Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

Kulki z powidłami
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- 3 łyżki powideł (najlepiej śliwkowych)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Ziemniaki pieczemy w łupinach przez ok. 1,5 godziny, obieramy, studzimy i zimne przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy mąkę, rozkłócone jajko, masło oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy równy wałek i kroimy go na plastry. Pośrodku każdego kawałka robimy wgłębienie, w które wkładamy odrobinę konfitury, zalepiamy ciasto i formujemy spłaszczoną kulkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na gorąco, posypane cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
SKK - Titanium Induction - ... | Stellar EASY Głęboka Pateln... | Tescoma Głęboka patelnia te... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ziemniaczane pierożki z mięsem
(dla 7-8 osób)
Na ciasto:
- 12 ziemniaków
- 1 jajko
- sól
Na farsz:
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki gotujemy i gorące przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko, sól i całość mieszamy. Z masy formujemy okrągłe placki, na środku każdego kładziemy trochę farszu przygotowanego z mielonej wołowiny podsmażonej z cebulą na łyżce masła i doprawoinej solą oraz pieprzem.Zalepiamy pierożki, panierujemy je w mące i smażymy na 2 łyżkach masła. Podajemy na gorąco, polane roztopionym pozostałym masłem.

Zapiekanka ziemniaczana z baraniną
(dla 5-6 osób)
Składniki
- 10 ziemniaków
- 10 dag baraniny
- sól, pieprz
- 1 l wywaru mięsnego
Na ciasto:
- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki tłuszczu (np. smalcu)
- 1-2 małe jajka
- sól
- 1/3 łyżeczki sody
Sposób przygotowania
Ziemniaki i mięso baranie kroimy w drobną kostkę, mieszamy i układamy w głębokiej brytfannie. Przyprawiamy solą, pieprzem i zalewamy wywarem mięsnym, tak by zawartość brytfanny była nim pokryta. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Ciastem dokładnie oblepiamy od góry brytfannę. Zapiekankę pieczemy w 180°C przez ok. 1,5 godziny. Możemy również podzielić ziemniaki oraz ciasto na porcje i rozłożyć je do jednoporcjowych naczyń do zapiekania.

Ziemniaczane kulki z powidłami
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- 3 łyżki powideł (najlepiej śliwkowych)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Ziemniaki pieczemy w łupinach przez ok. 1,5 godziny, obieramy, studzimy i zimne przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy mąkę, rozkłócone jajko, masło oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy równy wałek i kroimy go na plastry. Pośrodku każdego kawałka robimy wgłębienie, w które wkładamy odrobinę konfitury, zalepiamy ciasto i formujemy spłaszczoną kulkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Gałuszki z szynką i serniki ziemniaczane
Gałuszki z szynką
(dla 4 osób)
Składniki
- 5 ziemniaków
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- 12 dag szynki
- 3 łyżki mąki
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i zgniatamy. Tartą bułkę podsmażamy na maśle, dodajemy śmietanę, rozkłócone jajko, siekaną szynkę, mąkę i sól. Wszystko starannie łączymy z masą ziemniaczaną. Z powstałego ciasta robimy wałeczek i kroimy go na równe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulki, układamy je w natłuszczonej brytfannie i pieczemy ok. 20 min w 180°C. Można podać z sosami śmietanowym lub mlecznym.
Serniki ziemniaczane
(dla 5-6 osób)
Składniki
- 5 ziemniaków
- 50 dag mielonego twarogu
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 szklanka śmietany lub sosu śmietanowego
Sposób przygotowania
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do purée dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy solą. Porcje ciasta nabieramy łyżką i formujemy z nich placuszki, które obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ze śmietaną lub sosem śmietanowym.

Kolorowe purée ziemniaczane
(dla 4 osób)
Składniki
- 10 ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki masła
- 1 surowe żółtko
- 20 dag szpinaku
- 1-2 łyżki sosu pomidorowego
- sól
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki zalewamy osoloną wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Wodę odlewamy, a ziemniaki zgniatamy, dodając gorące mleko i 2 łyżki masła, aż powstanie pulchna masa. Doprawiamy ją solą. Purée dzielimy na trzy części. Pierwszą rozcieramy z żółtkiem, drugą z ugotowanym i przetartym przez sito szpinakiem (lub sokiem wyciśniętym ze szpinaku), trzecią mieszamy z sosem pomidorowym. Polewamy roztopionym pozostałym masłem.

