemal wyłącznie w listopadzie i grudniu.

Porcja dla 6-8 osób:

  • Butelka grzanego wina glögg IKEA 500lub 750 ml
  • RUSSIN & MANDEL mieszanka rodzynek i migdałów
  • PEPPARKAKOR pierniczki

 

Sposób przygotowania:
Podgrzej glögg w rondelku, nie dopuszczając do zagotowania. Pij z niewielkich kubeczków. Dodaj do smaku łyżeczkę lub dwie mieszanki rodzynek i migdałów RUSSIN & MANDEL. Zagryzaj pachnącymi, cienkimi pierniczkami lub szafranowymi bułeczkami lussekatt.

 

 

IKEAIKEAIKEA

Fot. Materiały prasowe IKEA

3 z 5
Fot. Materiały prsowe IKEA
Fot. Materiały prsowe IKEA

Przepis na bułeczki lussekatt

Szafranowe bułeczki "lussekatt" są silnie związane z obchodami Święta Łucji, które przypada 13 grudnia. To pszenne bułeczki o intensywnie żółtej barwie, którą zyskują dzięki szafranowi. Lussekatt mają różne pomysłowe kształty, ale najbardziej popularnym jest kształt litery S, z zawiniętymi końcami i rodzynką na każdym końcu. Dość często spotyka się również dwie bułeczki w kształcie litery S, połączone w formie krzyża lub ułożone jedna obok drugiej. Kształty te nawiązują do dawnych wzorów, pojawiających się już w epoce brązu (1700-500 p.n.e.),
wykorzystywanych np. przy wyrobie biżuterii.

 

Składniki (na ok. 40 bułeczek):

  • 150 g (3 łyżki stołowe) masła
  • 5 dl (2 1/4 filiżanki) mleka
  • 50 g (2 łyżeczki) drożdży
  • 1 g szafranu
  • 2 ml (1/2 łyżeczki) soli
  • 1,5 dl (1/2 filiżanki) cukru
  • 2 jajka
  • 17 dl (6 filiżanek) mąki
  • Jajko i rodzynki do przystrojenia

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 225°C. Roztop masło. Dodaj mleko i podgrzej, aż będzie letnie (37°C). W niewielkiej ilości mleka rozmieszaj drożdże. Rozdrobnij szafran w moździerzu lub rozpuść w mleku. Wymieszaj mleko, drożdże, szafran, sól, cukier i roztrzepane jajka (oraz ewentualnie rodzynki) z prawie całą mąką. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie łatwo odklejało się od miski, dodając w razie potrzeby więcej mąki. Posyp ciasto odrobiną mąki i przykryj czystą ściereczką, pozostawiając do wyrośnięcia. Ponownie delikatnie wyrób ciasto na blacie posypanym mąką. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i dość elastyczne. Formuj wieńce lub bułeczki, na przykład zawijając wałeczki ciasta w kształt litery S. Ułóż je na papierze do pieczenia lub na blasze i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i udekoruj rodzynkami na zawiniętych końcach. Piecz w piekarniku przez ok. 5-10 minut

 

Gotowe bułeczki kupicie w sklepach IKEA w cenie 9,99zł.

 

LUSSEBULLE Bułka z szafranem, mrożona Fot. Materiały prasowe IKEA

4 z 5
Fot. Materiały prsowe IKEA
Fot. Materiały prsowe IKEA

Przepis na marcepanowe słodkości

20 sztuk:

  • MARSIPAN marcepan 200 g
  • Dowolna czekolada IKEA:
  • CHOKLAD LJUS czekolada mleczna 100 g
  • CHOKLAD MÖRK czekolada gorzka 100 g
  • CHOKLAD MÖRK 70% 100 g
  • czekolada gorzka 70% 100 g

Opcjonalnie:

  • Ozdabiaj słodkości za pomocą
  • kolorowego karmelu, tworząc małe Mikołaje lub inne postacie.
  • MARSIPAN marcepan, 200g
  • 599
  • CHOKLAD MÖRK, czekolada gorzka, 100g
  • 249 Kolorowy karmel (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Z marcepanu formuj różne, niewielkie kształty, takie na jeden kęs. Roztop czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Zanurzaj marcepanowe słodkości w roztopionej czekoladzie i pozostaw do zastygnięcia.

5 z 5
Fot. Materiały prasowe IKEA
Fot. Materiały prasowe IKEA

Domek z piernika

Modelowy domek "budowany" w szwedzkich domach w okolicach Bożego Narodzenia. Zrobiony z pieczonego ciasta piernikowego. Zazwyczaj ozdabiany polewą z cukru i słodyczami.