Banany w stylu wytrawnym
Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą (Fot. Łukasz Zandecki)
Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 2 duże posiekane cebule
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 goździki
- 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory
- sól, pieprz
- 1,5 szklanki brązowej soczewicy
- 4 duże, niezbyt dojrzałe banany
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Mięso obsmażamy porcjami na oliwie. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Wkładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut. Następnie - nie odcedzając - mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy razem jeszcze przez mniej więcej 10 minut.
Zupa bananowa z curry
Składniki
- 20-25 dag obranych i drobno pokrojonych ziemniaków
- 1 posiekana cebula
- 1 nieduży pokrojony seler naciowy (jasny środek oraz młode listki, razem około 1/2 szklanki)
- 1 duże zielone, obrane i grubo pokrojone jabłko
- 1 obrany i grubo pokrojony, niezbyt dojrzały banan
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
Sposób przygotowania
Owoce i warzywa gotujemy w bulionie pod przykryciem, aż będą zupełnie miękkie, przez 10-15 min. Wlewamy śmietanę, dodajemy masło i curry, solimy. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy, a jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu. Zupę podajemy posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Uwaga: banany, warzywa oraz jabłko możemy także ugotować na parze (będą miały bardziej intensywny smak i zapach), a dopiero potem połączyć je z bulionem i resztą składników zupy.
Sałatka bananowa
Składniki
- 25 dag ryżu
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki curry
- curry
- 25 dag wędzonego tofu
- 2 banany
- 2 korniszony
- 1 jabłko
- 1 zielona papryka
- kilka łyżek majonezu
- 1 pojemnik (200 g) śmietany 18%
- do smaku ocet, sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Szklimy cebulę na oliwie, mieszamy z curry, dodajemy do ryżu. Wkładamy pokrojone w kostkę: tofu, jabłko, korniszony, banany i paprykę. Robimy sos. Łączymy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz octem. Mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami sałatki.
Mrożone banany w czekoladzie
Składniki
- 2 dojrzałe, ale twarde banany
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów (najlepiej mieszanych)
Sposób przygotowania
Blachę wykładamy pergaminem lub folią aluminiową. Obrane banany kroimy na połówki, nabijamy je na wykałaczki. Układamy na blasze i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku umieszczonym w kąpieli wodnej. Każdego banana zanurzamy w czekoladzie (trzymając za wykałaczkę), obtaczamy w orzechach i zamrażamy przez mniej więcej 30 minut.
Afrykańskie smażone banany z sosem orzechowym
(Kwadu nenkate)
Składniki
- 1 cebula
- 20 dag niesolonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 jabłko
- curry w proszku
- cukier
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 100 ml soku jabłkowego
- 3 banany
- 2 żółtka
- olej
Sposób przygotowania
Robimy sos: cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju, mieszamy z orzeszkami i startym jabłkiem. Posypujemy curry, przyprawiamy cukrem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Smażymy przez 3 minuty na mocnym ogniu. Na końcu wlewamy sok jabłkowy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Banany kroimy na kawałki, smażymy na złoto w głębokim oleju, osączamy na papierowym ręczniku. Następnie panierujemy w rozkłóconym żółtku i znów smażymy, ażeby uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z sosem orzechowym.
Ryba w orzeszkach ziemnych z bananami
Składniki
- 2 niedojrzałe banany
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 filety z ulubionej ryby (po 20 dag)
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- 2/3 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
- 4 łyżeczki soku z limonki i do podania cząstki limonki
Sposób przygotowania
Obieramy banany i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z oliwą, smażymy banany po minucie z każdej strony, przekładamy na talerz. Rybę nacieramy kuminem, solą i pieprzem. Jajko rozkłócamy z solą. Ryby zanurzamy w jajku, a potem w orzechach. Na patelni, na której smażyły się banany, rozgrzewamy resztę masła i smażymy ryby 3 minuty ? tylko z jednej strony. Odwracamy, obkładamy bananami i smażymy jeszcze 2 minuty. Skrapiamy sokiem z limonki, zapiekamy w 220-230°C przez 5 minut. Podajemy z cząstkami limonki.