Pikle warzywne. Domowe marynaty

Buraczki z borówkami
Składniki
- 1/2 szklanki wody
- 2/3 szklanki cukru
- 40 dag małych buraków
- 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
- 30 dag suszonych lub świeżych borówek
Sposób przygotowania
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy obrane i pokrojone w cienkie talarki buraki. Gotujemy ok. 15 min (powinny być miękkie, ale jędrne). Następnie dodajemy ocet i borówki i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Przestudzone pikle przekładamy do szklanego pojemnika z pokrywką. Przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do drobiu lub czerwonych mięs. Jeśli chcemy przechować pikle do zimy, gorące buraczki nakładamy do małych wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
![]() |
![]() |
![]() |
CLATRONIC AS 2958 | Rozdrabniacz Ariete choppi | Lurch VARIO tarka |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Marynowana fasola
Składniki
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka fasoli białej
- 1 mała puszka fasoli flagolet
- 1 szklanka fasolki mung (ugotowanej na miękko)
- 1 szklanka fasoli czarnej (ugotowanej na miękko)
- 1 średnia biała cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego lub rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki białego octu winnego
- 1/2 szklanki oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie rodzaje fasoli (po odsączeniu z zalewy) z drobno posiekanymi: cebulą, szczypiorem i ziołami. Ubijamy widelcem cukier z octem i oliwą na gładko, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy marynatę na małym płomieniu. Ciepłą marynatą polewamy warzywa i mieszamy. Podajemy schłodzone w lodówce. Przepyszna sałatka lub dodatek do mięs i ryżu.

Marynowane warzywa
Składniki
- 1 główka brokułu
- 1/2 główki kalafiora
- 10 dag pieczarek
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 10 koktajlowych pomidorków
Marynata:
- 1/2 szklanki białego winnego octu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka oliwy
Sposób przygotowania
Brokuł dzielimy na części, płuczemy i blanszujemy w garnku z gotującą się wodą przez kilka minut. Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Osączamy na sicie, a następnie przekładamy do miski. Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Paprykę płuczemy, usuwamy środki i kroimy w paseczki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z pomidor-kami koktajlowymi przekładamy do miski z brokułami i mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki marynaty, aż do uzyskania gładkiej masy (jeśli ktoś woli bardziej wytrawny smak, można dodać mniej cukru). Marynatą polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na noc w lodówce. Idealna przystawka do obiadu lub niezależne danie kolacyjne.

Ogórki orientalne
Składniki
- 1 długi ogórek wężowy (lub 20 małych gruntowych)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki octu ryżowego
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka płatków chilli (w wersji na ostro)
Sposób przygotowania
Ogórki płuczemy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie przepłukujemy je wodą, odcedzamy i przekładamy do miski. W małym rondelku zagotowujemy resztę składników, mieszając, aż cukier się rozpuści. Ciepłą marynatą polewamy ogórki. Ogórki można przechowywać w lodówce do miesiąca.

Pikle z cukinii
Składniki
- 8 cukinii w wersji mini
- 1 żółta papryka
- 2 białe cebule
- 1/4 szklanki soli
- 2 i 1/4 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- garść świeżych ziół (pasuje tymianek, estragon, rozmaryn, oregano)
Sposób przygotowania
Cukinię płuczemy i przecinamy wzdłuż na pół. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w krążki. W dużym garnku o grubym dnie mieszamy cukinię, paprykę i cebulę. Warzywa posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. W rondelku mieszamy cukier, ocet, gorczycę, kurkumę i zagotowujemy. Z warzyw odlewamy sok i zalewamy je gorącym octowym wywarem. Odstawiamy na 2 godziny, a po tym czasie zagotowujemy i gotujemy 5 min. Warzywa wyjmujemy z marynaty i układamy w wysterylizowanych słoikach. Zalewamy gorącą marynatą i dodajemy zioła. Krawędzie słoików wycieramy papierowym ręcznikiem; słoiki zakręcamy. Na dnie dużego garnka kładziemy czystą ściereczkę, stawiamy na niej słoiki, zalewamy wodą (tak aby gotująca się woda nie zalewała nakrętek). Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Pyszna marynata na długie zimowe wieczory.

Biała rzodkiew po japońsku
Składniki
- 8 okrągłych białych rzodkiewek (lub 1 długa)
- 2 łyżeczki soli
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Rzodkiewki myjemy i kroimy w ćwiartki (jeśli mamy długą - w plasterki) i solimy, aby zmiękły. Odstawiamy na 30 minut. Kiedy rzodkiewka puści sok, przepłukujemy ją pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Rzodkiewkę mieszamy z resztą składników (z papryczki usuwamy pestki i kroimy ją w cienkie paseczki). Układamy w szczelnym naczyniu. Chłodzimy przed podaniem ok. 8 godzin.

Bakłażany z czosnkiem
Składniki
- 4 małe bakłażany
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 słoiczek czosnku w zalewie octowo-ziołowej
- 1 szklanka oliwy
- 1/2 szklanki białego octu winnego
- sól i pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
Sposób przygotowania
Bakłażany myjemy i kroimy w cienkie plastry, a następnie grillujemy je na patelni grillowej lub smażymy na patelni teflonowej i odstawiamy. Suszone pomidory kroimy w paseczki. W misce mieszamy plastry bakłażana, suszone pomidory i odcedzony czosnek. Z reszty składników robimy marynatę - mieszamy je, ubijając widelcem. Warzywa zalewamy marynatą i dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy je do słoików, wlewając na koniec także marynatę. Słoiki wstawiamy do lodówki na dwa dni. Wyśmienite jako przekąska z krakersami, chlebkiem pita lub jako dodatek do kanapek.

Marynowane marchewki
Składniki
- 400 g mini- marchewek
- 1 żółta lub zielona papryka
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1/4 szklanki oliwy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 mała puszka krojonych, obranych pomidorów
Sposób przygotowania
Marchewki gotujemy do miękkości (powinny być jędrne). Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i cebulę pokrojoną w piórka. W rondelku mieszamy ocet, oliwę, cukier i pomidory i podgrzewamy do zagotowania, gotujemy ok. 1 min. Marchewki i paprykę zalewamy gorącą marynatą. Podajemy natychmiast lub po schłodzeniu. W szczelnym naczyniu możemy przechowywać do 4 dni.