Na jesienne smuteczki. Fabryka czekolady

Magda Duklas
Nie zaserwujemy wam czekoladowej rzeki. To byłaby przesada i ekstrawagancja. Ale i tak radzimy popuścić pasa dla smakołyków godnych fabryki szalonego Willy'ego Wonki
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sernik cappuccino

Składniki

  • 10 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag czekolady deserowej (w kawałeczkach)

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Zagniatamy herbatniki z masłem i 1/4 szklanki cukru. Mieszaniną równomiernie pokrywamy spód tortownicy (o śr. 20 cm). Pieczemy 10 minut, studzimy. Mieszamy śmietanę z kawą i olejkiem. W drugim naczyniu miksujemy ser, aż uzyska gładką konsystencję. Powoli, stale miksując, wsypujemy pozostały cukier i wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą). Wsypujemy mąkę, miksując na najniższych obrotach. Wlewamy kawową śmietankę, mieszamy, aż masa zrobi się jednolita. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i chwilę mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na spód, pieczemy ok. godziny, jeśli trzeba - jakieś 5-10 minut dłużej. Sernik powinien stygnąć w formie przez około 6 godzin.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Turon

MASA NUGATOWA (jeśli nie uda się kupić gotowej)
Przygotowujemy po 30 dag cukru pudru, orzechów laskowych i czekolady mlecznej oraz trochę masła. Prażymy orzechy na suchej patelni, potem drobniutko mielemy. Cukier puder topimy na patelni, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy. Powstałą grudkowatą masę zdejmujemy z patelni, rozprowadzamy na posmarowanym masłem kawałku pergaminu i czekamy, aż wystygnie. Zimną rozdrabniamy blenderem - musi być bardzo drobno zmielona, dlatego miksujemy 10-20 minut! Podczas mielenia wypływa olej zawarty w orzechach, który nada nugatowi aksamitną konsystencję. Zmiksowaną masę orzechową łączymy ze stopioną czekoladą.

 

Składniki

  • 13 dag obranych migdałów
  • 5 dag niesolonych pistacji
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • 15 dag cukru
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 30 dag orzechowej masy nugatowej
  • 150 ml kremówki
  • 5 dag masła
  • sól

 

Sposób przygotowania

Migdały prażymy przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Cukier karmelizujemy na złoty kolor, wkładamy migdały i orzechy, mieszamy, aby całe pokryły się karmelem. Rozsmarowujemy na blasze. Gdy karmel zastygnie, łamiemy go na kawałeczki. Posiekany nugat i czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy śmietankę, wlewamy do masy czekoladowo-nugatowej. Czekamy, aż masa przestygnie, a w tym czasie ucieramy masło ze szczyptą soli. Powoli dodajemy ostudzoną masę czekoladowo-nugatową, stale mieszając. Do gładkiej masy dodajemy karmelowe orzechy. Ponownie mieszamy. Keksówkę wykładamy przezroczystą folią kuchenną, tak aby jej końce wystawały poza brzegi formy. Napełniamy masą, zawijamy na wierzch końce folii; wkładamy na noc do lodówki.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Makaroniki

Składniki

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3-4 dag płatków kukurydzianych
  • 12 dag gorzkiej czekolady
  • ewentualnie czekolada rozpuszczalna (w proszku) do posypania ciastek
  • olej lub masło do wysmarowania blachy

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Blachę smarujemy olejem albo masłem i wyściełamy pergaminem. Natłuszczamy również pergamin. Ubijamy białka na sztywno, powoli wsypujemy cukier, ciągle ubijając, aż masa będzie gładka i lśniąca. Mieszamy (metalową łyżką) z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i posiekaną czekoladą. Nabieramy nieduże (po 2 łyżeczki na ciastko) porcje masy, układamy na blasze, zachowując odstępy, bo makaroniki się rozpływają. Pieczemy 25-30 minut, a potem, jeśli chcemy, posypujemy czekoladowym proszkiem - od razu po wyjęciu z piekarnika.

 

Tak jest! Czekolada zawiera pochodną amfetaminy ? fenyloetylo-aminę, czyli neuroprzekaźnik zwany sugestywnie hormonem miłości

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ciasto czekoladowe z whisky

Składniki

  • 20 dag masła + masło do formy
  • 1 szklanka dobrego kakao + 3 łyżki do posypania formy
  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • 1/2 szklanki whisky
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Tortownicę smarujemy masłem, spód i boki oprószamy 3 łyżkami kakao. Strząsamy nadmiar. Na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się stopi. Wlewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 minut (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu). Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy.

4
Więcej na ten temat: czekolada