Blogerzy polecają: przepisy na dania z dynią

red.
Dynia to prawdziwy jesienny rarytas. Sprawdza się w deserach i wytrawnych potrawach. Sprawdźcie sami!
fot. parmelia fot. parmelia

Paszteciki z dyni i czerwonej soczewicy

Składniki:

1,5 szklanki czerwonej soczewicy

4 marchewki

Kawałek dyni

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka curry w proszku

¾  szklanki otrębów owsianych lub płatków

½ szklanki kaszki kukurydzianej

2 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki masła klarowanego

Sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa

Tymianek

Garść uprażonych na patelni ziaren dyni

 

Soczewicę gotujemy razem z pokrojoną w plasterki marchewką, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dynie kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem  z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mieszankę curry i gałkę muszkatołową. Do gorącej soczewicy z marchewką wsypujemy szybko kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszamy. Dodajemy również otręby lub zmielone płatki owsiane oraz podduszoną dynię z cebulą. Wszystko miksujemy blenderem, ale nie na totalną papkę. Tak powstałą masę doprawiamy w miarę  konieczności, jeśli jest zbyt rzadka dodajemy więcej kaszki kukurydzianej lub otrębów. Można dodać ubitą na sztywno pianę z białek, ale nie jest to konieczne. Kokilki smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami  i wkładamy do środka masę, posypując z wierzchu ziarnami dyni. Masę możemy również zapiec w keksówce. Pieczemy pół godziny lub 45 min. w temperaturze 200 st C, aż sie zarumienią.

 

Przepis pochodzi z bloga "Ekoquchnia".

1
fot. zielenina fot. zielenina

Hummus z pieczoną dynią

Na ok. 300 g pasty:

1/2 szklanki ciecierzycy (namoczonej przez noc)

100-200 g upieczonej dyni (np. hokkaido) pokrojonej na kawałki

1/2 łyżeczki sody

2 łyżeczki tahiny, najlepiej z niełuskanego sezamu

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka kuminu

sól, pieprz

3 łyżki oliwy

1 łyżka oleju lnianego

woda

 

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, wsypujemy sodę, zagotowujemy. Zbieramy pianę, dalej gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż całkowicie zmięknie. Odcedzamy, ewentualnie zachowując nieco płynu. Wszystkie składniki mielimy w blenderze uzupełniając wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przechowujemy w lodówce.

 

Przepis pochodzi z bloga "Zielenina".

2
fot. wegannerd fot. wegannerd

Kakaowe ciasto dyniowe na kruchym spodzie

Składniki:

1kg dyni

1 1/2 szklanki przesianej przez sitko mąki

3-4 łyżek mleka sojowego

3 łyżki cukru

niecałe pół szklanki oleju

szczypta kardamonu

szczypta soli

sok z połowy cytryny

2 + 4 łyżki  brązowego cukru

4 łyżki skrobi kukurydzianej

1 kopiata łyżka gorzkiego ciemnego kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

150ml  słodkiej śmietany sojowej (użyłam soyatoo)

 

 

Dynie obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Dodaj 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na  10 h.

W dużej misce przesiej mąkę, dodaj sól, kardamon i 3 łyżki mleka sojowego.  Powili dolewaj oliwę i zacznij wygniatać ciasto. Powinno wyjść kruche i zwarte. Jeśli wydaje się być za suche, dodaj jeszcze trochę mleka roślinnego.  Zawiń w folię i odstaw do lodówki.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Odsącz kawałki dyni z powstałego soku. Dodaj do dyni kakao, skrobię kukurydzianą, proszek, sól, cukier cynamon i wszystko zmiksuj blenderem na mus.

Teraz dodaj pół opakowania gęstej śmietany (czyli około 150 ml) i delikatnie wymieszaj szpachelką.

Wyciągnij ciasto. Postaraj się je rozwałkować na cienki placek i przełóż do przygotowanej formy. Ciasto włóż do piekarnika na 10 minut. Po tym czasu wyciągnij ciasto i wlej na nie przygotowaną masę z dyni. Całość można posypać startą na tarce dynią.

Ciasto pieczemy w 170 stopniach C około 1 h. Po upieczeniu w środku powinno być miękkie i mokre. Podawać z bitą śmietaną.

 

Przepis pochodzi z bloga "Wegan nerd".

3
fot. sprawdzonakuchnia fot. sprawdzonakuchnia

Tortellini z dynią i szałwią

Składniki na farsz:

1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę

1 mała czerwona cebula drobno pokrojona

6 łyżek oliwy z oliwek

100 g ricotty

1 żółtko

25 g startego parmezanu

1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

 

Składniki na ciasto makaronowe:

400 g mąki pszennej na makaron

3 żółtka

1 całe jajko

1/3 szklanki wody + 2 łyżki

1 łyżka masła

 

Do posmarowania pierożków:

1 jajko

1 łyżka mleka

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Wcześniej pokrojoną dynię położyć na blachę do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy, solidnie osolić i posypać pieprzem. Wymieszać tak aby dynia pokryła się oliwą i przyprawami. Wstawić do piekarnika na  45 minut.

