Burak okrzesany. Tanie i eleganckie przepisy z warzywami

Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem i pestkami dyni
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 średnie buraki
- oliwa
- 100 g dojrzewającego koziego sera
- sól morska i pieprz do smaku
- czerwony ocet winny
- 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną (około godziny). Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Posypujemy kozim serem pokrojonym w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i octem. Pestki dyni podprażamy z odrobiną soli na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.
![]() |
![]() |
![]() |
Komplet obiadowy Luminarc P... | THK Komplet obiadowy 30el. ... | THK Porcelanowy komplet obi... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa krem z białych warzyw
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 średni seler
- 2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego
- sól i gałka muszkatołowa do smaku
- 1 szklanka śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender BOTTI HB0102 | BLENDER HENDI | Blender SENCOR SHB 4360 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Czarne rzepki z sosem cytrynowym i miętą
(dla 4 osób)
Składniki
- 3-4 średniej wielkości czarne rzepki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietanki kremówki
- sok wyciśnięty i skórka otarta z 1 cytryny
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
- 3-4 listki świeżej mięty
Sposób przygotowania
Rzepki szorujemy szczoteczką, wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, osuszamy i układamy na blasze. Pieczemy w 240°C przez godzinę. Robimy sos. Wino gotujemy, redukując je o połowę, wlewamy śmietankę i sok z cytryny. Odparowujemy, aby sos zgęstniał i zrobił się kremowy. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Rzepki wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy (można obrać ze skórki, ale to niekonieczne). Kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Posypujemy posiekanymi listkami mięty. Podajemy do białych mięs. Rzepki mogą też być samodzielnym daniem dla wegetarian.
![]() |
![]() |
![]() |
Black Red White Naczynie do... | DUŻE NACZYNIE DO ZAPIEKANIA... | Vialli Design Naczynie do z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Marchewki w śmietanie
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 kg marchewki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- biały pieprz i sól do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Marchewki szorujemy i skrobiemy, a potem kroimy w słupki o grubości centymetra i długości kilku. Rozgrzewamy rondel, wsypujemy cukier, lekko karmelizujemy (nie mieszając, tylko poruszając rondlem). Dodajemy masło, a gdy się stopi, wkładamy marchewki. Potrząsamy rondlem, aby karmel dokładnie oblepił warzywa. Wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy, aż marchewki będą półtwarde, około 10 minut. Odkrywamy, odparowujemy wywar, wlewamy śmietankę, gotujemy bez pokrywki 8 minut, aby sos zgęstniał. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Marchewki możemy jeść jako oddzielne danie lub podać jako dodatek do mięs.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Mała miseczka Colomb... | Leonardo Miseczka Optic 049441 | Seletti Miseczka Despina |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |