14 doskonałych przepisów z pomidorami

Tarta w pomidorowe kwiatki
(na formę o wym. 36 x 24 cm)
Ciasto serowe:
- według przepisu podstawowego
Farsz:
- 5-6 dużych pomidorów odmiany Beefsteak lub malinowych (mocno pofałdowanych)
- 4 jajka
- po szczypcie curry
- soli i pieprzu
- 3-4 łyżki parmezanu
- 15-20 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory kroimy w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku - dzięki temu otrzymamy wzory przypominające kwiatki. Na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego układamy jedną warstwę pokrojonych pomidorów. Polewamy ją roztrzepanymi jajkami wymieszanymi z curry oraz solą i posypujemy startym parmezanem.
Na wierzchu układamy resztę pokrojonych pomidorów i połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
![]() |
![]() |
![]() |
Ceramiczne naczynie żaroodp... | EH Excellent Houseware owal... | Tadar Naczynie żaroodporne ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti z pulpecikami cielęcymi i sosem z duszonych pomidorów
dla 2 osób
Składniki
- 100 g makaronu bezglutenowego (jest dostępny w większości sklepów)
- 150 g mielonej górki cielęcej
- 1 jajko
- jajko
- tymianek do smaku
- sól i pieprz
- 1 marchewka
- 50 g selera naciowego
- 1 szalotka
- 2 łyżki oliwy z wytłoczyn (pomace)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 pomidory obrane ze skórki (lub 50 g pomidorów z puszki, najlepiej w całości)
- garść startego parmezanu
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mieloną cielęcinę mieszany z jajkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kulki**, gotujemy 5 minut we wrzątku, wyjmujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Selera i szalotkę bardzo drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy czosnek, szalotkę, marchew i selera, chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy, aż się rozpadną***. Do gotowego sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy, tak aby ?napił się? sosu. Gotowe danie podajemy posypane startym parmezanem.
Uwaga:
*Możemy poprosić rzeźnika, żeby zmielił cielęcinę na miejscu, wtedy będziemy mieli pewność, że Mielone jest dobrej jakości.
** Masa mięsna jest na tyle plastyczna, że łatwo z niej uformować kulki. gdyby jednak się kleiła, możemy zwilżyć ręce zimną wodą. wtedy robienie pulpecików będzie jeszcze prostsze.
***jeśli chcemy, aby sos miał bardzo gładką konsystencję, możemy go zmiksować.
Autor
Tomasz Trąbski
Fasola w sosie pomidorowym
(dla 3 osób)
Fasola:
- 1 szklanka suszonej fasoli Piękny Jaś
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 mała gałązka szałwii
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 3 duże plastry boczku lub bekonu
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 duża główka czosnku
- 1/2-1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1/2 kg pomidorów
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1-2 gałązki tymianku
Sposób przygotowania
Namaczamy fasolę (najlepiej przez całą noc). Odcedzamy, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy marchewkę pokrojoną na kawałki o długości 2-3 cm, pokrojoną w kostkę cebulę i gałązki ziół. Gotujemy 45 minut, częściowo pod przykryciem - fasola powinna być twardawa. Solimy i gotujemy 45-60 minut, do miękkości. Robimy sos: boczek kroimy w kostkę i wysmażamy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy oliwę oraz posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli i leciutko przyrumieni (około 10 minut). Wrzucamy obrany, pokrojony czosnek, doprawiamy solą oraz sporą szczyptą pieprzu i dusimy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, przecier i tymianek, gotujemy pół godziny na malutkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy tymianek i miksujemy sos - jeśli nie chcemy, nie musimy tego robić. Wyjmujemy marchewkę i zioła z garnka z fasolą. Odcedzamy fasolę (pozostawiając wodę z gotowania) i przekładamy ją do sosu pomidorowego. Jeśli trzeba, wlewamy nieco wywaru, w którym gotowała się fasola. Gotujemy jeszcze 45 minut, mieszając od czasu do czasu.

