Słodkości na rozgrzewkę

Paczuszki z jabłkami
Składniki
- 2 jabłka
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 1 opakowanie papieru ryżowego na sajgonki
- 250 g mascarpone
- olej do smażenia
- sos czekoladowy lub karmelowy do podania
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami i posiekanymi orzechami oraz mąką z cynamonem, cukrem i gałką muszkatołową. Na kawałkach papieru ryżowego (wcześniej namoczonego w wodzie według przepisu na opakowaniu) układamy po porcji farszu jabłkowo-bakaliowego i po łyżce mascarpone. Zawijamy nadzienie w papier ryżowy, tworząc paczuszki; brzegi mocno sklejamy inaczej farsz wydostanie się na zewnątrz podczas smażenia. Paczuszki wkładamy na dobrze rozgrzany głęboki olej, smażymy 5 minut na złoty kolor, osączamy z tłuszczu. Podajemy z sosem czekoladowym lub karmelowym.

Rogale z makiem, orzechami i migdałami
(na ok. 35 rogalików)
Na ciasto:
- 1 1/2 kostki masła
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 kg mąki pszennej
Na nadzienie:
Sposób przygotowania
Pół kostki masła roztapiamy. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy po odrobinie mąki oraz cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę i wraz zaczynem dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, dolewając ciepłego mleka. Gdy zacznie odstawać od ręki, wlewamy rozpuszczone ciepłe masło i jeszcze raz wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godz. Zimne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym. ok. 25 x 35 cm. Schłodzoną kostkę masła tniemy na plastry i układamy na środku ciasta. Ciasto zagniatamy, tak by przykryć całe masło. Rozwałkowujemy znów na prostokąt, składamy na trzy i jeszcze raz wałkujemy. Znów składamy i odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie powtarzamy wałkowanie i składanie jeszcze dwukrotnie, za każdym razem schładzając ciasto. Migdały, orzechy i mak zaparzamy, a następnie mielemy w blenderze i ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy nakładamy porcję masy, formujemy rogaliki i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 220-250°C na złoty kolor. Polewamy lukrem, ew. posypujemy drobno pokruszonymi migdałami i orzechami.
,
Ciasto czekoladowe
Składniki
- 3 (30 dag) tabliczki gorzkiej czekolady
- 20 dag masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta chilli w proszku
Sos czekoladowy:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)
- 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
Oraz:
- wiśnie w syropie albo konfitura wiśniowa
- bita śmietana 30 lub 36%
- masło i kasza manna do formy
Sposób przygotowania
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając, i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem (nie ubijamy), najlepiej mikserem na bardzo wolnych obrotach. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i chilli, mieszając. Łączymy z masą czekoladową i nakładamy do natłuszczonej, wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C. Robimy sos: rozpuszczamy na parze czekoladę mleczną i mieszamy ze śmietanką. Ciasto podajemy na ciepło z konfiturą z wiśni, bitą śmietaną i sosem czekoladowym.

Ślimaki z nadzieniem cynamonowym
Ciasto:
- 300 ml mleka
- 4-5 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 75 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 12 dag masła
Nadzienie:
- 10 dag stopionego masła
- 4-5 dag cukru
- 1-2 łyżki cynamonu
- cynamonu
Do posmarowania ślimaczków:
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
Sposób przygotowania
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, rozpuszczamy, dodajemy trochę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce mieszamy resztę składników, wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i stopione, ciepłe masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem, równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na 20-25 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, pieczemy 5-10 minut w temp. 220°C.

Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem
Składniki
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 1,5 łyżeczki zmielonej kawy naturalnej
- 1/4 łyżeczki ziaren różowego pieprzu rozgniecionych w moździerzu
- 10-12 dag posiekanej gorzkiej czekolady
- 3 białka (4, jeśli jajka są małe)
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
Zagotowujemy śmietankę z kawą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Cedzimy przez gęste sitko, łączymy ze stopioną czekoladą, studzimy. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotowym kremem napełniamy pucharki. Możemy podać z cząstkami gruszek z syropu albo świeżymi owocami jagodowymi, np. malinami.

Czekolada żurawinowa
(na ok. 15 kawałków)
Składniki
- 400 g kuwertury lub gorzkiej czekolady
- szczypta mielonego, kardamonu
- 40 g orzechów włoskich
- 200 g suszonych żurawin
Sposób przygotowania
Czekoladę dzielimy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kardamon i mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i umieszczamy na niej kwadratową formę (20 cm x 20 cm). Przekładamy do formy masę czekoladową, odkładając 1-2 łyżki na później. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami i żurawinami, polewamy resztą masy i pozostawiamy do zastygnięcia. Kiedy czekolada stwardnieje, łamiemy ją lub kroimy na kawałki.

Tort migdałowo-kawowy
Ciasto na 2 placki tortowe:
- 150 g obranych migdałów
- 150 g nieobranych migdałów
- 10 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 1/4 szklanki drobno zmielonej kawy
- masło i mąka do tortownicy
Masa:
- 200 g cukru
- 5-8 łyżek wody
- 3 żółtka
- 2 kostki masła
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
Polewa:
- 150 ml wody
- 130 g cukru
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200 g cukru pudru
- 5 łyżek koniaku lub rumu
Sposób przygotowania
Robimy placki tortowe. Migdały mielemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie esencje oraz kawę i migdały. Ucieramy przez dłuższą chwilę na puszystą masę. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałowo-żółtkową. Dzielimy ciasto na 2 równe porcje i pieczemy w dwóch małych (ok. 20 cm średnicy), wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownicach, w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30 min. Robimy masę. Z cukru oraz kilku łyżek wody gotujemy syrop. Żółtka ubijamy mikserem, zaparzamy syropem (wlewamy go powoli wąską strużką), dodajemy miękkie masło oraz kawę rozpuszczoną w łyżeczce wrzątku. Miksujemy wszystko razem na puszystą masę. Możemy dodać kieliszek spirytusu. Robimy polewę. Zagotowujemy w 150 ml wody cukier i kawę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Wsypujemy cukier puder do plastikowej miski. Miksujemy, na niskich obrotach, wlewając syrop kawowy. Dodajemy koniak lub rum. Placki ciasta przekładamy masą. Tort oblewamy ciepłą polewą.