Czarne i zielone. Przepisy z oliwkami

Magazyn Kuchnia
Rożki z oliwkami i anchois

Rożki z oliwkami i anchois (Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)

Mogą być czarne lub zielone, z pestką, drylowane lub nadziewane, a wszystkie pyszne. Kluczowy składnik w kuchni hiszpańskiej czy włoskiej. Świetne są jako przekąska albo dodatek do dań. Wypróbuj nasze przepisy z oliwkami
1 z 5
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Rożki z oliwkami i anchois

(dla 4 osób)

Składniki

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 filety anchois
  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i pozostawiamy na niewielkim ogniu przez 15 minut (większość płynu powinna wyparować). Pod koniec gotowania dodajemy oliwki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 210°C. Siekamy listki bazylii i rozcieramy anchois, a następnie dodajemy oba składniki do gotowych pomidorów. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Rozmrażamy i rozwijamy ciasto. Niewielkim rondelkiem o ostrym brzegu wycinamy cztery okręgi. Każdy kawałek ciasta smarujemy do połowy pomidorowym farszem, składamy ciasto na pół i zalepiamy brzegi. Smarujemy rożki roztrzepanym żółtkiem i pieczemy przez 25 minut.

2 z 5
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Ciasto oliwkowe

Składniki

  • 100 g żółtego sera typu gouda
  • 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 220 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • 4 jaja
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka rozdrobnionego tymianku

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 210 C. Podłużną blaszkę smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę, a oliwki (jedne i drugie) w plasterki. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jaja i mieszamy starannie, dodając wino i oliwę. Wyrabiamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy ser, oliwki, kminek i tymianek. Ponownie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy 45 minut. Przestudzone ciasto serwujemy zabieramy na piknik albo serwujemy na aperitif.

3 z 5
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Oliwki panierowane

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 10 dag bułki tartej
  • 25 dag oliwek nadziewanych ostrą papryczką
  • oliwa

Sposób przygotowania

Roztrzepujemy jajko, dodając sól i pieprz do smaku. Wysypujemy na talerzyk bułkę. Każdą oliwkę zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce. Jeśli lubimy grubą skórkę, możemy powtórzyć tę operację. Smażymy na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy ciepłe.

4 z 5
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Tapenade z zielonych oliwek

(dla 6 osób)

Składniki

  • 400 g zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 filety anchois
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz

Sposób przygotowania

Oliwki drylujemy, obieramy czosnek i miksujemy oba składniki razem z kaparami i anchois. Dodajemy oliwę i znów miksujemy, aż powstanie jednorodna masa. Doprawiamy pieprzem. W ten sam sposób możemy przygotować tapenade z czarnych oliwek. Uwaga: do tapenade można dodać kawałek pokrojonej w kostkę marynowanej cytryn.

5 z 5
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Królik w oliwkach

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • podzielony na porcje 1 królik
  • 250 g zielonych oliwek bez pestek
  • 1 cebula
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki rosołu drobiowego
  • 200 ml wrzątku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 200 g słoniny
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • po 1 gałązce natki pietruszki i tymianku
  • 1 liść laurowy

Sposób przygotowania

Oliwki blanszujemy przez 5 min w litrze wrzącej wody i osączamy. Obieramy i siekamy cebulę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Obieramy czosnek. Rosół drobiowy rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej królika. Posypujemy go solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso i na ten sam tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę słoninę. Smażymy dłuższą chwilę, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się wyzłocą. Wówczas dodajemy pomidory i wkładamy ponownie królika. Oprószamy mięso mąką, mieszamy i wlewamy białe wino oraz bulion. Dodajemy przyprawy i przykrywamy potrawę. Pozostawiamy ją na ogniu przez 45 min. Piętnaście minut przed końcem duszenia wkładamy oliwki. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami.

Więcej na ten temat: oliwki