Sycące i rozgrzewające. Przepisy na jesień

Kaczka z majerankiem, pomarańczą i żurawiną
(Dla 3-4 osób)
Składniki
- 1 kaczka (1-1,5 kg)
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 pęczek świeżego majeranku
- 10 dag żurawiny świeżej lub suszonej
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania
Kaczkę myjemy na zewnątrz i w środku, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Do środka kaczki wkładamy przekrojoną na pół pomarańczę, żurawinę i majeranek. Piecze-my w 200°C ok. 2 godz., podlewając wytopionym tłuszczem.
![]() |
![]() |
![]() |
EH Excellent Houseware owal... | Termisil Naczynie żaroodpor... | THK Czarne naczynie żaroodp... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem
(Dla 4-6 osób)
Składniki
- 1,5-2 kg szynki wieprzowej
- sól gruboziarnista
- pieprz
- 1 gałązka rozmarynu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 10 plasterków parmeńskiej szynki
- oliwa
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy rozmaryn oraz sparzoną skórkę z cytryny. Skrapiamy odrobiną oliwy. Zwijamy mięso w ścisły rulon, owijamy go plasterkami szynki parmeńskiej. Obwiązujemy mięso sznurkiem, by szynka zachowała kształt podczas pieczenia. Wkładamy ją do brytfanny i pieczemy w 180°C ok. 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno poleżeć kilka minut i "odpocząć", nim zaczniemy je kroić, będzie wówczas kruche i smaczne.

Jagnięcina z Guinnessem zapiekana w cieście
(Dla 4 osób)
Składniki
- 35 dag łopatki jagnięcej bez kości
- oliwa
- 2 duże marchewki
- 200 g pieczarek
- 250 ml piwa Guinness
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka masła
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jagnięcinę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oliwie. Marchew oraz pieczarki kroimy w kostkę, dorzucamy do mięsa, solimy i pieprzymy. Kiedy mięso będzie zrumienione, a warzywa lekko miękkie, wlewamy piwo (ostrożnie, bo będzie się pienić). Gdy alkohol wyparuje, a sos zgęstnieje, dodajemy musztardę i masło. Zdejmujemy gulasz z ognia i starannie mieszamy. Naczynie żaroodporne (okrągłe, śr. 25 cm) wykładamy połową rozmrożonego ciasta francuskiego i wlewamy gulasz, przykrywamy go pozostałym ciastem. Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut na złocisty kolor.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem, boczkiem i sokiem z cytryny
(Dla 4 osób)
Składniki
- 70 g chudego boczku
- 40 dag ziemniaków
- sok z 1 cytryny
- 1 gałązka świeżego tymianku
- sól
Sposób przygotowania
Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki.

Czerwona cebula z tymiankiem, miodem i octem balsamico
(Dla 4 osób)
Składniki
- 2 duże czerwone cebule (pokrojone na ćwiartki)
- oliwa
- 1 łyżka miodu akacjowego (lub innego jasnego)
- 3 łyżki octu balsamico
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania
Podsmażamy cebule na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy. Gdy nabiorą złocistego koloru i zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz ocet, mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy cebule z ognia i posypujemy je tymiankiem.

Pietruszka z syropem klonowym i gorczycą
(Dla 4 osób)
Składniki
- 30 dag korzenia pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania
Umytą i obraną pietruszkę gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku z grudką masła i ziołami (tymiankiem i liściem laurowym lub innymi ulubionymi ziołami). Pietruszka ma być miękka, ale jędrna. Odcedzamy ją, mieszamy z syropem klonowym i łyżką musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy). Wkładamy pietruszkę w sosie musztardowo-klonowym na 10 min do piekarnika (160°C), by sos się skarmelizował.

Gruszki zapiekane z musem czekoladowym
(Dla 4 osób)
Składniki
- 1 duża puszka gruszek w syropie
- 80 g ciemnego cukru muscovado lub demerara
- 80 g mąki
- 2 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania
Gruszki osączamy z syropu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Robimy mus: mieszamy cukier, mąkę, jaja i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, dodajemy wyłuskane ziarenka wanilii. Mus powinien być dość gęsty. Zalewamy nim gruszki, pieczemy w 180°C ok. 20 minut. Podajemy gorące, z lodami lub bitą śmietaną.

Brownies z białą czekoladą i pomarańczą
(Dla 6-8 osób)
Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5 jaj
- jaj
- 20 dag cukru trzcinowego
- 10 dag cukru białego
- 10 dag masła
- 15 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 10 dag łuskanych orzechów włoskich
- 1 duża pomarańcza z cienką skórką
- 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka łączymy z obydwoma gatunkami cukru, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy, wrzucamy do ciasta. Sparzoną pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelewamy do formy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Powinno być z wierzchu chrupkie, a w środku wilgotne. Brownies podajemy na gorąco lub na zimno, z lodami waniliowymi.