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem
(dla 3-6 osób)
Składniki
- po 3 czerwone i żółte papryki
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
- 3 łyżki kaparów
- 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
- sól gruboziarnista
- grubo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.

Pomidory na dwa sposoby: pieczone i marynowane
(dla 8-10 osób)
Pomidory pieczone:
- 1,5 kg dużych pomidorów śliwkowych
- 4 duże gałązki tymianku
- 3-4 ząbki czosnku
- 120 ml oliwy
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Pomidory marynowane:
- 1/2 kg dużych pomidorów śliwkowych
- 2 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1,5-2 szklanki oliwy
Do podania:
- liście różnych rodzajów sałat
- garść listków bazylii
- oliwa
- parmezan starty na grube wióry
- natarte czosnkiem grzanki z żytniego chleba
Sposób przygotowania
Przygotowujemy pieczone pomidory: natłuszczamy blachę i układamy na niej ćwiartki oczyszczonych z pestek pomidorów, skórką do dołu. Kładziemy na nich gałązki tymianku, a pomiędzy nimi nieobrane ząbki czosnku. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 45 minut w 150°C. Po tym czasie odwracamy pomidory, pieczemy jeszcze godzinę i po przestudzeniu delikatnie zdejmujemy skórki. Przygotowujemy pomidory marynowane: nacinamy je na krzyż, wkładamy na 30 sekund do gotującej się wody, następnie na chwilę zanurzamy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i przekładamy do miski. Dodajemy całe gałązki tymianku, nieobrany czosnek oraz sól i wlewamy tyle oliwy, aby pomidory były zupełnie przykryte. Pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Jedne i drugie pomidory rozkładamy na półmisku, na wierzchu układamy porwane na kawałki listki sałat i bazylii, skrapiamy oliwą i posypujemy wiórkami parmezanu. Podajemy z grzankami.

Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową
(dla 3-5 osób)
Salsa:
- 5 pomidorów (400 g)
- 3 cebule (180 g)
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 szklanka posiekanej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- sok z 1 limonki lub cytryny
Krewetki:
- 1/3 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki curry
- 6 arkuszy ciasta filo
- 100 g stopionego masła
- 30 krewetek tygrysich (obranych z pancerzy i oczyszczonych; głowy i ogonki zostawiamy)
Sposób przygotowania
Robimy salsę: sparzone i obrane ze skórki pomidory drobno kroimy, mieszamy z pozostałymi posiekanymi warzywami, kolendrą, oliwą oraz przyprawami, polewamy sokiem z limonki lub cytryny. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny (można dłużej). Orzechy lekko prażymy w 190°C, drobno siekamy i mieszamy z curry. Jeden arkusz filo smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszaniną curry i orzechów, przykrywamy drugim arkuszem, znowu posypujemy orzechami z curry, nakładamy trzeci arkusz i smarujemy go masłem. Tak samo postępujemy z pozostałymi płatami filo, smarując je masłem i posypując mieszan-ką orzechową. Otrzymamy dwa potrójne płaty ciasta z przyprawami. Wygładzamy je, każdy kroimy wzdłuż na 5 pasków, a te jeszcze w poprzek - na 3 części. Z obu arkuszy wyjdzie nam 30 prostokątnych kawałków ciasta - po jednym na krewetkę. Krewetki zawijamy w ciasto, tak aby z jednej strony wystawała głowa, z drugiej ogonek. Układamy je na posmarowanej masłem blasze (miejscem złączenia ciasta do dołu), zachowując nieduże odstępy. Smarujemy resztą stopionego masła i pieczemy 12 minut na środkowym poziomie piekarnika w 190°C. Podajemy na ciepło z salsą pomidorową.

