Burak okrzesany. Tanie i eleganckie przepisy z warzywami

Magda Duklas
Wszystkim dobrze znane, a jednak niedoceniane. Zupełnie niesłusznie, bo krajowe warzywa są tanie, smaczne i potrafią być bardzo efektowne. Daj się zauroczyć burakowi
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem i pestkami dyni

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • oliwa
  • 100 g dojrzewającego koziego sera
  • sól morska i pieprz do smaku
  • czerwony ocet winny
  • 2 łyżki pestek dyni

 

Sposób przygotowania

Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną (około godziny). Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Posypujemy kozim serem pokrojonym w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i octem. Pestki dyni podprażamy z odrobiną soli na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.

Zdjęcie Komplet obiadowy Luminarc Paquerette 33502 Zdjęcie THK Komplet obiadowy 30el. DUNE OPT13896 Zdjęcie THK Porcelanowy komplet obiadowy Wave 6os. OPT4400
Komplet obiadowy Luminarc P... THK Komplet obiadowy 30el. ... THK Porcelanowy komplet obi...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa krem z białych warzyw

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.

Zdjęcie Blender BOTTI HB0102 Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360
Blender BOTTI HB0102 BLENDER HENDI Blender SENCOR SHB 4360
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Czarne rzepki z sosem cytrynowym i miętą

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 3-4 średniej wielkości czarne rzepki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sok wyciśnięty i skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku
  • 3-4 listki świeżej mięty

 

Sposób przygotowania

Rzepki szorujemy szczoteczką, wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, osuszamy i układamy na blasze. Pieczemy w 240°C przez godzinę. Robimy sos. Wino gotujemy, redukując je o połowę, wlewamy śmietankę i sok z cytryny. Odparowujemy, aby sos zgęstniał i zrobił się kremowy. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Rzepki wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy (można obrać ze skórki, ale to niekonieczne). Kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Posypujemy posiekanymi listkami mięty. Podajemy do białych mięs. Rzepki mogą też być samodzielnym daniem dla wegetarian.

Zdjęcie Black Red White Naczynie do zapiekania THK-043005 Zdjęcie DUŻE NACZYNIE DO ZAPIEKANIA - Mediterraneo - EASY LIFE Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Black Red White Naczynie do... DUŻE NACZYNIE DO ZAPIEKANIA... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Marchewki w śmietanie

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • biały pieprz i sól do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Marchewki szorujemy i skrobiemy, a potem kroimy w słupki o grubości centymetra i długości kilku. Rozgrzewamy rondel, wsypujemy cukier, lekko karmelizujemy (nie mieszając, tylko poruszając rondlem). Dodajemy masło, a gdy się stopi, wkładamy marchewki. Potrząsamy rondlem, aby karmel dokładnie oblepił warzywa. Wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy, aż marchewki będą półtwarde, około 10 minut. Odkrywamy, odparowujemy wywar, wlewamy śmietankę, gotujemy bez pokrywki 8 minut, aby sos zgęstniał. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Marchewki możemy jeść jako oddzielne danie lub podać jako dodatek do mięs.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441 Zdjęcie Seletti Miseczka Despina
Alessi Mała miseczka Colomb... Leonardo Miseczka Optic 049441 Seletti Miseczka Despina
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Więcej na ten temat: przepisy na zimę, warzywa