Pomysły na kolację i obiady. Dieta bezglutenowa

Magazyn Kuchnia
Sałatka z soczewicy ze świeżymi ziołami

Sałatka z soczewicy ze świeżymi ziołami (Fot. Jarosław Madejski)

Zapomnij o kanapkach z wędliną. Na kolację proponujemy rozgrzewające i sycące dania z warzywami z dodatkiem kaszy czy soczewicy.
1 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sałatka z soczewicy ze świeżymi ziołami

Składniki

  • 200 g ciemnej soczewicy
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 4 goździki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 szalotki
  • po garści szczypiorku i kolendry
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz czarny z młynka

Sposób przygotowania

Soczewicę gotujemy około 20 minut razem z obraną i pokrojoną w nieduże słupki marchewką, obraną cebulą naszpikowaną goździkami oraz boczkiem pokrojonym w grube słupki. Odsączamy (po ugotowaniu soczewica powinna być al dente), cebulę wyrzucamy. Do soczewicy z boczkiem i marchewką dodajemy selera pokrojonego w plastry o grubości 1/2 cm, szalotkę pokrojoną w cienkie plasterki, grubo posiekaną kolendrę i szczypiorek. Doprawiamy olejem, musztardą, octem, solą i pieprzem. Podajemy w temperaturze pokojowej.

2 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa krem z białych warzyw

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 1 średni seler
  • 2 pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego
  • sól i gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 szklanka śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.

3 z 10
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Bakłażan duszony z soczewicą

Świetny dodatek do ryb (dla 4-6 osób)

Składniki

  • 150 g suchej soczewicy
  • 1 bakłażan (30-40 dag)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ostra czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

Gotujemy soczewicę, aż będzie miękka (ok. 18 min), solimy ją pod koniec gotowania). Bakłażana kroimy w niedużą kostkę, posypujemy 2 łyżeczkami soli, mieszamy, by sól oblepiła wszystkie kawałki i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i paprykę, aż cebula lekko się zrumieni. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok. 7-10 min, aż zmięknie. Dodajemy ugotowaną soczewicę, wszystko razem dusimy jeszcze minutę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy.

4 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Ryż z zielonym groszkiem na sposób orientalny

Risi e bibi all'orientale

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/4 łyżeczki ziaren zielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1,5 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 liście laurowe
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Wrzucamy czarnuszkę, kardamon, kmin rzymski, kurkumę, połamany kawałek cynamonu. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy suchy ryż i smażymy, mieszając, aż stanie się szklisty. Posypujemy garam masalą, dodajemy groszek, liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Wlewamy 3 szklanki gorącej wody (czyli podwójną ilość w stosunku do ryżu). Garnek przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i pokrywką. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę, jakieś 15-20 minut. Odstawiamy na chwilę. Przed podaniem trzeba lekko przemieszać ryż widelcem.

UWAGA: danie można jeszcze posypać świeżą kolendrą lub miętą.

5 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Paella z kurczakiem i krewetkami

(dla 6 osób)

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g chorizo (ewentualnie ostrej węgierskiej kiełbasy lub litewskiego kindziuka)
  • 1 łyżka kurkumy
  • 500 g mięsa z podudzia (bez kości) kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g ryżu do paelli
  • 1 l wrzącej wody lub bulionu drobiowego
  • 16 podgotowanych tygrysich krewetek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebulę i chorizo pokrojone w kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a z kiełbaski wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurkumę, kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 10 minut, aż mięso będzie złociste.

Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, wsypujemy ryż (ewentualnie może być ryż do risotto, np. arborio) i zalewamy połową wrzątku lub bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlewamy pozostałą część wody lub bulionu, znowu przykrywamy i gotujemy, aż płyn się wchłonie, jakieś 10 minut. Ryż powinien być al dente. Wrzucamy rozmrożone krewetki i mieszamy, aby się podgrzały. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy z cząstkami cytryny.

6 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Fasola po styryjsku

dla 2 osób

Składniki

  • 400 g  fasoli (w Styrii będzie to np. odmiana Käferbohnen, tzw. fasola turecka lub arabska o liliowym kolorze, z fioletowymi plamkami)
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 200 g  specku (może być chudy wędzony boczek)
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • cukier
  • posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy zimną przegotowaną wodą (objętościowo 3 razy więcej wody niż fasoli), odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości (2 godziny; w szybkowarze około godziny) na małym ogniu, w wodzie, w której się moczyła. Możemy dodać szczyptę cukru i listek laurowy; solimy pod koniec. Świeża fasola z jesiennych zbiorów nie wymaga moczenia i jest gotowa już po 30 minutach. Cebulę i speck siekamy i podsmażamy razem. Dodajemy fasolę, doprawiamy i podgrzewamy chwilę, mieszając. Posypujemy szczypiorkiem i wiejskim chlebem bezglutenowym.

7 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Hiszpańska tortilla z chorizo

(dla 4 osób)

Składniki

  • 5 młodych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 150 g chorizo
  • garść różyczek brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

Do tego przepisu potrzebna będzie patelnia, którą można włożyć do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy chorizo pokrojone w kostkę i smażymy 5 min. Wrzucamy brokuły, paprykę pokrojoną w kostkę, groszek i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy odcedzone ziemniaki, układamy składniki na płasko, zalewamy jajkami roztrzepanymi z solą i pieprzem. Wkładamy patelnię na środkową półkę piekarnika na 15 min, aby tortilla się zapiekła. Studzimy, delikatnie odwracamy i przekładamy na talerz. Posypujemy natką.

8 z 10
Fot. Rafał Lipski
Fot. Rafał Lipski

Krem z dyni z curry i imbirem

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka curry
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki śmietanki (niekoniecznie)
  • sól, cukier

Sposób przygotowania

Dynię i ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy curry, posiekane imbir i papryczkę (pestki usuwamy). Mieszając, smażymy kilka sekund, dodajemy ziemniaki. Gdy się lekko przesmażą, dodajemy dynię i podsmażamy. Wrzucamy kostkę i zalewamy warzywa 1,5 l wody. Gotujemy 30 min, aż zmiękną. Dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Miksujemy.

9 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Buraczki z kozim serem i zieloną solą

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 ugotowane buraki
  • 200 g serka koziego naturalnego (np. rolady Soignon)
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 1 pęczek oregano
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Ugotowane, obrane buraki kroimy w centymetrową kostkę, posypujemy pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140 st. - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy.

10 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Wieprzowina z czosnkiem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 8 główek czosnku jednoząbkowego (odmiana solo; można zastąpić 8 dużymi ząbkami zwykłego czosnku)
  • 8 łyżek oliwy
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego "Tamari"
  • 1 bakłażan
  • 300 g piżmowej dyni
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • ewentualnie trochę lekko uprażonego sezamu i posiekana dymka do posypania

Sos:

  • 250 ml greckiego jogurtu
  • 1 starta na tarce do warzyw cukinia
  • 1 pęczek dymki

Sposób przygotowania

Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę, wlewamy sos sojowy, smażymy 10 minut, aż mięso zbrązowieje. Dorzucamy pokrojone w kostkę bakłażana i dynię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i solą, dusimy 15-20 minut. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolewamy 1/2 szklanki wody. Robimy sos, łącząc wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy z sosem; możemy też posypać je dymką i sezamem.