Domowy keczup
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych odmian)
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- po 1/4 łyżeczki cynamonu
- mielonego ziela angielskiego
- mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 110 g cukru muscovado
- 125 ml octu z czerwonego wina
Sposób przygotowania
Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone rdzenie. Układamy je w durszlaku i zostawiamy na jakieś 10 minut, aby odciekł nadmiar soku. Następnie wrzucamy pomidory do rondla razem z posiekanym selerem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez przecierak. W innym rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy minutę. Mieszamy z koncentratem, przetartymi pomidorami, cukrem i octem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż keczup zgęstnieje - jakieś 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych butelek. Bez pasteryzacji wytrzyma w lodówce przez miesiąc.

Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 bardzo duży pomidor lub dwa nieco mniejsze (bawole serce, malinowe; ok. 400-500 g)
- oliwa
- sól
- 1 łyżka masła
- 3 grube kromki żytniego chleba na zakwasie
- 1 ząbek czosnku
- 1 awokado
- 1 kulka mozzarelli (najlepiej bawolej)
- kilka listków bazylii
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Pomidora (pomidory) kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze, aby zupełnie wystygły. Topimy masło na dużej patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.

Gazpacho klasyczne
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 2 kromki białego chleba
- 1 szklanka wody
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 średni ogórek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- po 1 zielonej i czerwonej papryce
- 5 łyżek dobrej oliwy
- 3 łyżki białego octu winnego
- sól
Sposób przygotowania
Chleb moczymy w wodzie. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Obieramy również ogórka, cebulę oraz czosnek. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy. Odkładamy dwa pomidory, 1/3 ogórka, cebuli oraz papryki i kroimy w drobną kosteczkę. Resztę warzyw i czosnek miksujemy z namoczonym chlebem, wodą, oliwą, octem i solą. Zupę chłodzimy przez kilka godzin. Podajemy w ustawionych na talerzach miseczkach (można tradycyjnie - w brązowych glinianych), z pokrojonymi warzywami.
Autor
Katarzyna Wec
Placek z pomidorami i oliwkami
(na formę o wym. 36 x 24 cm)
Ciasto serowe:
- według przepisu podstawowego
Farsz:
- 3 żółte i 3 czerwone pomidory
- 200 g sera feta
- 150 g czarnych oliwek
- 2 duże cebule
- garść startego żółtego sera
- kilka gałązek świeżego oregano
Sposób przygotowania
Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory dzielimy na połówki, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Razem z oliwkami kładziemy na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Obrane cebule kroimy w piórka i układamy na pomidorach. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym oregano. Uwaga: ciasto dobrze smakuje również z kiełkami cebuli.
Zupa pomidorowo-pomarańczowa z serowymi grzankami
dla 4 osób
Zupa:
- 1-1,2 kg pomidorów
- 4 łyżki masła
- 1 posiekana czerwona cebula
- 2 łyżeczki soli
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżych listków tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku
Grzanki:
- 8 kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie
- 200 g gruyerea lub parmezanu, pokrojonego w cieniutkie płatki
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż się rozpadną. Topimy masło w rondlu, wrzucamy cebulę, solimy, szklimy 5 minut, nie rumieniąc. Dokładamy czosnek, tymianek i cynamon, dusimy razem jeszcze pół minuty. Dodajemy rozgotowane pomidory wraz z sokiem, który puściły, wlewamy szklankę wody oraz sok z pomarańczy, zagotowujemy. Dusimy 20 minut na małym ogniu. Miksujemy zupę, ewentualnie dodatkowo przecieramy ją przez sitko, aby była idealnie gładka. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub octem, gotujemy jeszcze 2 minuty. Możemy dodać trochę soli. W czasie gdy zupa się gotuje, przyrządzamy grzanki: układamy chleb na blasze, wsuwamy pod rozgrzany grill piekarnika na minutę, odwracamy i układamy na wierzchu płatki sera*. Pozostawiamy w piekarniku przez minutę, aż ser się stopi. Do każdej porcji zupy podajemy dwie grzanki.

