A na śniadanie mam twarożek

Kanapki z serem (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)

Twarożek z kaparami
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g miękkiego białego twarogu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki kaparów
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.
Fot. Marcin Klaban

Tartinki
(ok. 30 tartinek)
Składniki
- 8 kromek gruboziarnistego chleba cienko pokrojonego
- 4 łyżeczki masła
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 20 dag kremowego twarożku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 duże kostki lub 8 trójkącików serka topionego
- 1/4 pęczka tymianku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- po 10 małych listków sałaty, szpinaku i rukoli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kroimy chleb na kwadraciki i krążki o średnicy lub boku 3 cm, smarujemy je masłem. Rzodkiewki, ogórka i pomidory kroimy na grube plastry, z pomidorów usuwamy pestki. Tartinki dzielimy na trzy części i na każdej układamy inne warzywo. Biały serek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy nim tartinki z rzodkiewką. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z połową serka topionego. Rozsmarowujemy go po tartinkach, na których są ogórki. Resztę serka topionego mieszamy z posiekanym tymiankiem i pietruszką i smarujemy nim tartinki, na których leżą pomidory. Na wykałaczki nawlekamy maleńkie listki sałaty, rukoli i szpinaku (powinien utworzyć się mały żagielek) i wbijamy je w kanapeczki. Rukola powinna trafić na tartinki z pomidorami, szpinak na ogórki, a sałata na rzodkiewkę, choć możemy też łączyć listki dowolnie.

Kanapki z serem
(na 6-8 sztuk)
Składniki
- 20 dag serka śmietankowego
- 1 mała cebula
- 2-4 łyżki śmietany
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka rukoli
- 6-8 kromek bułki
- masło
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy ser i ucieramy na masę. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą. Łączymy z serem. Przyprawiamy solą (jeśli trzeba) i odrobiną pieprzu. Rukolę myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Bułki smarujemy masłem, układamy na blaszce i zapiekamy ok. 10 minut, następnie smarujemy pastą serową i dekorujemy rukolą.

Z serkiem kremowym i wędzonym łososiem
(dla 1 osoby)
Składniki
- 1 bajgiel
- 50 g serka kremowego
- 50 g wędzonego łososia
- 3-4 listki mięty
Sposób przygotowania
Przekrawamy bajgla na pół, smarujemy serkiem, obkładamy plasterkami łososia. Na koniec posypujemy miętą, albo roszponką.

Sałata z serkiem wiejskim
(Dla 4 osób)
Składniki
- Salaterka różnych sałat m.in. liście roszponki i rukoli
- 1 wiejski twarożek
- 1 cytryna
Sos:
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- do smaku sok z cytryny
Sposób przygotowania
Sałaty myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy osączone ze śmietany granulki twarożku wiejskiego i cieniutkie plasterki cytryny. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę możemy podawać wymieszaną z sosem lub sos podać osobno, aby każdy mógł zdecydować, jak dużo chce go użyć.

Ostre grzanki z kozim serem
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki w proszku imbiru
- szczypta chilli
- 2-3 łyżki oliwy
- sól do smaku
- 8-12 kromek pszennego pieczywa tostowego
- 8-12 grubych plastrów dojrzewającego koziego sera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- listki mięty lub bazylii
Sposób przygotowania
Starty czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera. Zapiekamy (180 st.), aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami. Podawać na sałacie albo rukoli.

Sałata z sielawą, buraczkami i serem korycińskim
Przepis dla 2-3 osób
Składniki
- 2 buraki
- 2 garści mieszanych sałat (rzymska, karbowana, rukola, radicchio)
- 200 g wędzonej sielawy
- 100 g sera korycińskiego
- 4-5 łyżek oleju z pestek dyni
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Buraki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Mieszamy z oczyszczoną sałatą, kawałkami sielawy oraz pokruszonym serem i skrapiamy olejem dyniowym. Doprawiamy solą i pieprzem.