Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Giancarlo Russo

Giancarlo Russo
Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną

Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną (Fot. Materiały promocyjne)

Samodzielnie zrobiony makaron smakuje wspaniale. Dzięki przepisom mistrza Giancarlo Russo i robotowi kuchennemu COOKING CHEF firmy Kenwood samodzielnie wykonanie makaronu okaże się niezwykle proste
1 z 3
Fot. Materiały promocyjne
Fot. Materiały promocyjne

Trójkolorowy makaron parpadelle z cielęciną

Składniki

Ciasto:

  • 400 g semoli
  • jaja
  • 40 g soli
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g liści świeżego szpinaku

Sposób przygotowania

1. Semole dzielimy na trzy części (200 g na białe ciasto, 100g na ciasto zielone, 100g na czerwone)

2. Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto.

3. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto.

4. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i pokrojony w paski szpinak (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na około 1 minutę, odcedzamy i studzimy), 10 g soli.

5. Produkujemy trzy kolorowy makaron używając robota COOKING CHEF z przystawką do makaronu parapadelle

6. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchew, seler naciowy i cebulę). Podsmażamy przez około 5 minut (jeśli potrzeba, na patelnię dodajemy niewielką ilość wody). Następnie dodajemy pokrojona w grubszą kostkę cielęcinę i podlewamy całość winem. Po wyparowaniu wina dodajemy niewielką ilość wody oraz gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i dusimy całość jeszcze przez 5 minut.

7. Przygotowany makaron parpadelle gotujemy "al dente" i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość i dodajemy starty parmezan. Wykładamy na talerz dekorując gałązka rozmarynu.

2 z 3
Fot. Materiały promocyjne
Fot. Materiały promocyjne

Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą

Składniki:

 

Ciasto:

  • 400 g semola
  • jaja
  • 40 g soli
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g liści świeżego szpinaku

 

Sposób przygotowania

1. Semole dzielimy na trzy części (200g na ciasto białe, 100g na ciasto zielone, 100g na czerwone)

2. Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto .

3. Do ciasta czerwonego dodajemy 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto.

4. Do ciasta zielonego dodajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok. 1 minutę, odcedzamy i studzimy).

5. Produkujemy trzykolorowy makaron używając robota COOKING CHEF z przystawką do makaronu fusili

6. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dolewamy likieru i flamberujemy, a następnie dodajemy śmietanę (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Gotujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji.

3 z 3
Fot. Materiały promocyjne
Fot. Materiały promocyjne

Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu

Składniki

  • 100 g pancetta (boczek lub bekon)
  • 160 g Parmigiano Reggiano
  • jajka
  • 4 żółtka jaj
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

 

Ciasto:

  • 400 g semola
  • 4 jaja
  • 40 g soli

 

Sposób przygotowania

1. Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając robota COOKING CHEF z przystawką do makaronu SPACCATELLI.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pancettę pokrojoną w kostkę. W miseczce mieszamy jajka całe i żółtka z parmezanem i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki.

3. Przygotowany makaron SPACCATELLI gotujemy "al dente" i dodajemy na patelnię do podsmażonego boczku.

4. Następnie łączymy z przygotowanym sosem jajecznym. Mieszamy całość, podsmażając delikatnie przez ok. 1 minutę.

5. Solimy wg uznania (należy pamiętać iż parmezan jest słony więc dodajemy tylko niewielką ilość soli).

6. Wykładamy na talerze dekorując listkiem natki pietruszki.

 

COOKING CHEF KM070Fot. Materiały prasowe

COOKING CHEF KM070

Dowiedz się, dlaczego Kenwood Cooking Chef jest najbardziej rewolucyjnym rozwiązaniem w dziedzinie gotowania potraw w domu

Więcej na ten temat: kenwood, kuchnia włoska