Lekkie przepisy na jesień. Dietetyczne dania z warzywami

Anna Mleczko
Nie wiosną wcale, ale teraz - późnym latem i jesienią - najmądrzej jest stosować diety. Bo najbardziej skuteczne są diety warzywne, a warzywa najpyszniejsze (i najzdrowsze) są właśnie teraz. Oto dania na wrześniowe dni - nie tylko dla amatorów diet
Fot. Paweł Kiszkiel Fot. Paweł Kiszkiel

Warzywa po azjatycku

(280 kcal)

 

Składniki

  • 1 mały brokuł
  • 2 średnie marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plaster kłącza imbiru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 6 łyżek rosołu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka ryżu basmati
  • po 1 łyżeczce posiekanej kolendry i ziaren sezamu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Oskrobane i umyte marchewki kroimy w podłużne plasterki. Czosnek i imbir obieramy, siekamy i dusimy w gorącym oleju. Następnie dodajemy brokuła i marchew, wlewamy rosół oraz sos sojowy i dusimy wszystko razem około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do warzyw dodajemy kolendrę i doprawiamy je solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, posypane podprażonym sezamem.

Zdjęcie Duo Waza do zupy FALA Zdjęcie Royal Crown Derby Grenville 90GRENVI00468 Zdjęcie Waza stalowa na zupę z pokrywką-poj.1,7 L
Duo Waza do zupy FALA Royal Crown Derby Grenville... Waza stalowa na zupę z pokr...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Paweł Kiszkiel Fot. Paweł Kiszkiel

Kotlet wieprzowy z kalarepą

(240 kcal)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obraną i pokrojoną w słupki kalarepę oraz oczyszczoną i pokrojoną na pół fasolkę gotujemy w osolonej wodzie około 10 min. Mięso oprószamy solą i pieprzem i smażymy na gorącym oleju około 2 minut. Następnie obtaczamy je w natce wymieszanej z kaparami i zawijamy w folię aluminiową. Warzywa osączamy z wody, wkładamy na patelnię, na której smażyło się mięso, i mieszamy z tłuszczem pozostałym ze smażenia. Podlewamy rosołem, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy bazylią. Podajemy z mięsem.

Zdjęcie Gerlach KOMPLET PATELNI 20/24/28 CONCEPT CERAMIC Z ODŁĄCZANĄ RĄCZKĄ Zdjęcie KAPP Patelnia 48010020 48020020 Zdjęcie Mango-Media Zestaw garnków i patelni Bratmaxx Keramik 7-cz (8030)
Gerlach KOMPLET PATELNI 20/... KAPP Patelnia 48010020 4802... Mango-Media Zestaw garnków ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Paweł Kiszkiel Fot. Paweł Kiszkiel

Pierś kurczaka z fenkułem

(250 kcal)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte, osuszone i natarte solą i pieprzem mięso smażymy na gorącym oleju około 10 min. Fenkuła czyścimy, myjemy i kroimy na plasterki. Cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Usmażone mięso zawijamy w folię aluminiową, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu dusimy około 15 minut warzywa, podlewając je rosołem. Przyprawiamy je solą i pieprzem i podajemy z mięsem.

Zdjęcie Emile Henry - Garnek Ceramiczny do Duszenia 4,0 l - Czerwony Zdjęcie Szybkowar Fissler Vitavit Comfort 1070008 Zdjęcie Le Creuset Garnek 21002290000461
Emile Henry - Garnek Cerami... Szybkowar Fissler Vitavit C... Le Creuset Garnek 210022900...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Paweł Kiszkiel Fot. Paweł Kiszkiel

Marchewkowe spaghetti

(300 kcal)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Marchewki myjemy i kroimy w słupki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy obrane i umyte marchewki. Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i dusimy na gorącym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (obranego ze skórki). Następnie dodajemy rosół i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Makaron z marchewką odcedzamy, zostawiając nieco wywaru, który dodajemy do cebuli z pomidorami, i tak powstałym sosem polewamy makaron. Całość posypujemy natką i parmezanem.

Zdjęcie Alessi Garnek do gotowania makaronu Mami Zdjęcie Silit NERO Garnek do makaronu 8,5l Zdjęcie Tescoma PRESTO (niebieski) 729960.30
Alessi Garnek do gotowania ... Silit NERO Garnek do makaro... Tescoma PRESTO (niebieski) ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Paweł Kiszkiel Fot. Paweł Kiszkiel

Filet z łososia z marchewką

(410 kcal)

 

Składniki

  • 15 dag filetu z łososia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 25 dag młodej marchewki
  • pory
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 łyżek rosołu
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • ew. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania

Filet z ryby myjemy i osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Marchew czyścimy i myjemy. Pory czyścimy, myjemy i kroimy w krążki. Tak przygotowane warzywa dusimy na rozgrzanym maśle.  Przyprawiamy je solą i pieprzem, podlewamy rosołem, dodajemy musztardę i dusimy ok. 10 minut. Na podduszonych warzywach układamy rybę i dusimy kolejne 10 minut. Przed podaniem możemy posypać natką.

Zdjęcie Alessi Patelnia grillowa Dressed Zdjęcie Chasseur Patelnia grillowa Panini 3380-08 Zdjęcie Patelnia grillowa Durado 2727603311
Alessi Patelnia grillowa Dr... Chasseur Patelnia grillowa ... Patelnia grillowa Durado 27...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Więcej na ten temat: dieta, przepisy na jesień