Chłodnik z zielonych pomidorów
(dla 8 osób)
Składniki
- 1 karczoch
- 700 g zielonych pomidorów
- 60 ml oliwy
- 1 cebula
- 1 dymka
- 1/2 zielonej papryki
- sól i pieprz
- 125 ml śmietanki 30%
- 100-120 ml bardzo zimnej wody
- 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
- kilka listków oregano lub majeranku
Sposób przygotowania
Obrywamy zewnętrzne liście karczocha, odcinamy spód i jedną trzecią górnej części. Łyżeczką wyjmujemy "włoski". Kroimy karczocha w kostkę. Pomidory przekrawamy, odciskamy, aby pozbyć się pestek. Miąższ kroimy w kostkę. W rondlu na oliwie przez 10 minut, mieszając, podsmażamy drobno posiekane: cebulę, dymkę, paprykę oraz karczocha. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszamy. Miksujemy na gładkie purée, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie mieszamy ze schłodzoną śmietanką i zimną wodą. Doprawiamy do smaku. Rozlewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy ćwiartkami żółtych pomidorków, oregano lub majerankiem, skrapiamy oliwą i podajemy.

Tacosy z wołowiną i salsą pomidorowo-ogórkową
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 200 g chorizo
- 3 łyżki oliwy
- 250 g antrykotu
- sól, pieprz
- 100 ml tequili
- garść startego żółtego sera (np. Manchego)
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 papryczka chilli
- 2 limonki
- 1 pęczek kolendry
- 4 tortille
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek i cebulę oraz pokrojone w kostkę chorizo podsmażamy 5 minut na oliwie i przekładamy na talerz. Antrykot oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i smażymy na tej samej patelni po 5 minut z każdej strony, odwracając kilka razy. W czasie smażenia wlewamy tequilę, podpalamy, gasimy. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut. Kroimy w kostkę, mieszamy z chorizo, czosnkiem i cebulą. Przekładamy na patelnię i jeszcze chwilę smażymy, dodając starty ser i mieszając, aby się rozpuścił i skleił kawałki mięsa. Pomidory i ogórka kroimy w kostkę, siekamy połówkę chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), przekładamy wszystko do miski i skrapiamy sokiem z 1 limonki. Dodajemy połowę posiekanej kolendry, doprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdej tortilli nakładamy porcję mięsa i łyżkę salsy, posypujemy resztą kolendry i posiekanego chilli, skrapiamy sokiem z drugiej limonki. Podajemy z greckim jogurtem.

Hamburgery jagnięce z ostrym dżemem pomidorowym
(dla 4 osób)
Dżem:
- 700 g pomidorów (najlepiej różnych odmian)
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 łyżki białego octu winnego lub octu ryżowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu chilli lub sosu sambal oelek
- 3 łyżki pokrojonych w cienkie paseczki listków bazylii
- sól
Burgery:
- 600-700 g świeżo zmielonej jagnięciny
- 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- sól
- oliwa
Do podania:
- 4 bułki do hamburgerów
- 4 listki sałaty
Sposób przygotowania
Robimy dżem: pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Wkładamy do rondla, mieszamy z cukrem, imbirem, octem i 1/2 łyżeczki sosu chilli. Zagotowujemy na średnim ogniu i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż masa odparuje i zgęstnieje, a jej objętość zmniejszy się o połowę (30 minut). Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 15 minut. Sprawdzamy smak i dodajemy, jeśli trzeba, resztę sosu chilli. Po zdjęciu z ognia solimy i mieszamy z bazylią. Robimy burgery: mieszamy mięso z pieprzem, posiekanym czosnkiem, olejem i winem, doprawiamy solą, wyrabiamy. Z masy formujemy 4 płaskie burgery. Pieczemy je na grillu lub smażymy na lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej (po 4 minuty z każdej strony, jeśli lubimy średnio wysmażone). Na końcowe 2-3 minuty grillowania układamy na ruszcie bułki, stroną przecięcia do dołu. Podpieczone bułki smarujemy dżemem pomidorowym, do środka wkładamy po burgerze i po listku sałaty.