Kwaśne, ale jakie zdrowe. Sałatki z cytrusami

Wędzony łosoś z patelni
Składniki
- 350 g plastrów wędzonego łososia
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
- 2 łyżeczki octu z sherry
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 115 g mieszanki różnych rodzajów sałaty
Do przybrania:
- gałązki koperku
- plasterki pomarańczy, limonki i cytryny
Sposób przygotowania
Plastry łososia składamy w harmonijkę, tworząc porcje. Przygotowujemy sos winegret: w salaterce mieszamy musztardę, czosnek, koper, ocet, sól i pieprz. Stopniowo dolewamy oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie sos o konsystencji majonezu. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię - najlepiej żeberkową. Smażymy na niej porcje ryby 2-3 min z każdej strony, aż ryba będzie gorąca, a na porcjach odcisną się ślady żeberek. Sałatę polewamy sosem winegret (trochę zostawiamy) i rozkładamy na 4 talerze. Na wierzchu układamy rybę. Polewamy resztą sosu oraz dekorujemy koperkiem, plasterkami cytryny, limonki i pomarańczy.

Sałatka z tuńczykiem i pomarańczami
dla 4 osób
Składniki
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka czosnku
- 3 pomarańcze
- 1 mała czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1/4 szklanki zielonych oliwek faszerowanych papryką
- 1/4 szklanki natki
- sól
- pieprz
- 6 garści mieszanki sałaty
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Miksujemy oliwę z octem i roztartym czosnkiem. Wycinamy fileciki z pomarańczy, wyciekający sok mieszamy z sosem winegret. Do pomarańczy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki, kawałki osączonego tuńczyka, posiekane oliwki i natkę, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Podajemy na sałacie, posypujemy lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli
Dla 4 osób
Składniki
- 5 czerwonych pomarańczy
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/2 kg świeżego roszponki
Sos
- oliwa
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Roszponkę układamy na półmisku. Na warstwie roszponki kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni. Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę.
Uwaga: cebuli nie traktujemy jak dekoracji - jemy ją razem z pomarańczami. Czerwone pomarańcze można zastąpić zwykłymi, ale wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.

Sałatka z awokado i imbirem
Składniki
- 2 łyżki brązowego cukru
- ok. 4 cm korzenia imbiru
- główka sałaty lodowej
- garść roszponki
- kilka listków radicchio
- owoc awokado
- ogórek wężowy
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- łyżka jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni topimy cukier, wrzucamy pokrojony w słupki imbir. Mieszamy, aż pokryje się karmelem. Kroimy sałatę lodową, dodajemy roszponkę, porwane listki radicchio, pokrojone w kawałki awokado, ogórka pokrojonego w półplasterki oraz imbir. Łączymy składniki sosu, polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.

Sałatka z jagnięciną z cytrusowym dressingiem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1/2 kg combra jagnięcego
- sól, pieprz
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1 garść radicchio
- 1 pęczek mięty
- 4 figi
Dressing:
- 6 łyżek soku grejpfrutowego
- 6 łyżek soku pomarańczowego
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
Comber jagnięcy solimy, pieprzymy i podsmażamy przez minutę z każdej strony. Następnie przekładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Sałaty mieszamy z posiekaną miętą i układamy na półmisku. Figi kroimy na ćwiartki i kładziemy na sałacie. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Upieczony comber kroimy na cienkie plastry i układamy na sałacie. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem.

Sałata z serkiem wiejskim
(Dla 4 osób)
Składniki
Sos:
Sposób przygotowania
Sałaty wrzucamy do miski, dodajemy osączone ze śmietany granulki twarożku wiejskiego i cieniutkie plasterki cytryny. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę możemy podawać wymieszaną z sosem lub sos podać osobno, aby każdy mógł zdecydować, jak dużo chce go użyć.

