Lekkie przepisy na jesień. Dietetyczne dania z warzywami

Warzywa po azjatycku
(280 kcal)
Składniki
- 1 mały brokuł
- 2 średnie marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 plaster kłącza imbiru
- 1 łyżeczka oleju
- 6 łyżek rosołu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 czubata łyżka ryżu basmati
- po 1 łyżeczce posiekanej kolendry i ziaren sezamu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Oskrobane i umyte marchewki kroimy w podłużne plasterki. Czosnek i imbir obieramy, siekamy i dusimy w gorącym oleju. Następnie dodajemy brokuła i marchew, wlewamy rosół oraz sos sojowy i dusimy wszystko razem około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do warzyw dodajemy kolendrę i doprawiamy je solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, posypane podprażonym sezamem.
![]() |
![]() |
![]() |
Duo Waza do zupy FALA | Royal Crown Derby Grenville... | Waza stalowa na zupę z pokr... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kotlet wieprzowy z kalarepą
(240 kcal)
Składniki
- 1 kalarepka
- 15 strączków fasolki szparagowej
- ok. 10 dag polędwicy wieprzowej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka kaparów
- 5 łyżek rosołu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Obraną i pokrojoną w słupki kalarepę oraz oczyszczoną i pokrojoną na pół fasolkę gotujemy w osolonej wodzie około 10 min. Mięso oprószamy solą i pieprzem i smażymy na gorącym oleju około 2 minut. Następnie obtaczamy je w natce wymieszanej z kaparami i zawijamy w folię aluminiową. Warzywa osączamy z wody, wkładamy na patelnię, na której smażyło się mięso, i mieszamy z tłuszczem pozostałym ze smażenia. Podlewamy rosołem, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy bazylią. Podajemy z mięsem.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerlach KOMPLET PATELNI 20/... | KAPP Patelnia 48010020 4802... | Mango-Media Zestaw garnków ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pierś kurczaka z fenkułem
(250 kcal)
Składniki
- 1 filet (10 dag) z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka oleju
- 1 fenkuł
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 4 łyżki rosołu
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Umyte, osuszone i natarte solą i pieprzem mięso smażymy na gorącym oleju około 10 min. Fenkuła czyścimy, myjemy i kroimy na plasterki. Cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Usmażone mięso zawijamy w folię aluminiową, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu dusimy około 15 minut warzywa, podlewając je rosołem. Przyprawiamy je solą i pieprzem i podajemy z mięsem.
![]() |
![]() |
![]() |
Emile Henry - Garnek Cerami... | Szybkowar Fissler Vitavit C... | Le Creuset Garnek 210022900... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Marchewkowe spaghetti
(300 kcal)
Składniki
- 2 średnie marchewki
- 60 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki oleju
- 1 pomidor
- 4 łyżki rosołu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka startego parmezanu
- pieprz cayenne
- sól
Sposób przygotowania
Marchewki myjemy i kroimy w słupki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy obrane i umyte marchewki. Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i dusimy na gorącym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (obranego ze skórki). Następnie dodajemy rosół i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Makaron z marchewką odcedzamy, zostawiając nieco wywaru, który dodajemy do cebuli z pomidorami, i tak powstałym sosem polewamy makaron. Całość posypujemy natką i parmezanem.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Garnek do gotowania ... | Silit NERO Garnek do makaro... | Tescoma PRESTO (niebieski) ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Filet z łososia z marchewką
(410 kcal)
Składniki
- 15 dag filetu z łososia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 25 dag młodej marchewki
- 2 pory
- 1 łyżeczka masła
- 6 łyżek rosołu
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
- ew. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
Filet z ryby myjemy i osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Marchew czyścimy i myjemy. Pory czyścimy, myjemy i kroimy w krążki. Tak przygotowane warzywa dusimy na rozgrzanym maśle. Przyprawiamy je solą i pieprzem, podlewamy rosołem, dodajemy musztardę i dusimy ok. 10 minut. Na podduszonych warzywach układamy rybę i dusimy kolejne 10 minut. Przed podaniem możemy posypać natką.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Patelnia grillowa Dr... | Chasseur Patelnia grillowa ... | Patelnia grillowa Durado 27... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |