Sycące przekąski. Dania na jesienny biwak i nie tylko
Placek z cebulą i serem (Fot. BBS)
Placek z cebulą i serem
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4-5 łyżek wody
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- 750 g cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 70 g tartego żółtego sera (najlepszy cheddar lub gouda)
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- sól
Sposób przygotowania
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, siekając je nożem. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej i taką mieszankę wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w łódeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę z kminkiem, dopóki cebula się nie zeszkli. Lekko ją solimy. Śmietanę mieszamy z serem i papryką. Na podpieczony placek wykładamy cebulę i wlewamy śmietanę z serem. Placek pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C. Doskonały na ciepło i na zimno. Smakuje szczególnie, gdy jest zwieńczeniem udanej przejażdżki konnej.
Borowiki w cieście piwnym
Składniki
- 30 dag borowików
- 150 ml piwa
- 2 jajka
- ok. 25 dag mąki
- 1 łyżka oleju
- 10 dag tłuszczu
- sól
- ew. 1 główka sałaty
Sposób przygotowania
Robimy ciasto piwne: żółtka roztrzepujemy z piwem, dodajemy sól i mąkę. Powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Borowiki solimy i oprószamy mąką, następnie każdy oddzielnie zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na rozgrzanym tłuszczu w głębokim naczyniu. Gorące grzybki można zawinąć w liście sałaty.
Węgorz w czosnkowej bułeczce
(dla 4 osób)
Składniki
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 kostki masła
- 2 bagietki
- 50 dag wędzonego węgorza
- kilka liści sałaty
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy, siekamy i wkładamy do rondelka ze stopionym masłem. Trzymamy na ogniu, dopóki czosnek się lekko nie zezłoci. Masło z czosnkiem natychmiast przelewamy na półmisek (czosnek trzymany zbyt długo w gorącym tłuszczu staje się gorzki). Bagietki kroimy na 3 części, a potem każdą część jeszcze w poprzek. Miękką stroną maczamy je w czosnkowym maśle. W środek wkładamy 2 liście sałaty, a pomiędzy nie pokrojonego w plastry węgorza. Bułkę składamy, owijamy papierem i zabieramy do stadniny.
Szczodraki - bułeczki z kapustą i jabłkami
Składniki
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 5 dag drożdży
- 50 dag mąki
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka śmietany
- kminek lub pestki słonecznika
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 winne jabłka
- 3 łyżki majeranku
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
Robimy farsz. Kapustę szatkujemy, jabłka obieramy i kroimy w kawałki, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale wciąż kruche. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i zdejmujemy z ognia. Wlewamy zimne mleko, dodajemy cukier. Do mleka z masłem (powinno mieć temperaturę ok. 40°C) dodajemy drożdże i jedną łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 minut). Pozostałą mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na podłużne kawałki. Na środku każdego układamy porcję farszu z kapusty i jabłek, składamy i formujemy podłużne bułeczki. Ich wierzch smarujemy śmietaną i posypujemy kminkiem lub pestkami słonecznika. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby bułeczki wyrosły, a następnie pieczemy je ok. 25 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto figowo-marchewkowe
Składniki
- 350 g marchewki
- 250 g suszonych fig
- 375 ml soku jabłkowego
- 2-3 jajka
- 100 g masła
- 250 g pszennej mąki razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- tłuszcz do smarowania formy
- otręby lub tarta bułka
Sposób przygotowania
Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Figi siekamy i gotujemy w soku jabłkowym około 30 minut. Po odcedzeniu miksujemy. Ubijamy jaja i miksujemy je z pokrojonym masłem na gładką, pulchną masę. (Jaja i masło powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę). Do dużej miski wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy jaja z masłem, stale mieszając. Następnie dodajemy ziele angielskie, marchewkę i figi. Ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do niedużej brytfanny posmarowanej tłuszczem i posypanej otrębami lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160°C około 60 minut.