Kruche ciasto serowe. 7 zapiekanek

Giedre Barauskiene
Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą (Fot. Giedre Barauskiene)

Miłosne wyznania wyśpiewywane o zmroku przy wtórze gitary pod oknem ukochanej mogą się w listopadzie skończyć porządnym przeziębieniem. Lepiej będzie, współczesny trubadurze, jeśli instrumenty muzyczne zamienisz na kuchenne i przygotujesz dla tej jedynej kulinarną serenadę - kilka serowych smakołyków.
1 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Kruche ciasto serowe - Przepis podstawowy i tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

Kruche ciasto serowe - Przepis podstawowy

(pieczemy w dużej formie na tartę lub w kilku mniejszych foremkach, zależnie od instrukcji w kolejnych przepisach)

 

Składniki

  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz lub gałka muszkatołowa
  • sól
  • ew. 1-2 żółtka

 

Sposób przygotowania

Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) .

 

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

 

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego

 

Farsz:

  • 400 g koktajlowych pomidorków
  • 300 g sera feta
  • 4-5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • garść kiełków cebuli
  • kilka gałązek świeżego tymianku

 

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu ciasta układamy kiełki cebuli. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.

2 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Tartaletki z prosciutto i jabłkami

(na 4 foremki o śr. 10 cm)

 

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego

 

Farsz:

  • 4-5 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią
  • 4-5 jabłek
  • 5-6 plastrów prosciutto lub innej surowej szynki dojrzewającej
  • 100 g ciemnych winogron
  • kilka listków szałwii

 

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w forem-kach na tartaletki. Wyciągamy z piekarnika, posypujemy serem (trochę sera zostawiamy). Jabłka (pozbawione pestek) ścieramy na tarce o grubych oczkach i kładziemy na warstwie sera. Z plastrów szynki formujemy różyczki i układamy na wierzchu. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy resztą sera. Dekorujemy winogronami i listkami szałwii.

3 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Babeczki z pomidorkami koktajlowymi i ricottą

(na 6 foremek o śr. 8 cm)

 

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego

 

Farsz:

  • 30-35 pomidorków koktajlowych
  • 4-6 łyżek ricotty
  • kilka gałązek świeżego tymianku

 

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w małych okrągłych foremkach. Na upieczone spody kładziemy pomidorki, na nich ricottę i zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym tymiankiem (możemy zastąpić bazylią).

4 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Babeczki z groszkiem cukrowym

(na 8 foremek o śr. 6 cm)

 

Ciasto serowe:

  • upieczone według przepisu podstawowego

 

Farsz:

  • 150 g groszku cukrowego
  • sól
  • 1 jajko
  • 1 łyżka parmezanu

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy w małych foremkach silikonowych (trochę krócej, niż w dużej formie - około 10 minut). Groszek gotujemy w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzamy i kroimy na kawałki długości 6 cm. Roztrzepujemy jajka, dodajemy parmezan, mieszamy. W każdy spód z kruchego ciasta wkładamy strączki groszku - na sztorc, jeden przy drugim, tak aby przypominały rozwiniętego tulipana. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem).

5 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Placek z pomidorami i oliwkami

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

 

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego

 

Farsz:

  • 3 żółte i 3 czerwone pomidory
  • 200 g sera feta
  • 150 g czarnych oliwek
  • 2 duże cebule
  • garść startego żółtego sera
  • kilka gałązek świeżego oregano

 

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory dzielimy na połówki, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Razem z oliwkami kładziemy na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Obrane cebule kroimy w piórka i układamy na pomidorach. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym oregano. Uwaga: ciasto dobrze smakuje również z kiełkami cebuli.

6 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Tarta z suszonymi pomidorami i botwinką

(na formę o śr. 28 cm)

 

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego
  • 4 jajka

 

Farsz:

  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g suszonych pomidorów w z oliwie
  • 100 g czarnych oliwek
  • pęczek botwinki

 

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w okrągłej formie do tarty. Robimy farsz. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je osobno z odrobiną soli i pieprzu: żółtka aż będą puszyste, białka - na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ubite żółtka z pianą i wylewamy na ciasto serowe. Układamy na wierzchu osączone z oleju suszone pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i umyte liście botwinki. Pieczemy 25-30 minut w 150°C.

Uwaga: kilka pokrojonych suszonych pomidorów można ułożyć na kruchym spodzie, zanim zalejemy go masą jajeczną.

7 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Tarta w pomidorowe kwiatki

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

 

Ciasto serowe:

  • według przepisu podstawowego

 

Farsz:

  • 5-6 dużych pomidorów odmiany Beefsteak lub malinowych (mocno pofałdowanych)
  • 4 jajka
  • po szczypcie curry
  • soli i pieprzu
  • 3-4 łyżki parmezanu
  • 15-20 pomidorków koktajlowych

 

Sposób przygotowania

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory kroimy w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku - dzięki temu otrzymamy wzory przypominające kwiatki. Na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego układamy jedną warstwę pokrojonych pomidorów. Polewamy ją roztrzepanymi jajkami wymieszanymi z curry oraz solą i posypujemy startym parmezanem.
Na wierzchu układamy resztę pokrojonych pomidorów i połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.