Top 7 przepisów z dynią

Magazyn Kuchnia
Dynia w serniku, z risotto i słodko-kwaśna. Wypróbuj dynie w nowych, zaskakujących połączeniach
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Dynia słodko-kwaśna

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 kg miąższu dyni
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • mąka, sól
  • kilka listków mięty

 

Sposób przygotowania

Dynia - Miąższ dyni kroimy na cienkie plasterki, solimy i obtaczamy w mące, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.  Ażurową łopatką zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu.

Sos - Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym i wlewamy na nią 3 łyżki świeżej oliwy. Wlewamy też ocet, dodajemy cukier, i ciągle mieszając, doprowadzamy sos do wrzenia. Gorącym sosem polewamy plasterki dyni.

Czosnek - Ząbki czosnku obieramy, drobno kroimy i posypujemy nimi dynię. Kiedy danie ostygnie, wstawiamy je na co najmniej 2 godziny do lodówki.  Podajemy na zimno. By bardziej uwydatnić słodko-kwaśny smak dyni, zamiast czosnkiem można ją posypać namoczonymi wcześniej rodzynkami.

Mięta - Talerz z dynią dekorujemy listkami mięty.

1
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Makaron z dynią i rukolą

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 mała dynia
  • 5 łyżek masła
  • 500 g makaronu (szerokie wstążki)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g parmezanu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Rukola - Listki rukoli myjemy i osuszamy na sitku, a następnie usuwamy twarde łodyżki.

Dynia - Dynię kroimy na pół, usuwamy skórę, pestki i włókna, a miąższ kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy dynię, oprószamy ją solą, pieprzem i smażymy, aż się zrumieni.

Makaron - Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.

Czosnek i parmezan - Ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Do makaronu dodajemy także dynię i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Parmezan ścieramy na tarce do ogórków - na drobne płateczki. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i listkami rukoli. Skrapiamy oliwą.

2
Fot. Rafał Lipski Fot. Rafał Lipski

Krem z dyni z curry i imbirem

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 50 dag miąższu dowolnego rodzaju dyni pokrojonego w kostkę
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część) pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 3/4 szklanki wody
  • mała garstka suszonych prawdziwków
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki posiekanych pistacji
  • twardy owczy ser (np. oscypek)

 

Sposób przygotowania

Prawdziwki moczymy w wodzie przez kilka godzin. Wodę z moczenia zachowujemy, grzyby wyjmujemy i wykorzystujemy do innej potrawy. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie rozkładamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 45 minut do miękkości. Jeśli kawałki dyni za szybko się rumienią, przykrywamy naczynie folią aluminiową. W garnku o grubym dnie szklimy na maśle pory. Dodajemy cukier, potem bulion, na końcu upieczoną dynię. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu co najmniej przez godzinę (a najlepiej 2 godz.). Co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotową zupę miksujemy, a jeśli trzeba, przecieramy przez sitko. Wlewamy do czystego garnka, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką oraz wodą z suszonych grzybów. Posypujemy hojnie pistacjami (możemy je wcześniej zrumienić w piekarniku lub na patelni) oraz serem.

3
Fot. JAROSLAW MADEJSKI Fot. JAROSLAW MADEJSKI

Tarta z dynią niebieskim serem

Składniki

  • ciasto francuskie (lub kruche)
  • 400 g miąższu dyni
  • 130 g pora
  • 130 g sera typu roquefort
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • ok. 5 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • chilli w proszku
  • do posypania 2-3 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Foremkę (o śr. 24-26 cm lub prostokątną 20x30) smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem, przekładamy do niej ciasto i nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy (np. fasolą) i zapiekamy ok. 10 minut. Dynię gotujemy
na parze, następnie miąższ dobrze rozcieramy i studzimy. Pozostawiamy na sicie do odsączenia. Pora myjemy i kroimy w cienkie paski, dusimy na oliwie kilka minut, aby zmiękł. Ser kroimy na małe kawałki, dodajemy dynię, pora, roztrzepane jajka, żółtko oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i starannie mieszamy. Następnie wlewamy nadzienie na podpieczony spód, posypujemy startym parmezanem i pieczemy ok. 35 min.

4
Fot. Paweł Mizieliński Fot. Paweł Mizieliński

Risotto z dyniowymi chipsami

(dla 3 osób)

 

Chipsy:

  • 50 g dyni (pokrojonej w cienkie plasterki; zachowujemy obierki do wywaru)
  • sól

 

Wywar:

  • skórka i ścinki pozostałe po obieraniu dyni
  • 1 cebula
  • 1 marchewka

 

Oraz:

  • 1 szalotka
  • oliwa
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 150 g dyni (pokrojonej w kostkę; zachowujemy obierki do wywaru)
  • 2 plastry boczku
  • 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki koziego sera
  • kiełki słonecznika

 

Sposób przygotowania

Robimy chipsy. Plasterki dyni układamy na natłuszczonej blasze, solimy i suszymy 35 minut w piekarniku (120°C). Z cebuli, marchewki i resztek z dyni gotujemy wywar przez 15 minut. Szklimy na oliwie posiekaną szalotkę, wsypujemy ryż, chwilę smażymy. Wlewamy wino, gotujemy, mieszając, aż płyn odparuje. Porcjami wlewamy wywar. Gdy jedna porcja się wchłonie, dodajemy kolejną, do chwili aż ryż zrobi się półtwardy. Przesmażamy kawałki dyni i boczek. Dodajemy do ryżu i gotujemy, podlewając resztą wywaru, aż ryż będzie al dente. Łączymy z orzechami i kozim serem. Dekorujemy chipsami i kiełkami.

5
Fot. JAROSLAW MADEJSKI Fot. JAROSLAW MADEJSKI

Dyniowa sałatka z dressingiem słodko-kwaśnym

Składniki

  • 500 g miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 100-120 g rukoli
  • ok. 50 g parmezanu
  • 4 łyżki podprażonych orzechów włoskich
  • orzechów włoskich
  • skórka + 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 3/4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Dynię oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, smarujemy oliwą, lekko solimy. Pieczemy 20-25 min w 200°C. Starannie mieszamy składniki dressingu. Rukolę myjemy i osuszamy. Upieczone plastry dyni kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzach układamy po dużej garści rukoli i kawałki dyni, polewamy sosem, posypujemy wiórkami parmezanu i pokruszonymi orzechami.

6
Fot. Paweł Mizieliński Fot. Paweł Mizieliński

Sernik z dyni z sorbetem dyniowym

(dla 12 osób)

 

Sorbet:

  • 2,25 szklanki purée z dyni
  • szklanka wody
  • niepełna szklanka cukru
  • 5 łyżek glukozy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru

 

Ciasto:

  • 2 szklanki purée z dyni
  • 750 g tłustego zmielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Aby przygotować purée, ścieramy miąższ z dużej dyni (2 kg) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, następnie miksujemy. Robimy sorbet. Gotujemy syrop z wody, cukru, glukozy, cynamonu i imbiru. Łączymy wystudzone purée (2,25 szklanki) z syropem. Wlewamy do maszynki do lodów. Zamrażamy według instrukcji. Można też wlać masę do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas mieszać, aby rozbić kryształki lodu. Przygotowujemy ciasto. Odmierzamy 2 szklanki pozostałego purée, dokładnie mieszamy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny, miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem. Tortownicę szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy, do której wlewamy wodę do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy godzinę i 40 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z sorbetem dyniowym.

7
Więcej na ten temat: dynia