Przyjęcie w gruzińskim stylu

Tomek Woźniak
Tomek Woźniak bierze na warsztat potrawy z Gruzji! Dosmaczone wyrazistymi przyprawami, Nieskomplikowane. Kupcie kilka typowych dla tej kuchni składników: granat, cząber, orzechy, i do dzieła!
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Przyjęcie w gruzińskim stylu

Tomek Woźniak bierze na warsztat potrawy z Gruzji! Dosmaczone wyrazistymi przyprawami, Nieskomplikowane. Kupcie kilka typowych dla tej kuchni składników: granat, cząber, orzechy, i do dzieła!

Chaczapuri ze szpinakiem

(dla 2 osób)

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 ml mleka 2%
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • sól, pieprz

Farsz:

Sałatka pomidorowa:

Oraz:

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie składniki ciasta, zagniatamy i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Jeśli ciasto będzie za suche, wlewamy więcej mleka, jeśli zbyt wilgotne - wsypujemy więcej mąki. Szpinak blanszujemy przez 3 minuty, odcedzamy i odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości 1/2 cm. Na placku układamy szpinak i ser, zostawiając pusty 2-centymetrowy brzeg. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Zawijamy brzegi do środka - jak kopertę - i przyklepujemy je, aby dobrze się przykleiły. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, układamy placek i podgrzewamy 2 minuty z każdej strony. Przewracamy placek z jednej strony na drugą jeszcze cztery razy, smażąc po 2 minuty i od czasu do czasu nacierając oliwą. Na koniec przykrywamy patelnię i zostawiamy na ogniu na 5 minut. Dzięki temu ser dokładnie się stopi, a ciasto będzie lekko chrupiące.

Przygotowujemy sałatkę. Pomidory kroimy na kawałki, siekamy chilli, kolendrę i miętę. Łączymy pomidory i zioła, doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą oraz pieprzem. Chaczapuri podajemy pokrojone na kawałki. Najlepiej maczać je w jogurcie naturalnym i jeść z sałatką z pomidorów.

Zdjęcie Kuchnia dla niecierpliwych Zdjęcie Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie Zdjęcie Kuchnia myśliwska
Kuchnia dla niecierpliwych Kuchnia Fit 2. Wspólne goto... Kuchnia myśliwska
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Makaron z sosem orzechowym

(dla 4 osób)

Składniki

Sos orzechowy:

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - powinien być al dente. Miksujemy w blenderze wszystkie składniki sosu, tak aby powstała dość gęsta papka podobna do pesto. Odcedzamy makaron, polewamy sosem, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron posypujemy pestkami granatu.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy LORDENE 63130 Zdjęcie Luminarc Serwis Obiadowy Sweet Line 19 cz Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy fisher 18el
Ambition Serwis obiadowy LO... Luminarc Serwis Obiadowy Sw... Serwis obiadowy, porcelanow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Szaszłyki marynowane w soku z granatów

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone piersi kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i granatów, chilli, tymianek, kumin, oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy miskę przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. Co jakiś czas obracamy szaszłyki i smarujemy je pozostałą marynatą. Posypujemy pestkami granatu i liśćmi mięty.

Zdjęcie Alessi Patelnia Grillowa Dressed Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa Panini Pomarańcza 29x21cm Zdjęcie Vogue Patelnia Grillowa-Kwadratowa
Alessi Patelnia Grillowa Dr... Chasseur Patelnia Grillowa ... Vogue Patelnia Grillowa-Kwa...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Warzywa z cząbrem

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Warzywa kroimy w kostkę i układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, skrapiamy oliwą, posypujemy listkami cząbru i mieszamy. Pieczemy 25 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa podajemy z jogurtem. Idealnym dodatkiem będzie ryż ugotowany na sypko.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 24905
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Skeppshult Forma do zapieka... Roemertopf Naczynie do piec...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Lobio zupa z czerwonej fasoli

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy posiekane czosnek i cebulę. Smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy drobno pokrojone marchewki, paprykę oraz posiekane chilli, mieszamy, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy fasolę wraz z zalewą, sok z granatów, wodę, wsypujemy połowę posiekanej kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie miksujemy na krem. Jeśli trzeba, doprawiamy. Lobio podajemy posypaną resztą posiekanej kolendry z kleksem jogurtu.

Zdjęcie Blender Adler AD 4610 Zdjęcie Blender BOSCH MSM66150 Zdjęcie Blender Camry CR 4612
Blender Adler AD 4610 Blender BOSCH MSM66150 Blender Camry CR 4612
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Moja baklawa

(dla 4 osób)

Składniki

  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 5 arkuszy ciasta filo
  • 200 g orzechów włoskich
  • 10?suszonych moreli
  • 10 suszonych fig
  • skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W rondlu gotujemy syrop z cukru i wody. Układamy cztery arkusze ciasta filo jeden na drugim, posypujemy drobno posiekanymi orzechami, suszonymi owocami pokrojonymi w kostkę oraz skórką otartą z cytryny. Przykrywamy arkuszem ciasta filo i,?chwytając za dłuższy brzeg, zwijamy w ciasny rulon. Następnie formujemy z rulonu ślimaka i ostrożnie przekładamy do okrągłej formy wyściełanej pergaminem. Polewamy ciasto syropem. Pieczemy 35 minut. Ciasto powinno być chrupiące i złociste na?zewnątrz, a w środku wilgotne. Oprószamy baklawę skórką otartą z pomarańczy. Kroimy na grube plastry i podajemy np. z lodami chałwowymi lub cynamonowymi.

Zdjęcie Ambition Serwis kawowy Kubiko 17 cz. Zdjęcie LUMINARC SERWIS KAWOWY Carine 12 el. Zdjęcie Luminarc Serwis Kawowy Kyoko G6896
Ambition Serwis kawowy Kubi... LUMINARC SERWIS KAWOWY Cari... Luminarc Serwis Kawowy Kyok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6