Sycące przekąski. Dania na jesienny biwak i nie tylko

Dorota Biały
Placek z cebulą i serem

Placek z cebulą i serem (Fot. BBS)

Wykorzystajmy ostatnie ciepłe dni w tym roku i ruszmy w teren. Te sycące przekąski na świeżym powietrzu smakują wyśmienicie. Wypróbuj nasze przepisy, np. podczas jesiennej wyprawy do lasu.
1 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Placek z cebulą i serem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • 750 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 70 g tartego żółtego sera (najlepszy cheddar lub gouda)
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • sól

Sposób przygotowania

W dużej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, siekając je nożem. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej i taką mieszankę wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w łódeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę z kminkiem, dopóki cebula się nie zeszkli. Lekko ją solimy. Śmietanę mieszamy z serem i papryką. Na podpieczony placek wykładamy cebulę i wlewamy śmietanę z serem. Placek pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C. Doskonały na ciepło i na zimno. Smakuje szczególnie, gdy jest zwieńczeniem udanej przejażdżki konnej.

2 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Borowiki w cieście piwnym

Składniki

  • 30 dag borowików
  • 150 ml piwa
  • 2 jajka
  • ok. 25 dag mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag tłuszczu
  • sól
  • ew. 1 główka sałaty

Sposób przygotowania

Robimy ciasto piwne: żółtka roztrzepujemy z piwem, dodajemy sól i mąkę. Powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Borowiki solimy i oprószamy mąką, następnie każdy oddzielnie zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na rozgrzanym tłuszczu w głębokim naczyniu. Gorące grzybki można zawinąć w liście sałaty.

3 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Węgorz w czosnkowej bułeczce

(dla 4 osób)

Składniki

  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 2 bagietki
  • 50 dag wędzonego węgorza
  • kilka liści sałaty

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, siekamy i wkładamy do rondelka ze stopionym masłem. Trzymamy na ogniu, dopóki czosnek się lekko nie zezłoci. Masło z czosnkiem natychmiast przelewamy na półmisek (czosnek trzymany zbyt długo w gorącym tłuszczu staje się gorzki). Bagietki kroimy na 3 części, a potem każdą część jeszcze w poprzek. Miękką stroną maczamy je w czosnkowym maśle. W środek wkładamy 2 liście sałaty, a pomiędzy nie  pokrojonego w plastry węgorza. Bułkę składamy, owijamy papierem i zabieramy do stadniny.

4 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Szczodraki - bułeczki z kapustą i jabłkami

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka śmietany
  • kminek lub pestki słonecznika
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 winne jabłka
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania

Robimy farsz. Kapustę szatkujemy, jabłka obieramy i kroimy w kawałki, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale wciąż kruche. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku i zdejmujemy z ognia. Wlewamy zimne mleko, dodajemy cukier. Do mleka z masłem (powinno mieć temperaturę ok. 40°C) dodajemy drożdże i jedną łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 minut). Pozostałą mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na podłużne kawałki. Na środku każdego układamy porcję farszu z kapusty i jabłek, składamy i formujemy podłużne bułeczki. Ich wierzch smarujemy śmietaną i posypujemy kminkiem lub pestkami słonecznika. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby bułeczki wyrosły, a następnie pieczemy je ok. 25 minut w temperaturze 180°C.

5 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Ciasto figowo-marchewkowe

Składniki

  • 350 g marchewki
  • 250 g suszonych fig
  • 375 ml soku jabłkowego
  • 2-3 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g pszennej mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • tłuszcz do smarowania formy
  • otręby lub tarta bułka

Sposób przygotowania

Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Figi siekamy i gotujemy w soku jabłkowym około 30 minut. Po odcedzeniu miksujemy. Ubijamy jaja i miksujemy je z pokrojonym masłem na gładką, pulchną masę. (Jaja i masło powinny mieć tę samą, pokojową temperaturę). Do dużej miski wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy jaja z masłem, stale mieszając. Następnie dodajemy ziele angielskie, marchewkę i figi. Ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto wkładamy do niedużej brytfanny posmarowanej tłuszczem i posypanej otrębami lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160°C około 60 minut.

Więcej na ten temat: grzyby, przepisy na jesień