Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

Magazyn Kuchnia
Gotowanie na parze jest super zdrowe i dietetyczne. Nie wiedzieć dlaczego, przez wielu jest wciąż uważane za snobizm. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, że to nie tylko chwilowa moda
Fot. BBS Fot. BBS

Warzywa na parze

Składniki

 

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy. Brukselkę kroimy na połówki. Kolbę cykorii, papryki i marchewkę kroimy wzdłuż. Pozostałe warzywa - w plastry. Wrzucamy pokrojone warzywa do koszyka do parowania, a koszyk wkładamy do garnka w 1/6 wypełnionego wodą. Parujemy 4-5 minut, tak by warzywa były lekko twardawe. Warzywa układamy na talerzu i polewamy oliwą zmieszaną z solą i cytryną. Posypujemy prażonym sezamem.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Marynowane krewetki

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy czosnek w proszku z pieprzem cytrynowym i słodką papryką. Krewetki polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w przyprawach. Do rondla wlewa-my wodę do wysokości 2-3 cm, wrzucamy pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową. Ponad powierzchnią wody umieszczamy koszyczek do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 minuty. Krewetki przekładamy do miski z lodem, aby gwałtownie przerwać gotowanie. Robimy marynatę, mieszając oliwę z oboma octami, koperkiem, czosnkiem, musztardą, miodem, solą i chilli. Wlewamy do woreczka, wkładamy do marynaty ostudzone krewetki razem z cebulą i zieloną papryką. Mocno zawiązujemy woreczek i kilka razy nim potrząsamy, aby krewetki pokryły się marynatą z każdej strony. Wkładamy na noc do lodówki, podajemy zimne, np. na przystawkę.

2
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Roladki wieprzowe z suszonymi śliwkami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Schab bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i dokładnie nacieramy oliwą. Na środku każdego kawałka układamy przekrojone na pół śliwki oraz kiełki. Zawijamy ściśle w rulon i związujemy sznurkiem. Roladki gotujemy przez 20 min w bambusowym koszyczku lub w zwykłym wkładzie do gotowania na parze. Przed podaniem usuwamy sznurek i kroimy mięso na plastry. Polewamy je oliwą i podajemy z resztą kiełków.

3
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Kolorowy szaszłyk z Balsamico

Składniki

  • 4 filety z piersi drobiowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól

 

Sos:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki bulionu z kury (instant)
  • 4 łyżki sosu chilli

 

Sposób przygotowania

Opłukane i osuszone filety kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Papryki dokładnie myjemy, czyścimy z nasady i nasion, kroimy na kawałki wielkości 3 x 3 cm. Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kawałki mięsa na przemian z kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia z otworami i gotujemy na parze 7-10 minut. Przygotowujemy sos: w garnku karmelizujemy cukier, dodajemy masło i bulion z kury. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty, często mieszając. Dodajemy sos chilli, ocet balsamiczny i ziarna sezamu. Doprawiamy solą.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Gruszki w sosie szodon

(Dla 5 osób)

 

Składniki

  • 5 dojrzałych, ale jędrnych gruszek
  • 1-2 goździki

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy owoce krótko (ustawione pionowo, woda powinna sięgać niemal do ogonków) w wodzie z goździkami.

Robimy sos: ubijamy jajko i oba żółtka z cukrem. Wino zagotowujemy ze skórką cytrynową. Wlewamy bardzo powoli wino do masy jajecznej, stale mieszając, by jajka się nie ścięły. Dodajemy wanilię. Stawiamy masę na garnku z wrzącą wodą i ubijamy dalej, gotując sos na parze, aż zgęstnieje. Ostudzone gruszki podajemy na zimno w sosie szodonowym.

5
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Łosoś z pok choy

Składniki

  • 4 filety (każdy o grubości około 2,5 cm) z łososia
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 + 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 duże cebule dymki ze szczypiorem poszatkowane osobno części białe i osobno zielone
  • 4 główki sałaty pok choy podzielone wzdłuż na ćwiartki lub rzymskiej sałaty
  • sok z 1 limonki
  • grubo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

 

Sposób przygotowania

Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem filety układamy w jednej warstwie na żaroodpornym półmisku. Rybę polewamy alkoholem wymieszanym z imbirem, sosem sojowym i solą. Zostawiamy na 20 min, raz odwracając. Umieszczamy w woku wkładkę do gotowania na parze i wlewamy wodę do połowy jej wysokości. Kiedy woda zawrze, stawiamy na wkładce półmisek z rybą przykryty luźno folią. W przykrytym woku gotujemy wodę 10-15 min, aż ryba będzie przezroczysta i zacznie się rozwarstwiać. W tym czasie w drugim woku lub na dużej patelni o ciężkim dnie podgrzewamy 2 łyżki oleju arachidowego, do którego wrzucamy na 30 sekund białe części dymki. Dodajemy bok choy lub sałatę rzymską i smażymy 4-5 min, żeby łodygi zrobiły się miękkie, ale ciągle chrupiące. Skrapiamy obficie sokiem z limonki. Na czterech ogrzanych talerzach układamy sałatę. Łopatką do ryb ostrożnie wyjmujemy filety i układamy je na sałacie. Posypujemy zielonym szczypiorem i mielonym czarnym pieprzem. Szczypior i rybę przed podaniem polewamy rozgrzanym w małym rondelku, gorącym olejem sezamowym połączonym z pozostałymi 2 łyżkami oleju arachidowego.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 200 g świeżego filetu ze skórą z łososia
  • sól, pieprz
  • 3 (najlepiej od kur z wolnego wybiegu) jajka
  • 2 garści rukoli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy

 

Sposób przygotowania

Rybę oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do gotującej się wody na 8-10 minut lub gotujemy na parze. Jajka gotujemy na półtwardo, około 5 minut. Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone listki rukoli. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki i kładziemy na rukoli. Rozdzielamy kawałki łososia i również kładziemy na sałatce. Robimy dressing, mieszając oliwę, sok z cytryny, wodę, majonez i musztardę, aby powstała emulsja. Polewamy sałatkę i podajemy.

 

Rady Tomka: Jajka przed gotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową. Wtedy mamy pewność, że nie popękają. Wrzucamy je do gorącej, ale nie bulgoczącej wody. Wystarczy 4-5 minut na ugotowanie jajka tak, aby białko całkowicie się ścięło, a żółtko pozostało kremowe. Nie gotujcie nigdy dłużej niż 7-8 minut, bo wtedy staną się gumowate. Jeśli nie mieliście czasu wcześniej wyjąć jajek z lodówki, to do podstawowego czasu gotowania doliczcie minutę.

7
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Chiński makaron z warzywami

Świetny dodatek do ryb (dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Umyte warzywa (kukurydzę, paprykę, pora, dymkę, marchew i fasolkę) kroimy w słupki dł. około 5 cm. Gotujemy je na parze przez 3-5 minut, aby pozostały chrupkie. Warzywa mieszamy z gorącym makaronem, dodajemy sos chilli, zmiażdżony czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz.

8
Więcej na ten temat: diety, gotowanie na parze, warzywa