Pomysły na kolację i obiady. Dieta bezglutenowa
Sałatka z soczewicy ze świeżymi ziołami (Fot. Jarosław Madejski)
Sałatka z soczewicy ze świeżymi ziołami
Składniki
- 200 g ciemnej soczewicy
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 4 goździki
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 szalotki
- po garści szczypiorku i kolendry
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- sól
- pieprz czarny z młynka
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy około 20 minut razem z obraną i pokrojoną w nieduże słupki marchewką, obraną cebulą naszpikowaną goździkami oraz boczkiem pokrojonym w grube słupki. Odsączamy (po ugotowaniu soczewica powinna być al dente), cebulę wyrzucamy. Do soczewicy z boczkiem i marchewką dodajemy selera pokrojonego w plastry o grubości 1/2 cm, szalotkę pokrojoną w cienkie plasterki, grubo posiekaną kolendrę i szczypiorek. Doprawiamy olejem, musztardą, octem, solą i pieprzem. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Zupa krem z białych warzyw
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 średni seler
- 2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego
- sól i gałka muszkatołowa do smaku
- 1 szklanka śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.
Bakłażan duszony z soczewicą
Świetny dodatek do ryb (dla 4-6 osób)
Składniki
- 150 g suchej soczewicy
- 1 bakłażan (30-40 dag)
- 1 czerwona cebula
- 1 ostra czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
Gotujemy soczewicę, aż będzie miękka (ok. 18 min), solimy ją pod koniec gotowania). Bakłażana kroimy w niedużą kostkę, posypujemy 2 łyżeczkami soli, mieszamy, by sól oblepiła wszystkie kawałki i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i paprykę, aż cebula lekko się zrumieni. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok. 7-10 min, aż zmięknie. Dodajemy ugotowaną soczewicę, wszystko razem dusimy jeszcze minutę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy.
Ryż z zielonym groszkiem na sposób orientalny
Risi e bibi all'orientale
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1/4 łyżeczki ziaren zielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 laski cynamonu
- 1,5 szklanki długoziarnistego ryżu
- 1 łyżeczka garam masala
- 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 2 liście laurowe
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Wrzucamy czarnuszkę, kardamon, kmin rzymski, kurkumę, połamany kawałek cynamonu. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy suchy ryż i smażymy, mieszając, aż stanie się szklisty. Posypujemy garam masalą, dodajemy groszek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Wlewamy 3 szklanki gorącej wody (czyli podwójną ilość w stosunku do ryżu). Garnek przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i pokrywką. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę, jakieś 15-20 minut. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem trzeba lekko przemieszać ryż widelcem.
UWAGA: danie można jeszcze posypać świeżą kolendrą lub miętą.
Paella z kurczakiem i krewetkami
(dla 6 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g chorizo (ewentualnie ostrej węgierskiej kiełbasy lub litewskiego kindziuka)
- 1 łyżka kurkumy
- 500 g mięsa z podudzia (bez kości) kurczaka
- sól i pieprz
- 1 czerwona papryka
- 300 g ryżu do paelli
- 1 l wrzącej wody lub bulionu drobiowego
- 16 podgotowanych tygrysich krewetek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebulę i chorizo pokrojone w kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a z kiełbaski wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurkumę, kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 10 minut, aż mięso będzie złociste.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, wsypujemy ryż (ewentualnie może być ryż do risotto, np. arborio) i zalewamy połową wrzątku lub bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlewamy pozostałą część wody lub bulionu, znowu przykrywamy i gotujemy, aż płyn się wchłonie, jakieś 10 minut. Ryż powinien być al dente. Wrzucamy rozmrożone krewetki i mieszamy, aby się podgrzały. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy z cząstkami cytryny.
Fasola po styryjsku
dla 2 osób
Składniki
- 400 g fasoli (w Styrii będzie to np. odmiana Käferbohnen, tzw. fasola turecka lub arabska o liliowym kolorze, z fioletowymi plamkami)
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 200 g specku (może być chudy wędzony boczek)
- sól
- pieprz
- papryka
- cukier
- posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną przegotowaną wodą (objętościowo 3 razy więcej wody niż fasoli), odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości (2 godziny; w szybkowarze około godziny) na małym ogniu, w wodzie, w której się moczyła. Możemy dodać szczyptę cukru i listek laurowy; solimy pod koniec. Świeża fasola z jesiennych zbiorów nie wymaga moczenia i jest gotowa już po 30 minutach. Cebulę i speck siekamy i podsmażamy razem. Dodajemy fasolę, doprawiamy i podgrzewamy chwilę, mieszając. Posypujemy szczypiorkiem i wiejskim chlebem bezglutenowym.
Hiszpańska tortilla z chorizo
(dla 4 osób)
Składniki
- 5 młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 150 g chorizo
- garść różyczek brokuła
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 4 jajka
- sól, pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Do tego przepisu potrzebna będzie patelnia, którą można włożyć do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy chorizo pokrojone w kostkę i smażymy 5 min. Wrzucamy brokuły, paprykę pokrojoną w kostkę, groszek i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy odcedzone ziemniaki, układamy składniki na płasko, zalewamy jajkami roztrzepanymi z solą i pieprzem. Wkładamy patelnię na środkową półkę piekarnika na 15 min, aby tortilla się zapiekła. Studzimy, delikatnie odwracamy i przekładamy na talerz. Posypujemy natką.
Krem z dyni z curry i imbirem
Składniki
- 1 kg dyni
- 4 duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka curry
- 1 kawałek imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 1/2 szklanki śmietanki (niekoniecznie)
- sól, cukier
Sposób przygotowania
Dynię i ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy curry, posiekane imbir i papryczkę (pestki usuwamy). Mieszając, smażymy kilka sekund, dodajemy ziemniaki. Gdy się lekko przesmażą, dodajemy dynię i podsmażamy. Wrzucamy kostkę i zalewamy warzywa 1,5 l wody. Gotujemy 30 min, aż zmiękną. Dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Miksujemy.
Buraczki z kozim serem i zieloną solą
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 ugotowane buraki
- 200 g serka koziego naturalnego (np. rolady Soignon)
- 2 łyżki soli morskiej
- 1 pęczek oregano
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Ugotowane, obrane buraki kroimy w centymetrową kostkę, posypujemy pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140 st. - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy.
Wieprzowina z czosnkiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 8 główek czosnku jednoząbkowego (odmiana solo; można zastąpić 8 dużymi ząbkami zwykłego czosnku)
- 8 łyżek oliwy
- 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego "Tamari"
- 1 bakłażan
- 300 g piżmowej dyni
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- ewentualnie trochę lekko uprażonego sezamu i posiekana dymka do posypania
Sos:
- 250 ml greckiego jogurtu
- 1 starta na tarce do warzyw cukinia
- 1 pęczek dymki
Sposób przygotowania
Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę, wlewamy sos sojowy, smażymy 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Dorzucamy pokrojone w kostkę bakłażana i dynię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, dusimy 15-20 minut. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolewamy 1/2 szklanki wody. Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem; możemy też posypać je dymką i sezamem.