Rolada kartoflana
(dla 8-10 osób)
Na ciasto:
- 10 średnich ziemniaków
- 25-30 dag mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki kartoflanej
- 1 łyżka soli
- 1 rozmącone jajko
Na farsz:
- 2 posiekane cebule podsmażone na 2 łyżkach masła
- 2 ugotowane na twardo drobno posiekane jajka
- szklanka kaszy gryczanej
Sposób przygotowania
Robimy farsz, starannie mieszając wszystkie składniki. Robimy ciasto. Obrane ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta i chwilę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1cm. Farsz rozsmarowujemy na połowie ciasta, następnie zwijamy je w roladę, zaciskając brzegi. Całość zawijamy w gazę i układamy w płaskim garnku. Wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości rolady i lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25 min, a następnie odwracamy roladę i gotujemy jeszcze przez 20 min. Ugotowaną ostrożnie kładziemy na półmisku i po chwili zdejmujemy gazę. Osobno można podać sos śmietanowy.

Kniszki z wątróbką lub groszkiem
(dla 3-4 osób)
Na ciasto:
- 2 szklanki gotowanych utłuczonych ziemniaków
- 2 rozmącone jajka + 1 do smarowania
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 utarta cebula
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta zmielonego pieprzu
Na farsz z wątróbką:
- 25 dag posiekanej kurzej wątróbki
- 1 jajko ubite z dwiema łyżkami wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta mielonego pieprzu
Na farsz z groszkiem:
- 20 dag przetartego groszku
- 4 łyżki sosu mlecznego
Sposób przygotowania
Robimy farsze, starannie mieszając ich składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Robimy ciasto. W misce mieszamy ziemniaki, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przekładamy masę na stolnicę i zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie. Dzielimy je na części, z których następnie toczymy kuleczki. Spłaszczamy je i w każdej robimy wgłębienie, w które nakładamy po pół łyżeczki farszu. Gotowe kniszki smarujemy jajkiem i układamy na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor przez około 20 min.

Ziemniaki z krewetkami
(dla 7-8 osób)
Składniki
- 25 dag krewetek w zalewie
- 2 łyżki masła
- 25 dag grzybów
- grzybów
- 1 szklanka sosu śmietanowego
- 7-8 ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- sól
Sposób przygotowania
Krewetki osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i dusimy przez moment na jednej łyżce masła. Oddzielnie, na pozostałym maśle, smażymy pokrojone grzyby. Sos śmietanowy doprawiamy zalewą z krewetek. Obrane ziemniaki pieczemy w piekarniku do miękkości (ok. godziny). Gdy ostygną, ścinamy wierzch i wydrążamy miąższ (można go użyć do innej potrawy). Wydrążone bulwy układamy w brytfannie lub w rondlu. Do każdego ziemniaka wlewamy łyżkę sosu śmietanowego. Krewetki i grzyby mieszamy z resztą sosu (kilka łyżek zostawiamy) oraz z mąką, doprawiamy solą i napełniamy tą masą ziemniaki. Wierzch każdej faszerowanej bulwy polewamy resztą sosu. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż sos się zrumieni. Podajemy na gorąco.

Ziemniaki z boczkiem i śliwkami
(dla 5-6 osób)
Składniki
- 8-10 ziemniaków
- 15 dag chudego wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 5 dag słoniny
- 1-2 cebule
- 10 suszonych śliwek bez pestek
- 1 szklanka wywaru mięsnego lub wody
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki i boczek kroimy w drobną kostkę i lekko razem podsmażamy na oleju. Słoninę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Podtapiamy słoninę na patelni, dodajemy do niej cebulę i smażymy na złoty kolor. Wszystkie składniki przekładamy do rondla, dodajemy suszone śliwki, zalewamy wywarem mięsnym, wkładamy listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Solimy i dusimy do miękkości.