Zapiekanka z ziemniakami i kurzymi udkami
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- sól (najlepiej gruboziarnista)
- 8 małych udek z kurczaka
- pieprz
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 3 listki laurowe
- 2 czerwone papryczki chilli
- 4 główki czosnku
- 2 cytryny
- 2 zielone papryki
- kilka gałązek świeżego tymianku
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy pieprzem, posypujemy skórką z cytryny i skrapiamy sokiem z cytryny. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, układamy ziemniaki i udka. Wrzucamy listki laurowe, papryczki chilli w całości (czyli razem z pestkami), polewamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy ziemniaki i mięso zmiękną (czyli po 30-35 min), wkładamy główki czosnku (lekko tylko obrane z wierzchu), pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na duże kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, mieszamy, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mieszanką zielonych sałat, lekko polaną oliwą i doprawioną pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną sproszkowanego chilli.

Sałata rzymska z karmelizowanym boczkiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 paczka sałaty
- 8 cienkich plastrów chudego boczku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- garść orzechów pinii
- 2 łodygi naciowego selera
- 100 g sera roquefort
Dressing:
- 12 łyżek oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
Sposób przygotowania
Sałatę (3 liście sałaty na osobę) dokładnie myjemy pod zimną wodą, osuszamy i rozrywamy liście na małe kawałki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i podsmażamy boczek do chrupkości. Pod koniec wlewamy syrop klonowy i ocet, podgrzewamy, aż płyn odparuje i skarmelizuje się. Orzechy pinii prażymy na suchej patelni. Muszą nabrać złocistego koloru - dzięki temu staną się słodkie i aromatyczne. Łodygi selera myjemy i kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy dressing, energicznie mieszając ze sobą wszystkie składniki, tak aby powstała ciemnożółta gładka emulsja. Przed podaniem łączymy wszystkie składniki sałatki. Na wierzch kładziemy boczek i pokruszone kawałki sera pleśniowego. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem. W ten sposób składniki nie stracą chrupkości i jędrności.

Caesar's salad
Składniki
- 2 główki rzymskiej sałaty
- 1/4 szklanki oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba
- 2 jajka
- sos worcester
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki parmezanu
Sposób przygotowania
Umyj i osusz młode, jasne liście ze środka główki. Włóż na 15-20 minut do lodówki (muszą być zimne!). Chleb wymieszaj z roztartym czosnkiem i 2 łyżkami oliwy i usmaż lub podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Jeśli smażysz grzanki na patelni, czosnek wrzuć na samym końcu, aby się nie przypalił. Sałatę polej resztą oliwy, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i sos worcester, wbij 2 jajka "coddled" (włóż jajka do wrzącej wody i gotuj 1 minutę lub zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Istotą jajka "coddled" jest to, aby nie tylko żółtko było płynne, ale i znaczna część białka). Sałatę wymieszaj, posyp grzankami i parmezanem.

Sałatka z melona, rzodkiewki i mieszanych sałat
(Dla 6 osób)
Składniki
- 1 melon
- 1 pęczek rzodkiewek
- mieszane sałaty (karbowana, roszponka, rukola)
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól
- sos tabasco
Sposób przygotowania
Melon przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, sałatę myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą i kilkoma kroplami tabasco. Polewamy sosem sałatę, mieszamy i podajemy. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i dojrzałymi serami. Jednym z moich ulubionych dań tamtego lata były i pozostały pulpeciki z ciecierzycy z szynką - bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne danie. Makaron gotowaliśmy tylko wtedy, gdy mieliśmy czas i wiedzieliśmy, że zostajemy w jednym miejscu dłużej niż na jedną noc. Zakładaliśmy wtedy prawdziwy obóz z ogniskiem, na którym dało się gotować. Cudownie było zjeść coś gorącego, przy ognisku, pod gwiazdami lub oglądając zachód słońca nad samym morzem... Wśród naszych puszek i słoików nigdy nie brakowało pasty z czarnych oliwek, często więc gotowaliśmy spaghetti z oliwkową pastą, czosnkiem i tuńczykiem.