Czarne i zielone. Przepisy z oliwkami

Rożki z oliwkami i anchois (Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)

Rożki z oliwkami i anchois
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 pęczek bazylii
- 4 filety anchois
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- sól, pieprz
- 1 żółtko
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i pozostawiamy na niewielkim ogniu przez 15 minut (większość płynu powinna wyparować). Pod koniec gotowania dodajemy oliwki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 210°C. Siekamy listki bazylii i rozcieramy anchois, a następnie dodajemy oba składniki do gotowych pomidorów. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Rozmrażamy i rozwijamy ciasto. Niewielkim rondelkiem o ostrym brzegu wycinamy cztery okręgi. Każdy kawałek ciasta smarujemy do połowy pomidorowym farszem, składamy ciasto na pół i zalepiamy brzegi. Smarujemy rożki roztrzepanym żółtkiem i pieczemy przez 25 minut.

Ciasto oliwkowe
Składniki
- 100 g żółtego sera typu gouda
- 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 220 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- 4 jaja
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 100 ml oliwy
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżka rozdrobnionego tymianku
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 210 C. Podłużną blaszkę smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę, a oliwki (jedne i drugie) w plasterki. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jaja i mieszamy starannie, dodając wino i oliwę. Wyrabiamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy ser, oliwki, kminek i tymianek. Ponownie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy 45 minut. Przestudzone ciasto serwujemy zabieramy na piknik albo serwujemy na aperitif.

Oliwki panierowane
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 10 dag bułki tartej
- 25 dag oliwek nadziewanych ostrą papryczką
- oliwa
Sposób przygotowania
Roztrzepujemy jajko, dodając sól i pieprz do smaku. Wysypujemy na talerzyk bułkę. Każdą oliwkę zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce. Jeśli lubimy grubą skórkę, możemy powtórzyć tę operację. Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy ciepłe.

Tapenade z zielonych oliwek
(dla 6 osób)
Składniki
- 400 g zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 2 filety anchois
- 6 łyżek oliwy
- pieprz
Sposób przygotowania
Oliwki drylujemy, obieramy czosnek i miksujemy oba składniki razem z kaparami i anchois. Dodajemy oliwę i znów miksujemy, aż powstanie jednorodna masa. Doprawiamy pieprzem. W ten sam sposób możemy przygotować tapenade z czarnych oliwek. Uwaga: do tapenade można dodać kawałek pokrojonej w kostkę marynowanej cytryn.

Królik w oliwkach
(dla 4-6 osób)
Składniki
- podzielony na porcje 1 królik
- 250 g zielonych oliwek bez pestek
- 1 cebula
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kostki rosołu drobiowego
- 200 ml wrzątku
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 200 g słoniny
- 1 łyżka mąki
- 100 ml wytrawnego białego wina
- po 1 gałązce natki pietruszki i tymianku
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
Oliwki blanszujemy przez 5 min w litrze wrzącej wody i osączamy. Obieramy i siekamy cebulę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Obieramy czosnek. Rosół drobiowy rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej królika. Posypujemy go solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso i na ten sam tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę słoninę. Smażymy dłuższą chwilę, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się wyzłocą. Wówczas dodajemy pomidory i wkładamy ponownie królika. Oprószamy mięso mąką, mieszamy i wlewamy białe wino oraz bulion. Dodajemy przyprawy i przykrywamy potrawę. Pozostawiamy ją na ogniu przez 45 min. Piętnaście minut przed końcem duszenia wkładamy oliwki. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami.