Pachnie świetnie. 5 przepisów z serami

Tarta z figami i kozim serem
(dla 6 osób)
Ciasto:
- 220 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g miękkiego koziego sera (twarożku)
- 1 jajko
- 200 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- 4 świeże figi
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto z podanych składników i wstawiamy je do lodówki co najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Robimy nadzienie: mieszamy ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy masę na ciasto. Figi myjemy, kroimy na połówki i układamy na serowej masie. Pieczemy 30 minut w 180°C.

Camembert zapiekany z miodem
(dla 2-4 osób)
Składniki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 1 łyżka posiekanych suszonych moreli
- 250 g camemberta w drewnianym okrągłym opakowaniu
- 1 gałązka tymianku
- pieprz
Sposób przygotowania
W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy posiekane migdały i morele. Układamy camembert na kawałku papieru do pieczenia na tyle dużym, by można było utworzyć sakiewkę. Papier delikatnie zaginamy wokół sera, paczuszkę wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania. Polewamy ser miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem. Zawiązujemy papier w sakiewkę i pieczemy 15 minut w 180°C. Podajemy na ciepło z chrupkim pieczywem.

Zapiekanka z fetą i brokułami
(dla 6 osób)
Składniki
- 200 g razowego chleba
- 200 g fety
- 200 g brokułów
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 4 łyżki mąki
- 80 g czarnych wydrylowanych oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Chleb, ser i brokuły kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki, z wierzchu przykrywamy również papierem do pieczenia. Pieczemy 50-60 minut w 180°C. 10 minut przed końcem zdejmujemy papier, aby zapiekanka ładnie się zrumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.

Oscypkowe bułeczki
(dla 6 osób)
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej razowej
- 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
- sól, pieprz
- 100 g oscypka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania
W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże, sól i pieprz. Dodajemy 2/3 startego sera oraz masło i rozcieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do drugiej miski wbijamy jajko, mieszamy je z jogurtem oraz mlekiem i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto i rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-3 cm. Wycinamy kółka, smarujemy z wierzchu mlekiem i posypujemy resztą sera. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy 20 minut w 180°C.

Zupa serowa
(dla 3 osób)
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 500 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 250 ml mleka
- 100 g startego ostrego żółtego sera (np. gruyere'a)
- 1 mały ząbek czosnku
- natka pietruszki
- grzanki do podania
Sposób przygotowania
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, a gdy powstanie zasmażka, wlewamy wywar, mieszając. Kiedy zupa zgęstnieje, przyprawiamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy mleko, ser i roztarty czosnek, gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi grzankami