Modne przepisy. Najnowsze trendy w kuchni

Kurczak pieczony w oliwie z imbirem (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Kurczak pieczony w oliwie z imbirem
Składniki
- 1 korzeń imbiru średniej wielkości
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 6 udek kurczaka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie smażymy na oleju (na małym ogniu) przez 10 min, do chwili, aż uzyska lekko złotą barwę. Zdejmujemy patelnię z ognia, osączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem, na którym smażył się imbir. Pieczemy przez 40 min, obracając co jakiś czas udka. Pod koniec pieczenia rozkładamy na skórce kurczaka wysmażony imbir i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z liśćmi sałaty, zroszonymi resztą oleju imbirowego.

Łosoś z kolendrą
Składniki
- 2 filety surowego łososia (ok. 25 dag każdy)
- 4 ząbki czosnku
- pęczek kolendry
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżka mielonego kuminu
- sok z 1 cytryny
- 8 łyżek oliwy
- sól
- 1 łyżeczka do kawy ziaren kuminu
Sposób przygotowania
Robimy sos. Czosnek obieramy i siekamy. Kolendrę (same listki) płuczemy i osuszamy. Miksujemy ją z czosnkiem, papryką, mielonym kuminem, sokiem z cytryny oraz 3 łyżkami oliwy. Solimy do smaku. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, aby uzyskać kremową konsystencję. Wykładamy naczynie żaroodporne folią aluminiową, na której rozsmarowujemy resztę oliwy. Układamy filety skórką do dołu, smarujemy je z góry sosem, posypujemy kuminem w ziarnach i odstawiamy na godzinę. Pieczemy w 220 st. ok. 5 min. Serwujemy letnie, z sałatą i purée ziemniaczanym, wymieszanym z siekanymi oliwkami.

Zupa z rukoli i koziego sera
Składniki
- 2 niewielkie zielone cukinie
- 250 g rukoli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka do kawy cukru pudru
- sól, pieprz z młynka
- 250 g koziego twarożku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka do kawy ziaren kopru
Sposób przygotowania
Zagotowujemy 1,5 l osolonej wody. Myjemy cukinie i obcinamy im końce, lekko oskrobujemy skórkę (powinno zostać troszkę zielonego), a następnie kroimy je w plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody na 10 min, wkładamy 2/3 porcji rukoli i gotujemy przez kolejne 10 min. Miksujemy zupę, dodając 2 łyżki oliwy i cukier, następnie schładzamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Twarożek mieszamy ze śmietaną i za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z niego 6 klusek. Rozlewamy schłodzoną zupę do sześciu filiżanek. Na wierzchu każdej porcji układamy parę listków rukoli, kluseczkę z serka, polewamy resztą oliwy i posypujemy ziarnami kopru lub siekanym koperkiem.

Tatar z tuńczyka z guacamole
Składniki
- 500 g świeżego tuńczyka bez skórki
- sól
- 2 duże cytryny
- 6 łyżek oliwy
- 3 białe cebule
- 3 dojrzałe awokado
- kilka kropli tabasco
- 1/2 bulwy kopru włoskiego
- 1 tacka różnych kiełków (fasoli, rzodkiewki, lucerny)
Sposób przygotowania
Kroimy tuńczyka w drobną kostkę, solimy i marynujemy w soku z 1 cytryny i oliwie przez 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy guacamole. Obieramy i drobno siekamy cebule. Miąższ awokado rozgniatamy i mieszamy z cebulą i sokiem z drugiej cytryny, dodając tabasco i sól do smaku. Czyścimy i drobno siekamy koper włoski. Marynowanego tuńczyka rozkładamy do miseczek, posypujemy koprem włoskim oraz dekorujemy guacamole i posypujemy mieszanymi kiełkami.

Zapiekanki z pomidorkami cherry
Składniki
- 200 g parmezanu
- 2 jaja + 4 żółtka
- 20 g masła
- 500 ml śmietany (22%)
- sól, pieprz z młynka
- 500 g pomidorków czereśniowych
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- tłuszcz do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania
Smarujemy tłuszczem 6 małych foremek do zapiekania. Parmezan ścieramy niezbyt drobno. Mieszamy żółtka z całymi jajkami, dodajemy rozpuszczone masło, śmietanę i 3/4 parmezanu, solimy, pieprzymy. Tak przygotowaną masą wypełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pomidory dusimy na oliwie z octem balsamicznym i miodem. Gdy zmiękną, rozdzielamy je do foremek, posypując resztą parmezanu. Pieczemy 10 min w 200 st., po czym obniżamy temp. do 180 st. i pieczemy jeszcze 1/2 godziny.

Mini-sandwicze z kiwi
Składniki
- 1 pęczek tymianku lub ew. melisy
- 6 dużych kiwi
- 1/2 ogórka
- 9 kromek chleba tostowego
- 500 g twarożku kremowego
- 4 łyżki majonezu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 6 plastrów wędzonego łososia
Sposób przygotowania
Tymianek siekamy. Kiwi obieramy i kroimy na plastry. Ogórka obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne, a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z soku na sitku. Z chleba odcinamy skórkę. Serek mieszamy z tymiankiem, majonezem i ogórkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Smarujemy wszystkie kromki serkiem z dodatkami (po jednej stronie). Połowę łososia rozkładamy na trzech kromkach, które przykrywamy trzema kolejnymi kromkami (serkiem do środka). Na wierzchu tak złożonych kanapek układamy plastry kiwi i przykrywamy je trzema ostatnimi kromkami (również serkiem do środka). Wierzch kanapkowych piramid zdobimy resztą łososia i kiwi. Kroimy kanapki na cztery części i układamy na półmisku.

Dorada z limonką
Składniki
- 2 cebulki ze szczypiorkiem
- 1 czerwona papryczka chilli
- 800 g filetów z dorady
- 4 limonki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 6 łyżek oliwy
- sól, biały pieprz z młynka
Sposób przygotowania
Cebulki obieramy i siekamy wraz ze szczypiorkiem. Papryczkę chilli siekamy drobniutko, usuwając pestki. Rybę kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Zraszamy ją sokiem z limonek, mleczkiem kokosowym, posypujemy papryczką oraz cebulką i skrapiamy oliwą. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy, Przykrywamy folią i marynujemy przez godzinę. Rozkładamy doradę do szklanek, dekorujemy szczypiorkiem.