Jesienne owoce na słodko i wytrawnie

Olga Lompa
Naleśniki z karmelizowaną pigwą

Naleśniki z karmelizowaną pigwą (Fot. RAFAL LIPSKI)

Owocowe skarby jesieni. Rumiane jabłka, słodkie śliwki, dojrzałe pigwy, żurawina, orzechy. Bardzo inspirujące i kolorowe składniki
1 z 6
Fot. RAFAL LIPSKI
Fot. RAFAL LIPSKI

Kaczka z jabłkami w miodzie i winie

(Dla 2 osób)

Składniki

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki majeranku
  • 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu

Jabłka w miodzie:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Jabłka kroimy na ćwiartki (razem ze skórką), solimy, pieprzymy, mieszamy z trzema łyżkami majeranku. Kaczkę nacieramy z zewnątrz solą, a w środku - solą, pieprzem oraz pozostałym majerankiem. Nadziewamy kaczkę jabłkami i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Umieszczamy ją w brytfannie i na około 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. (aż się zrumieni), po czym zmniejszamy temperaturę do 150 st.i pieczemy jeszcze 1,5 godz. Przyrządzamy miodowe jabłka: owoce obieramy, kroimy w ćwiartki i smażymy na łyżce masła. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy cynamon, wino i miód. Smażymy jeszcze 5 min. Podajemy gorące razem z kaczką.

2 z 6
Fot. RAFAL LIPSKI
Fot. RAFAL LIPSKI

Śliwki w syropie

(Dla 4 osób)

Składniki

  • 1/2 kg śliwek
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego

Sposób przygotowania

Gotujemy wino z cukrem i octem, aż połowa płynu odparuje (ok. 10 min). Wrzucamy umyte, przekrojone na połówki śliwki, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 10 minut. Gotowe!

3 z 6
Fot. RAFAL LIPSKI
Fot. RAFAL LIPSKI

Marynowane polędwiczki w sosie śliwkowym

(Dla 4 osób)

Składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • olej do smażenia

Sos śliwkowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kg śliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina

Kluski:

  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania

Przyrządzamy marynatę, mieszając wszystkie składniki. Wkładamy do niej umyte i osuszone polędwiczki na dobę przed pieczeniem. Po wyjęciu z marynaty polędwiczki obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Robimy sos: na patelnię wrzucamy masło i obsmażamy umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki, dodajemy poszatkowaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, zalewamy je winem i miodem. Wyjmujemy śliwki, aby się nie rozgotowały. Sos redukujemy, aż wino odparuje (ok. 5 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy kluski: żółtka, mleko, mąkę i sól mieszamy w malakserze. Ciasto wyjmujemy na deskę, szybkimi ruchami noża formujemy kluski i małymi porcjami wrzucamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy około 3 minut, aż wypłyną. Podajemy gorące, z polędwiczkami i sosem śliwkowym.

4 z 6
Fot. RAFAL LIPSKI
Fot. RAFAL LIPSKI

Naleśniki z karmelizowaną pigwą

(Dla 4 osób)

Przecier z pigwy:

  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru

Karmelizowana pigwa:

  • 1/2 l soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 pigwy
  • 1 łyżka masła

Naleśniki:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania

Robimy przecier: pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne. Smażymy owoce ok. 30 min na wolnym ogniu. Dodajemy cukier, smażymy kolejne 30 minut. Robimy karmelizowaną pigwę: sok z cukrem gotujemy ok. 40 min. Obieramy pigwy, kroimy je w plastry, obsmażamy na maśle z obydwu stron. Zalewamy pomarańczowym syropem i jeszcze chwilę podsmażamy. Odstawiamy. Robimy naleśniki: jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy, starannie mieszamy z żółtkami, mlekiem i solą. Dodajemy pianę ubitą z białek i skórkę pomarańczową. Wlewamy porcje ciasta na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki smarujemy przecierem z pigwy i składamy w "chusteczkę". Przed podaniem obsmażamy na maśle na złoty kolor i dekorujemy karmelizowaną pigwą.

5 z 6
Fot. RAFAL LIPSKI
Fot. RAFAL LIPSKI

Domowa szarlotka z lodami

(Na dużą blachę)

Składniki

  • 7 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru (1 szklanka do ciasta, 1 do białek)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oraz:

  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • kilka goździków
  • mała garść rodzynek

Sposób przygotowania

Żółtka, margarynę i szklankę cukru ucieramy, dodajemy mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy nią blachę, z drugiej lepimy dwie kulki i wkładamy do zamrażarki na 1 godz. Ciasto na blasze lekko podpiekamy, studzimy. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, przesmażamy je na maśle. Łączymy masę jabłkową z tartą bułką, goździkami i rodzynkami. Lekko studzimy, nakładamy na podpieczone ciasto. Na wierzchu równomiernie rozkładamy starte na tarce zmrożone ciasto, lekko podpiekamy. Przykrywamy wierzch sztywną pianą z białek i cukru, na nią ścieramy resztę zimnego ciasta. Pieczemy 30 min w 180 st., do zrumienienia.

6 z 6
Fot. RAFAL LIPSKI
Fot. RAFAL LIPSKI

Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami

(Dla 2 osób)

Składniki

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, wkładamy żurawinę wymieszaną z orzechami, na wierzch wlewamy miód. Zawijamy jabłka w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st.

Więcej na ten temat: jabłka, owoce, pigwa, śliwki