Masz chrapkę na kanapkę? Przepisy dla zaawansowanych
Z pieczoną kaczką, oscypkiem i żurawiną (Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl)
Kanapka z serkiem kremowym i wędzonym łososiem
(dla 1 osoby)
Składniki
- 1 bajgiel
- 50 g serka kremowego
- 50 g wędzonego łososia
- 3-4 listki mięty
Sposób przygotowania
Przekrawamy bajgla na pół, smarujemy serkiem, obkładamy plasterkami łososia. Na koniec posypujemy miętą.
Kanapka z kiełbaskami i słodkimi paprykami
(na 2 osoby)
Składniki
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- mała garść bazylii
- 4 białe kiełbaski (najlepiej cienkie i długie)
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 ciemna bagietka z ziarnami
Sposób przygotowania
Papryki kroimy w paski i dusimy pod przykryciem przez 10 min, dodając ewentualnie odrobinę wody, aby nie przywarły. Wrzucamy posiekaną bazylię, zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień, aby zredukować nadmiar płynu. Dodajemy kiełbaski, lekko je podsmażając. Tak przygotowane dodatki kładziemy na pieczywo.
Kanapka z chrupiącym boczkiem i jajkiem
(dla 1 osoby)
Składniki
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 1 jajko
- 3-4 plasterki boczku (najlepiej włoskiej pancetty)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka jasnego miodu
Sposób przygotowania
Pieczywo opiekamy w tosterze. Jajko smażymy jak sadzone, tyle że z obu stron. Na osobnej patelni podsmażamy boczek przez 1-2 min. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód i smażymy tak długo, aż całość się skarmelizuje, a boczek będzie chrupki. Jajko oraz boczek kładziemy na toście i mocno dociskając, przykrywamy drugą kromką.
Kanapka ze stekiem i gruszką
(dla 1 osoby)
Składniki
- 1/2 cebuli
- 2-3 łyżki oliwy
- 150 g polędwicy wołowej
- 1/2 gruszki
- 1 chrupiąca bagietka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- garść startego cheddara
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w słupki, smażymy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 10-15 min, dolewając ewentualnie wodę, gdyby zaczynała przywierać. Cebulka powinna być miękka, słodka i soczysta. Polędwicę grillujemy lub smażymy po 4-5 min z każdej strony, aby była średnio krwista. Mięso odkładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gruszkę kroimy w cienkie słupki. Przekrawamy bagietkę (najlepiej podgrzaną), nacieramy musztardą, wkładamy cebulkę, kawałki wołowiny i gruszkę. Na koniec posypujemy serem.
Kanapka z pieczoną kaczką, oscypkiem i żurawiną
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 filet z kaczki
- 1 ciemna ciabatta
- 4-5 plasterków oscypka
- 2 łyżki żurawiny
- garść rukoli
Sposób przygotowania
Nacinamy w kratkę skórę kaczki, a następnie skórą do dołu smażymy przez 5 min na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), sukcesywnie odlewając wytapiający się tłuszcz, który później możemy wykorzystać do pieczenia ziemniaków. Następnie pieczemy filet w temp. 160°C przez 30 min. Kroimy solidne kromki chleba, kładziemy na nich cienko pokrojone plasterki kaczki, oscypek, żurawinę i rukolę.
Kanapka z krewetkami i domowym majonezem
(na 2 osoby)
Składniki
- 2 kromki dowolnego pieczywa o grubości 1 cm
- 2-3 liście rzymskiej sałaty
- 10 obranych i sparzonych krewetek tygrysich
Majonez:
- 1 żółtko (z ekologicznej hodowli)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z cytryny
- 100 ml oliwy
Sposób przygotowania
Przygotowujemy majonez - łączymy żółtko, musztardę i sok cytrynowy, a oliwę dolewamy stopniowo, cały czas dokładnie mieszając, aby składniki się nie rozdzieliły. Na kromki (najlepiej ciepłe i chrupkie) kładziemy umytą, wysuszoną i posiekaną sałatę, a na to krewetki wymieszane z majonezem. Na koniec możemy posypać czarnym sezamem.
Kanapka z marmoladą figową, chilli i serem haloumi
(dla 1 osoby)
Składniki
- 3-4 plasterki sera halloumi lub oscypka o grubości pół centymetra
- 1-2 kromki ciemnego pieczywa
- 1 łyżka marmolady figowej
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego chilli
- skórka otarta z limonki
Sposób przygotowania
Ser grillujemy lub smażymy na suchej patelni po 1 min z każdej strony. Układamy na pieczywie, smarujemy marmoladą figową wymieszaną z chilli i skórką z limonki.