Święta po szwedzku

Przepis na szwedzki bufet bożonarodzeniowy
Świąteczny bufet to prawdziwa ikona szwedzkiej tradycji kulinarnej. Wielu Szwedów już kilka miesięcy wcześniej nie może się doczekać świątecznego bufetu. W menu znaleźć można tak wiele smakołyków, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
W sklepie IKEA znajdziesz wiele typowych szwedzkich smakołyków bożonarodzeniowych:
- Marynowany śledź (w asortymencie IKEA znajdziesz wiele rodzajów śledzia).
- Różne rodzaje łososia, takie jak LAX MIX i LAX VARMRÖKT - najlepiej smakują z S?S SENAP & DILL (sosem musztardowym do łososia).
- JULSKINKA (szynka bożonarodzeniowa, mrożona)
- SENAP GROV (musztarda pełnoziarnista).
- GRATÄNG JANSSON (zapiekanka z marynowanym śledziem, mrożona).
- OST LAGRAD (ser) do KNÄCKEBRÖD R?G (pieczywo chrupkie żytnie)
- KNÄCKEBRÖD FLERKORN (pieczywo chrupkie wieloziarniste).

Przepis na grzane wino glögg
Dodawanie przypraw do wina to zwyczaj znany w wielu krajach. Był on popularny zwłaszcza w dawnych czasach, kiedy wino miało gorszą jakość i bywało zatęchłe, ze względu na złe warunki przechowywania lub długotrwały transport. W Szwecji, gdzie zimy są bardzo chłodne, w przeszłości i obecnie wino często się podgrzewa. Obecnie glögg (grzane wino) jest ściśle związane z okresem świąt Bożego Narodzenia i wszystkie jego rodzaje, alkoholowe i bezalkoholowe sprzedaje się i pije niemal wyłącznie w listopadzie i grudniu.
Porcja dla 6-8 osób:
- Butelka grzanego wina glögg IKEA 500lub 750 ml
- RUSSIN & MANDEL mieszanka rodzynek i migdałów
- PEPPARKAKOR pierniczki
Sposób przygotowania:
Podgrzej glögg w rondelku, nie dopuszczając do zagotowania. Pij z niewielkich kubeczków. Dodaj do smaku łyżeczkę lub dwie mieszanki rodzynek i migdałów RUSSIN & MANDEL. Zagryzaj pachnącymi, cienkimi pierniczkami lub szafranowymi bułeczkami lussekatt.
Fot. Materiały prasowe IKEA

Przepis na bułeczki lussekatt
Szafranowe bułeczki "lussekatt" są silnie związane z obchodami Święta Łucji, które przypada 13 grudnia. To pszenne bułeczki o intensywnie żółtej barwie, którą zyskują dzięki szafranowi. Lussekatt mają różne pomysłowe kształty, ale najbardziej popularnym jest kształt litery S, z zawiniętymi końcami i rodzynką na każdym końcu. Dość często spotyka się również dwie bułeczki w kształcie litery S, połączone w formie krzyża lub ułożone jedna obok drugiej. Kształty te nawiązują do dawnych wzorów, pojawiających się już w epoce brązu (1700-500 p.n.e.),
wykorzystywanych np. przy wyrobie biżuterii.
Składniki (na ok. 40 bułeczek):
- 150 g (3 łyżki stołowe) masła
- 5 dl (2 1/4 filiżanki) mleka
- 50 g (2 łyżeczki) drożdży
- 1 g szafranu
- 2 ml (1/2 łyżeczki) soli
- 1,5 dl (1/2 filiżanki) cukru
- 2 jajka
- 17 dl (6 filiżanek) mąki
- Jajko i rodzynki do przystrojenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 225°C. Roztop masło. Dodaj mleko i podgrzej, aż będzie letnie (37°C). W niewielkiej ilości mleka rozmieszaj drożdże. Rozdrobnij szafran w moździerzu lub rozpuść w mleku. Wymieszaj mleko, drożdże, szafran, sól, cukier i roztrzepane jajka (oraz ewentualnie rodzynki) z prawie całą mąką. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie łatwo odklejało się od miski, dodając w razie potrzeby więcej mąki. Posyp ciasto odrobiną mąki i przykryj czystą ściereczką, pozostawiając do wyrośnięcia. Ponownie delikatnie wyrób ciasto na blacie posypanym mąką. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i dość elastyczne. Formuj wieńce lub bułeczki, na przykład zawijając wałeczki ciasta w kształt litery S. Ułóż je na papierze do pieczenia lub na blasze i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i udekoruj rodzynkami na zawiniętych końcach. Piecz w piekarniku przez ok. 5-10 minut
Gotowe bułeczki kupicie w sklepach IKEA w cenie 9,99zł.
Fot. Materiały prasowe IKEA

Przepis na marcepanowe słodkości
20 sztuk:
- MARSIPAN marcepan 200 g
- Dowolna czekolada IKEA:
- CHOKLAD LJUS czekolada mleczna 100 g
- CHOKLAD MÖRK czekolada gorzka 100 g
- CHOKLAD MÖRK 70% 100 g
- czekolada gorzka 70% 100 g
Opcjonalnie:
- Ozdabiaj słodkości za pomocą
- kolorowego karmelu, tworząc małe Mikołaje lub inne postacie.
- MARSIPAN marcepan, 200g
- 599
- CHOKLAD MÖRK, czekolada gorzka, 100g
- 249 Kolorowy karmel (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Z marcepanu formuj różne, niewielkie kształty, takie na jeden kęs. Roztop czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Zanurzaj marcepanowe słodkości w roztopionej czekoladzie i pozostaw do zastygnięcia.

Domek z piernika
Modelowy domek "budowany" w szwedzkich domach w okolicach Bożego Narodzenia. Zrobiony z pieczonego ciasta piernikowego. Zazwyczaj ozdabiany polewą z cukru i słodyczami.