Przetwory z żurawiną amerykańską!

Cranberry Marketing Committee
Tym razem do słoików trafi żurawina odmiany amerykańskiej o dużych, pękatych owocach. Jest słodka i ma dużo pektyny, która zagęszcza dżemy i chutneye. Polska żurawina owoce ma mniejsze i bardziej wytrawne w smaku, ale też się sprawdzi
Fot. Cranberry Marketing Committee Fot. Cranberry Marketing Committee

Żurawiny i orzechy w czerwonym winie

(na 4 słoiki o pojemności 1/2 l)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W rondlu podgrzewamy wino z rumem, cukrem, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. W wyparzonych słoikach układamy równe porcje żurawin i orzechów. Zalewamy winem z przyprawami i mocno zakręcamy słoiki. Do brytfanki lub formy do pieczenia wlewamy wrzątek do wysokości około 3 cm i wstawiamy słoiki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 35-45 minut (w słoikach powinny się pojawić pęcherzyki powietrza). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim brytfankę ze słoikami jeszcze na  30 minut. Tak zawekowane przetwory wytrzymają 3-4 miesiące. Po otwarciu należy je trzymać w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu tygodnia. Owoce podajemy do lodów, pieczonych jabłek lub panna cotty. Sprawdzą się też jako dodatek do dań wytrawnych.

1
Fot. Cranberry Marketing Committee Fot. Cranberry Marketing Committee

Dżem żurawinowo-gruszkowy

(na 3 słoiki o pojemności 200 ml)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Delikatnie zgniatamy kapsułki kardamonu i wydostajemy z nich ziarenka. Wanilię przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy miąższ. Gruszki obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Mieszamy w garnku: żurawiny, wodę, skórkę z pomarańczy, cukier, ziarna kardamonu, gruszki, laskę oraz ziarna wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty, mieszając. Wyjmujemy laskę wanilii i skórkę pomarańczową. Przekładamy dżem do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy dnem do góry na 10 minut. Dżem jest doskonałym dodatkiem do dziczyzny, pieczonej gęsi i czerwonej kapusty.

2
Fot. Cranberry Marketing Committee Fot. Cranberry Marketing Committee

Pikantny dżem żurawinowo-musztardowy

(na 2 słoiki o pojemności 250 ml)

 

Składniki

  • 500 g świeżych żurawin amerykańskich
  • 100 ml wody
  • 1-2 łyżeczki zmielonej gorczycy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 250 g cukru żelującego 2:1
  • 4 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Żurawiny wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy zmieloną gorczycę, ocet, ziarna gorczycy, przeciętą wzdłuż papryczkę chilli, cukier żelujący i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy sok z cytryny. Rozlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy dnem do góry na 10 minut. Dżem pasuje do kozich i owczych serów oraz do serów pleśniowych.

3
Fot. Cranberry Marketing Committee Fot. Cranberry Marketing Committee

Żurawinowe czerwone pesto

(na 2 małe słoiczki)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory siekamy i gotujemy z sokiem z pomarańczy i wermutem, aż płyn zredukuje się do 3-4 łyżek. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Miksujemy pomidory wraz z płynem, posiekanymi chilli i czosnkiem oraz orzeszkami i oliwą. Mieszamy z żurawinami i parmezanem. Wkładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy oliwą, aby przykryła pesto. Podajemy z ciepłą bagietką lub jako sos do makaronu.

4
Więcej na ten temat: przetwory, żurawina amerykańska