Zapiekanki z warzywami i owocami

Warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście
Składniki
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g tartego parmezanu
- 40 g masła
- sól
- gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 150 g wędzonego boczku w plasterkach
- 100 g tartego ementalera
- 2 szalotki albo nieduże cebule czerwone
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Do przygotowania formy:
- 20 g masła
- 2 łyżki tartej bułki
Sposób przygotowania
?Ziemniaki gotujemy i robimy purée, dodając wszystkie jego składniki. Formę smarujemy masłem, wysypujemy 1 łyżką tartej bułki. Wylepiamy dno i brzegi formy ciastem, tworząc rant. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy. Podsmażamy warzywa przez 2 min na 2 łyżkach oliwy, solimy i pieprzymy. Posypujemy purée pozostałą tartą bułką, układamy na nim podsmażone warzywa i boczek, przesypując każdą warstwę serem. Układamy pokrojone w piórka szalotki, posypujemy resztą sera i polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy w temp. 180oC ok. 45 min.

Korona ryżowa
(dla 4 osób)
Składniki
- (potrzebna będzie forma do pieczenia z kominkiem)
- 40 dag ryżu
- 1 l mleka
- sól
- 40 g masła + masło do wysmarowania formy
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 10 dag serdelków
- 10 dag szynki w kawałku
- 40 dag pomidorów obranych (mogą być z puszki)
- 10 dag tartego żółtego sera
Sposób przygotowania
Ryż moczymy w mleku 1/2 godz., dodajemy szczyptę soli i gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. W garnku rozpuszczamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoto. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone serdelki oraz pokrojoną szynkę. Dusimy 5-6 min. Dodajemy pomidory, dusimy 10 min na małym ogniu, a potem 5 min na większym, aby sos zgęstniał. W formie wysmarowanej masłem układamy warstwę ryżu, posypujemy tartym serem i polewamy częścią sosu. Powtarzamy czynności; ostatnią warstwą powinien być ryż. Pieczemy w 180oC przez 15-20 min. Po wyjęciu na półmisek do środka korony wlewamy resztę sosu, podajemy.

Ciasto z owocami w karmelu
Składniki
- 1 kg twardych, ale dojrzałych brzoskwiń lub moreli
- 30 kostek cukru
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 60 g mielonych migdałów
- 150 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- sól
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180oC i wstawiamy do środka pustą tortownicę o średnicy 24 cm. Kroimy owoce na połówki, wyjmujemy pestki. Kostki cukru rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy. Gdy karmel lekko zbrązowieje, wlewamy go do ogrzanej formy, rozprowadzamy drewnianą łyżką po dnie i brzegach, układamy na nim owoce. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy migdały, mąkę, miękkie masło i dokładnie mieszamy. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta. Delikatnie mieszamy i pokrywamy ciastem owoce. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 50-55 min. Upieczone odstawiamy. Gdy ostygnie, kładziemy na formie talerz i odwracamy; w tej pozycji pozostawiamy formę z ciastem na ok. 10 minut. Zdejmujemy formę.

Babeczki z curry
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 litr rosołu
- 200 g ryżu
- 60 g masła + masło do wysmarowania formy
- 3 łyżki tartej bułki + odrobina bułki do wysypania foremek
- 2 ząbki czosnku
- 120 g szynki westfalskiej
- 3 jabłka
Na sos:
Sposób przygotowania
Na wrzący rosół wrzucamy ryż i gotujemy al dente. Odcedzamy, zachowujemy rosół. Dodajemy do ryżu 50 g masła, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odcedzamy nadmiar płynu. 4 foremki smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką i wykładamy plasterkami szynki. Napełniamy ryżem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160oC, nie domykając go. Z jabłek wycinamy 8 kształtnych krążków, podsmażamy je na maśle, odkładamy. Robimy sos: cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oliwie, kroimy resztki jabłek na kawałki, dodajemy do cebuli. Wsypujemy mąkę i curry, wlewamy śmietankę, można dodać nieco rosołu, jeśli sos jest zbyt gęsty. Solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy 4 podsmażone krążki jabłek, na nich ryżowe babeczki, ozdabiamy pozostałymi 4 krążkami jabłek. Sos podajemy osobno.

Babeczki z cukini
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- oliwa
- 3 cukinie (ok. 60 dag)
- sól, pieprz
- majeranek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka tartej bułki + bułka do wysypania foremek
- 100 g sera ricotta
- 3 jajka
- masło
- 1 duży pomidor
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy, robimy purée. Cebule lekko podduszamy na oliwie, dodajemy pokrojone cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekaną natkę i dusimy 10 min. Mieszamy uduszone warzywa z purée z ziemniaków. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. 4 foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180oC przez 30 min. Podajemy babeczki na dużych plastrach świeżego pomidora.