Pachnie świetnie. 5 przepisów z serami

Maria Szkop
Zapiekany camembert, zupa serowa, oscypkowe bułeczki. Dla wiernych fanów serów przygotowaliśmy 5 oryginalnych przepisów
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Tarta z figami i kozim serem

(dla 6 osób)

 

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 100 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
  • szczypta soli

 

Nadzienie:

 

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z podanych składników i wstawiamy je do lodówki co najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Robimy nadzienie: mieszamy ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy masę na ciasto. Figi myjemy, kroimy na połówki i układamy na serowej masie. Pieczemy 30 minut w 180°C.

1
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Camembert zapiekany z miodem

(dla 2-4 osób)

 

Składniki

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 1 łyżka posiekanych suszonych moreli
  • 250 g camemberta w drewnianym okrągłym opakowaniu
  • 1 gałązka tymianku
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy posiekane migdały i morele. Układamy camembert na kawałku papieru do pieczenia na tyle dużym, by można było utworzyć sakiewkę. Papier delikatnie zaginamy wokół sera, paczuszkę wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania. Polewamy ser miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem. Zawiązujemy papier w sakiewkę i pieczemy 15 minut w 180°C. Podajemy na ciepło z chrupkim pieczywem.

2
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Zapiekanka z fetą i brokułami

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Chleb, ser i brokuły kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki, z wierzchu przykrywamy również papierem do pieczenia. Pieczemy 50-60 minut w 180°C. 10 minut przed końcem zdejmujemy papier, aby zapiekanka ładnie się zrumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.

3
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Oscypkowe bułeczki

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • sól, pieprz
  • 100 g oscypka
  • 50 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania

W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże, sól i pieprz. Dodajemy 2/3 startego sera oraz masło i rozcieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do drugiej miski wbijamy jajko, mieszamy je z jogurtem oraz mlekiem i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto i rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-3 cm. Wycinamy kółka, smarujemy z wierzchu mlekiem i posypujemy resztą sera. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy 20 minut w 180°C.

4
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Zupa serowa

(dla 3 osób)

 

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 250 ml mleka
  • 100 g startego ostrego żółtego sera (np. gruyere'a)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • grzanki do podania

 

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, a gdy powstanie zasmażka, wlewamy wywar, mieszając. Kiedy zupa zgęstnieje, przyprawiamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy mleko, ser i roztarty czosnek, gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi grzankami

5
Więcej na ten temat: ser