7 przepisów z figami do wypróbowania w tym tygodniu

Udka kurczaka z figami i tymiankiem
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 udka kurczaka
- sól, pieprz
- 8 świeżych fig
- kilka gałązek tymianku
- 4-5 łyżek oliwy
- 3/4 szklanki quinoi (komosy ryżowej)
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy i szklimy na maśle w garnku żaroodpornym. Udka kurczaka solimy, pieprzymy i obsmażamy z obu stron na patelni. Do garnka z cebulą wrzucamy figi, obsmażone udka i gałązki tymianku. Polewamy oliwą i dusimy 35-45 minut pod przykryciem na średnim ogniu, aż udka będą miękkie. Kurczaka podajemy z quinoą ugotowaną według instrukcji na opakowaniu.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Naczynie żaroodporne... | EH Excellent Houseware owal... | Luminarc Naczynie żaroodpor... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tabule z quinoą i figami
(dla 6 osób)
Składniki
- 150 g quinoi (komosy ryżowej)
- 6 świeżych fig
- 3 pomidory
- 1 pęczek pietruszki
- 15 listków świeżej mięty
- 2 szalotki
- sok z 2 cytryn
- 6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
Quinoę gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Figi i pomidory kroimy na małe kawałki, zioła i szalotki siekamy. Przygotowane składniki wkładamy do dużej salaterki, delikatnie mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako przystawkę. Potrawa będzie też dobrym dodatkiem do mięsa z grilla.

Dorada z figami i nacią selera
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 duże dorady
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- nać selera korzeniowego
- 12 świeżych (fioletowych i zielonych) fig
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy i dusimy na maśle do miękkości. Ryby myjemy, osuszamy, do ich wnętrza wkładamy zeszkloną cebulę, z zewnątrz oprószamy solą i pieprzem. Na blachę wlewamy oliwę, kładziemy łodygi selera, a na nich ryby i figi. Na wierzchu również możemy ułożyć łodygi selera. Skrapiamy oliwą i pieczemy 25-30 minut w 210°C. Doradę podajemy z ziemniakami, ryżem lub warzywami.

Tartinki z serem kozim i figami
(dla 4 osób)
Składniki
- 12 małych kromek ciemnego pieczywa (albo innego)
- 250 g świeżego koziego sera
- 6 świeżych fig
- 2-3 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Kromki smarujemy serem kozim. Figi myjemy, suszymy, kroimy na cztery części i układamy na serku. Każdą kromkę polewamy odrobiną miodu. Układamy na blasze i pieczemy 15-20 minut w 160°C. Tartinki podajemy na ciepło, przybrane listkami mięty.

Ciasto filo z figami
(dla 6 osób)
Składniki
- 6 płatów ciasta filo
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 120 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru + odrobina do posypania ciasta
- cukier waniliowy
- 100 ml śmietanki 36%
- 800 g świeżych fig
Sposób przygotowania
Płaty ciasta smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Jajko mieszamy ze zmielonymi migdałami, cukrem, cukrem waniliowym i śmietanką na jednolitą masę. Nakładamy masę na ciasto. Figi myjemy, osączamy i kroimy na pół. Układamy na cieście i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy 15 minut w 210°C, obniżamy temperaturę do 180°C i trzymamy w piekarniku jeszcze 20-25 minut. Ciasto możemy podać na ciepło lub na zimno.

Ciasteczka figowo-migdałowe
(dla 8 osób)
Składniki
- 260 g migdałów
- 230 g drobnego cukru + trochę do posypania
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- 180 g suszonych fig
- 2 łyżki kaszy manny
- 11 g proszku do pieczenia (1 opakowanie)
- 2 żółtka
Sposób przygotowania
Migdały sparzamy, obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem oraz z wodą z kwiatów pomarańczy. Suszone figi gotujemy 10 minut na parze, następnie kroimy na cienkie paski. W dużej misce mieszamy migdały z figami, dodajemy kolejno kaszę mannę, proszek do pieczenia i żółtka, mieszamy na jednolitą masę. Formujemy ciastka, obtaczamy w cukrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 10 minut w 180°C lub 20 minut w 150°C.

Świeże figi z mascarpone
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- sok z cytryny
- 16 świeżych fig
Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i sok z cytryny, mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Umyte i pokrojone figi układamy w miseczkach. Polewamy je masą serową i podajemy.