 

Ciasto makaronowe: do miski wysypać mąkę dodać jajka i masło, zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto należy ugniatać 5 - 10 minut, aż będzie aksamitnie gładkie. Możecie wyrobić je w maszynie do pieczenia chleba lub innym tego typu urządzeniu. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć na przynajmniej 1 godzinę, ale nie dłużej niż 12 godzin, gdyż zacznie się utleniać i pokryje się ciemnymi plamami.

Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i usmażyć do miękkości. Upieczoną dynię przełożyć do miski, rozgnieść ją widelcem na gładką masę, dodać smażoną cebulę. Miskę delikatnie przechylić na bok, aby zebrał się nadmiar płynu, pozostawić do ostygnięcia. Następnie odlać płyn, dodać żółtko, ricottę, gałkę muszkatołową, szałwię i parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić kwadraty wielkości 8x8 cm. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim brzegi kwadratów. Na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienia, złożyć go przekątnie na kształt trójkąta i zlepić brzegi. Dwa dalsze rogi zlepić razem. W garnku zagotować wodę z solą. Tortellini wrzucać na wrzątek małymi porcjami, aby się nie sklejały, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z masłem i szałwią posypane parmezanem.

 

Przepis pochodzi z bloga "Sprawdzona kuchnia".

4
fot. bocado fot. bocado

Tagliatelle z kremem z dyni

Składniki dla 4 osób:

1/2 dyni hokkaido

1/2 korzenia selera

1/2 korzenia pietruszki

1/2 papryczki chili

2 ząbki czosnku

1/2 żółtej cukinii

sól morska

pieprz czarny świeżo mielony

oliwa z oliwek

gałązka świeżego rozmarynu

parmezan

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Seler, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego dodajemy ząbki czosnku, chili, rozmaryn i cukinię pokrojoną w kawałki. Podlewamy oliwą, solimy doprawiamy pieprzem i pieczemy wszystko, aby nabrało koloru przez ok. 40 minut. Po upieczeniu podelwamy ok. 1/2-3/4 szklanki przegotowanej wody i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy jeszcze do smaku. Możemy podać jako sos do makaronu, jako dodatek do dania głównego posypane sporą ilością startego parmezanu.


Przepis pochodzi z bloga "W kuchni bez dubli"

5
fot. bernika75 fot. bernika75

Curry z dynią

Składniki:

2 łyżki oleju,

2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę,

cebula pokrojona w kostkę,

ząbek czosnku,

1/2 łyżeczki garam masala,

łyżeczka kuminu,

2 łyżki żółtej pasty curry,

kawałek papryczki chilli,

200ml mleczka kokosowego, 

300g dyni pokrojonej w kostkę,

250ml bulionu warzywnego,

pęczek natki pietruszki,

3 liście limonki kaffir,

garść liści szpinaku,

limonka,

sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Rozgrzać łyżkę oleju na patelni o grubym dnie. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano, następnie zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na patelnię dać łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać dynię, papryczkę chilli drobno posiekaną, kumin, garam masalę i smażyć przez chwilę. Warzywa usunąć na brzeg patelni, a na środek dać pastę curry, mieszać, aż się podgrzeje, następnie wymieszać z warzywami, dodać usmażone piersi z kurczaka. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. 

Wlać mleczko kokosowe i bulion, liście limonki. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodać szpinak, doprawić do smaku, dodać sok z 1/2 limonki.

Podawać z ryżem, ćwiartką limonki i posypać wszystko posiekaną natką.

 

Przepis pochodzi z bloga "Bernika".

6
fot. cucinadellafelicita89 fot. cucinadellafelicita89

Jesienna sałatka z dynią

Składniki na 2 porcje:

400 g dyni

1 łyżka oliwy

3 łyżki masła

10 listków szałwi

1 łyżka cukru trzcinowego

szczypta soli

świeżo mielony pieprz

1/2 szklanki quinoa (jeśli jej nie macie/nie lubicie, możecie zastąpić ją kuskusem albo bulgurem)

4 garści rukoli

10 orzechów laskowych

50 g sera bursztyn

 

Dynię oczyścić z pestek, ale zostawić na niej skórę. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec około 20 minut, aż dynia zmięknie. Ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Quinoa wsypać do gotującej się, osolonej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 15 minut lub do momentu, gdy stanie się miękka. Dobrze odsączyć na sitku. Na rozgrzanej patelni roztopić masło. Dodać listki szałwii i smażyć przez około 1-2 minuty, aż listki staną się chrupiące. Wyjąć listki z patelni i wrzucić pokrojoną w kostkę, upieczoną dynię. Podsmażać na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodać sól, pieprz i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszać i podsmażać, aż dynia lekko się skarmelizuje. Do miski wsypać quinoa, skarmelizowaną dynię wraz z masełkiem szałwiowym, rukolę, pokrojone orzechy laskowe i ser bursztyn pokrojony w kostkę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować chrupiącymi listkami szałwii i płatkami nagietka.

 

Przepis pochodzi z bloga "Cucina della fellicita".

7

Opublikuj swój przepis w magazynie Kuchnia!

Załóż swój blog na magazyn-kuchnia.pl i weź udział w konkursie dla blogerów >>

 

 

8
Więcej na ten temat: blogi kulinarne, dynia