Banany w stylu wytrawnym

Magazyn Kuchnia
Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą (Fot. Łukasz Zandecki)

Polskim prekursorem podawania bananów w stylu wytrawnym był Adam Małysz, bo połączył je z bułką. Podążamy tropem naszego mistrza i prezentujemy te owoce w zupie, w sałatce oraz z rybą
1 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą

Składniki

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 2 duże posiekane cebule
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki brązowej soczewicy
  • 4 duże, niezbyt dojrzałe banany
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Mięso obsmażamy porcjami na oliwie. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Wkładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut. Następnie - nie odcedzając - mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy razem jeszcze przez mniej więcej 10 minut.

2 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Zupa bananowa z curry

Składniki

  • 20-25 dag obranych i drobno pokrojonych ziemniaków
  • 1 posiekana cebula
  • 1 nieduży pokrojony seler naciowy (jasny środek oraz młode listki, razem około 1/2 szklanki)
  • 1 duże zielone, obrane i grubo pokrojone jabłko
  • 1 obrany i grubo pokrojony, niezbyt dojrzały banan
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól

Sposób przygotowania

Owoce i warzywa gotujemy w bulionie pod przykryciem, aż będą zupełnie miękkie, przez 10-15 min. Wlewamy śmietanę, dodajemy masło i curry, solimy. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy, a jeśli zupa jest za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu. Zupę podajemy posypaną drobno posiekanym szczypiorkiem.

Uwaga: banany, warzywa oraz jabłko możemy także ugotować na parze (będą miały bardziej intensywny smak i zapach), a dopiero potem połączyć je z bulionem i resztą składników zupy.

3 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Sałatka bananowa

Składniki

  • 25 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki curry
  • curry
  • 25 dag wędzonego tofu
  • 2 banany
  • 2 korniszony
  • 1 jabłko
  • 1 zielona papryka
  • kilka łyżek majonezu
  • 1 pojemnik (200 g) śmietany 18%
  • do smaku ocet, sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Szklimy cebulę na oliwie, mieszamy z curry, dodajemy do ryżu. Wkładamy pokrojone w kostkę: tofu, jabłko, korniszony, banany i paprykę. Robimy sos. Łączymy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz octem. Mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami sałatki.

4 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Mrożone banany w czekoladzie

Składniki

  • 2 dojrzałe, ale twarde banany
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów (najlepiej mieszanych)

Sposób przygotowania

Blachę wykładamy pergaminem lub folią aluminiową. Obrane banany kroimy na połówki, nabijamy je na wykałaczki. Układamy na blasze i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku umieszczonym w kąpieli wodnej. Każdego banana zanurzamy w czekoladzie (trzymając za wykałaczkę), obtaczamy w orzechach i zamrażamy przez mniej więcej 30 minut.

5 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Afrykańskie smażone banany z sosem orzechowym

(Kwadu nenkate)

Składniki

  • 1 cebula
  • 20 dag niesolonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 jabłko
  • curry w proszku
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 3 banany
  • 2 żółtka
  • olej

Sposób przygotowania

Robimy sos: cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju, mieszamy z orzeszkami i startym jabłkiem. Posypujemy curry, przyprawiamy cukrem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Smażymy przez 3 minuty na mocnym ogniu. Na końcu wlewamy sok jabłkowy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Banany kroimy na kawałki, smażymy na złoto w głębokim oleju, osączamy na papierowym ręczniku. Następnie panierujemy w rozkłóconym żółtku i znów smażymy, ażeby uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z sosem orzechowym.

6 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Ryba w orzeszkach ziemnych z bananami

Składniki

  • 2 niedojrzałe banany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 filety z ulubionej ryby (po 20 dag)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • 2/3 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżeczki soku z limonki i do podania cząstki limonki

Sposób przygotowania

Obieramy banany i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z oliwą, smażymy banany po minucie z każdej strony, przekładamy na talerz. Rybę nacieramy kuminem, solą i pieprzem. Jajko rozkłócamy z solą. Ryby zanurzamy w jajku, a potem w orzechach. Na patelni, na której smażyły się banany, rozgrzewamy resztę masła i smażymy ryby 3 minuty ? tylko z jednej strony. Odwracamy, obkładamy bananami i smażymy jeszcze 2 minuty. Skrapiamy sokiem z limonki, zapiekamy w 220-230°C przez 5 minut. Podajemy z cząstkami limonki.

Więcej na ten temat: banany, desery