Kuchnia hiszpańska: W chorizo papryka gore

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g penne
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli bez pestek
- 20 dag chorizo
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
- 1 pęczek bazylii
- ser pecorino
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Garnek do gotowania makaronu | Mauviel Garnek do gotowania makaronu | Silit NERO Garnek do makaronu |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tortilla z chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami
(Dla 4 osób)
Składniki
- 3 ziemniaki
- 10 jajek
- 1 cebula
- 20 dag chorizo
- 1 por
- 1 pęczek kolendry
- 1 garść parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy i po ostudzeniu kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni z żeliwną lub stalową rączką (takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, chorizo pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i zmniejszamy płomień. Kiedy składniki będą miękkie, wlewamy masę jajeczną. Gdy jajko się lekko zetnie, dodajemy posiekaną kolendrę i parmezan. Wkładamy patelnię do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 5 minut, aby wierzch tortilli lekko się zrumienił, a ser roztopił. Jeśli nie mamy patelni, której można używać w piekarniku, zwykłą patelnię przykrywamy szczelną pokrywką i podgrzewamy tortillę na bardzo małym ogniu. Podajemy danie na ciepło lub na zimno.

Sałatka z chorizo i fasoli
(Dla 2-3 osób)
Składniki
- 15 dag chorizo
- 25 dag z puszki białej fasoli
- 3 duże pomidory
- sok z 2 limonek
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jeszcze ciepłe mieszamy z odcedzoną z zalewy fasolą. Dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy sok z limonek z oliwą, solą i pieprzem. Przed podaniem mieszamy sałatkę z sosem i posypujemy posiekaną natką.

Dorsz z chorizo
(Dla 2-3 osób)
Składniki
- 30 dag filetu z dorsza (może być ze skórą)
- sól, pieprz
- 30 g chorizo
- 2 łyżki oliwy
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść pomidorków cherry
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania
Wrzucamy na patelnię kawałki pokrojonego w plasterki chorizo: wytopiony z kiełbaski tłuszcz doprawi rybę i nada jej lekko czerwonawy kolor. Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i kładziemy na rozgrzaną patelnię (skórą do dołu, ryba nie skurczy się wtedy i nie rozpadnie). Smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni podsmażamy przez chwilę na oliwie koper włoski pokrojony w słupki, bakłażana pokrojonego w plasterki oraz czosnek pokrojony w płatki. Na koniec dorzucamy pomidorki i lekko je podsmażamy, tak by się nie rozpadły. Gotową rybę układamy na warzywach i posypujemy posiekaną bazylią.

Gulasz z chorizo i kurczaka
(Dla 4 osób)
Składniki
- 4-5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 20 dag chorizo
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 20 dag (obranych ze skórki i posiekanych) pomidorów
- 40 dag mięsa z kurczaka
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 1 gałązka tymianku
- 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.

Chrupiący kurczak nadziewany pastą z chorizo
(Dla 4 osób)
Składniki
Nadzienie:
- 50 g chorizo
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 białko
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umieszczamy blachę do pieczenia w piekarniku i rozgrzewamy go do 230°C. Siekamy i miksujemy (niezbyt drobno) wszystkie składniki nadzienia. Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka. Delikatnie oddzielamy palcami skórę na piersiach kurczaka od mięsa. Nadzienie wkładamy ostrożnie w utworzone kiesze-nie, tak by nie rozerwać skórki. Do wnętrza kurczaka wkładamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki i rozmaryn. Bawełnianą nicią podwiązujemy pod spód skrzydełka kurczaka. Pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając sosem, który się wytworzy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.