Piwo w kuflu i na talerzu

Zupa cebulowo-czosnkowa na pilznerze
(dla 5 osób)
Składniki
- 2 kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe (330 ml) butelki piwa typu pilzner
- 5-6 szklanek bulionu wołowego
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 4 kromki czerstwego żytniego chleba (odcinamy skórkę, miękisz kroimy w kostkę)
- świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania
Pokrojoną w piórka cebulę i roztarty czosnek szklimy na oliwie w rondlu o grubym dnie, mieszając od czasu do czasu - cebula powinna się przyrumienić. Wlewamy butelkę piwa i bulion, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. W drugim rondlu topimy masło, wkładamy pokrojony chleb, smażymy na grzanki. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy grzankami i świeżo startym parmezanem. Drugą butelkę piwa wychylamy w miłym towarzystwie.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Waza do zupy PARIS | Duo Waza do zupy SILVER LINE | Royal Crown Derby Grenville... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Małże w piwie ALE
(dla 3 osób)
Składniki
- 30 niedużych małży w skorupkach
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 3 roztarte ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- 25 dag kiełbasy chorizo
- 1 cebula
- szczypta chilli w płatkach
- 1 butelka (330 ml) piwa ALE
- 250 ml bulionu rybnego (a jeszcze lepiej - ugotowanego na skorupkach z małży)
- 1 duża puszka (800 g) krojonych pomidorów w zalewie
- 3 łyżki posiekanego świeżego oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Odrzucamy wszystkie otwarte małże, pozostałe oczyszczamy z wodorostów i dokładnie szorujemy. Zalewamy zimną wodą i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Po 20 minutach wyjmujemy małże i dokładnie płuczemy. W dużym garnku szklimy na oliwie czosnek. Gdy zacznie pachnieć, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo, plasterki cebuli oraz chilli, i dusimy 2-3 minuty. Wlewamy 3/4 piwa, dusimy jeszcze parę minut, dodajemy bulion, pomidory wraz z zalewą i wkładamy małże. Przykrywamy i gotujemy, aż się otworzą. Tym razem wyrzucamy te, które są zamknięte. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podajemy z bagietką. Resztę pysznego piwa, oczywiście, wypijamy.
![]() |
![]() |
![]() |
AdHoc Talerz głęboki Ovale ... | Bolesławiec GU-1419 DEK. 16... | Lubiana Talerz głęboki Boss... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Schab w galarecie z piwa pszenicznego
(dla 3 osób)
Składniki
- 50 dag wędzonego lub pieczonego schabu
- 12 małych korniszonów
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 szklanki (500 ml) piwa pszenicznego
- 12 g (łyżka + 2/3 łyżeczki) żelatyny
- 1 szklanka bulionu wołowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Schab kroimy na 9-12 plastrów i układamy na 3 talerzach. Na mięsie kładziemy korniszony pokrojone w podłużne plastry. Zagotowujemy bulion z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i cebulą. Gotujemy 5-10 minut. Bulion przecedzamy i wlewamy do niego ocet oraz szklankę piwa. Zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (według wskazówek na torebce) i rozpuszczamy, mieszając, w gorącym bulionie. Jeśli powstanie piana, zdejmujemy ją. Przestudzonym bulionem zalewamy mięso z korniszonami i wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Galaretę podajemy z żytnim pieczywem. Pozostałe piwko pszeniczne wyjmujemy z lodówki i popijamy nim galaretę.
![]() |
![]() |
![]() |
AMBITION KOMPLET NOŻY PURE ... | Tescoma AZZA Zestaw 6 noży ... | VISSER ZESTAW 5 NOŻY CERAMI... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Gruszki w cieście z pilznera
(dla 3 osób)
Gruszki:
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1,5 szklanki cukru
- skórka z 1 umytej i sparzonej, cienko obrana i pokrojona w paseczki cytryny
- sok z 1 cytryny
- 3 duże, jędrne, obrane przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki
Ciasto piwne:
- 1,25 szklanki mąki (ok. 20 dag)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki piwa typu pilzner
- 1 duże, lekko ubite jajko
Oraz:
- 2 l oleju
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Przygotowujemy gruszki: w szerokim rondlu mieszamy litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, mieszając, a gdy cukier się rozpuści, układamy gruszki - w jednej warstwie, przecięciem do góry. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu 15 minut: gruszki powinny być miękkie, ale absolutnie nie mogą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy w syropie, aż wystygną. Potem wyjmujemy je i kroimy w półcentymetrowe cząstki. Syrop przecedzamy do rondla i gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut - powinien odparować i zgęstnieć. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko ucieramy ze szklanką piwa, wlewamy do mąki i mieszamy. Rozgrzewamy olej w rondlu - powinien być gorący, ale nie może dymić (ok. 180°C, jeśli mamy termometr kuchenny). Cząstki gruszek zanurzamy w cieście i smażymy partiami - wystarczy po 2 minuty. Wyjmujemy je i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Olej ponownie rozgrzewamy do poprzedniej temperatury i dopiero wtedy wkładamy kolejną porcję gruszek. Tuż przed podaniem skrapiamy owoce syropem i posypujemy cukrem pudrem. Co robimy z drugą szklanką piwa - nie trzeba tłumaczyć.
![]() |
![]() |
![]() |
Arcoroc Benidorm Kufel do piwa | Crystal Julia Kufel do piwa... | OOTB Kufel do piwa róg Wiki... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |