Sycące i rozgrzewające. Przepisy na jesień

Tomek Woźniak
Polecamy dania, które przedłużą letni nastrój i pomogą przetrwać pierwsze chłody
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Kaczka z majerankiem, pomarańczą i żurawiną

(Dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kaczkę myjemy na zewnątrz i w środku, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Do środka kaczki wkładamy przekrojoną na pół pomarańczę, żurawinę i majeranek. Piecze-my w 200°C ok. 2 godz., podlewając wytopionym tłuszczem.

Zdjęcie EH Excellent Houseware owalne naczynie żaroodporne, 600 ml - Naczynie żaroodporne z przykrywką Zdjęcie Termisil Naczynie żaroodporne MUSAKA Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534
EH Excellent Houseware owal... Termisil Naczynie żaroodpor... THK Czarne naczynie żaroodp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem

(Dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy rozmaryn oraz sparzoną skórkę z cytryny. Skrapiamy odrobiną oliwy. Zwijamy mięso w ścisły rulon, owijamy go plasterkami szynki parmeńskiej. Obwiązujemy mięso sznurkiem, by szynka zachowała kształt podczas pieczenia. Wkładamy ją do brytfanny i pieczemy w 180°C ok. 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno poleżeć kilka minut i "odpocząć", nim zaczniemy je kroić, będzie wówczas kruche i smaczne.

2
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Jagnięcina z Guinnessem zapiekana w cieście

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Jagnięcinę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oliwie. Marchew oraz pieczarki kroimy w kostkę, dorzucamy do mięsa, solimy i pieprzymy. Kiedy mięso będzie zrumienione, a warzywa lekko miękkie, wlewamy piwo (ostrożnie, bo będzie się pienić). Gdy alkohol wyparuje, a sos zgęstnieje, dodajemy musztardę i masło. Zdejmujemy gulasz z ognia i starannie mieszamy. Naczynie żaroodporne (okrągłe, śr. 25 cm) wykładamy połową rozmrożonego ciasta francuskiego i wlewamy gulasz, przykrywamy go pozostałym ciastem. Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut na złocisty kolor.

3
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Ziemniaki pieczone z rozmarynem, boczkiem i sokiem z cytryny

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki.

4
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Czerwona cebula z tymiankiem, miodem i octem balsamico

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy cebule na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy. Gdy nabiorą złocistego koloru i zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz ocet, mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy cebule z ognia i posypujemy je tymiankiem.

5
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Pietruszka z syropem klonowym i gorczycą

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umytą i obraną pietruszkę gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku z grudką masła i ziołami (tymiankiem i liściem laurowym lub innymi ulubionymi ziołami). Pietruszka ma być miękka, ale jędrna. Odcedzamy ją, mieszamy z syropem klonowym i łyżką musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy). Wkładamy pietruszkę w sosie musztardowo-klonowym na 10 min do piekarnika (160°C), by sos się skarmelizował.

6
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Gruszki zapiekane z musem czekoladowym

(Dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 duża puszka gruszek w syropie
  • 80 g ciemnego cukru muscovado lub demerara
  • 80 g mąki
  • jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 laska wanilii

 

Sposób przygotowania

Gruszki osączamy z syropu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Robimy mus: mieszamy cukier, mąkę, jaja i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, dodajemy wyłuskane ziarenka wanilii. Mus powinien być dość gęsty. Zalewamy nim gruszki, pieczemy w 180°C ok. 20 minut. Podajemy gorące, z lodami lub bitą śmietaną.

7
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Brownies z białą czekoladą i pomarańczą

(Dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • jaj
  • jaj
  • 20 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag cukru białego
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1 duża pomarańcza z cienką skórką
  • 100 g białej czekolady

 

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka łączymy z obydwoma gatunkami cukru, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy siekamy, wrzucamy do ciasta. Sparzoną pomarańczę kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelewamy do formy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C. Powinno być z wierzchu chrupkie, a w środku wilgotne. Brownies podajemy na gorąco lub na zimno, z lodami waniliowymi.

8
Więcej na ten temat: przepisy na jesień, tomek woźniak