Jesień w kuchni. Kluski kładzione

Maria Szkop
Nasze ciepłe kluchy to hit jesiennego sezonu w kuchni. Niby nic, niby prosto i zawsze tak samo, a jednak smaczne kluski czy pyzy to prawdziwy kulinarny majstersztyk!
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Kluski kładzione

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki kukurydzianej
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 2-3 jajka
  • sól
  • tłuszcz do gotowania i polania

 

Sposób przygotowania

Do przesianej mieszanki z obu rodzajów mąki wlewamy wodę (gdy użyjemy gazowanej, kluski będą delikatniejsze), wbijamy umyte jajka, solimy i dokładnie wyrabiamy, wtłaczając do ciasta jak najwięcej powietrza, które je spulchnia. Można również wszystkie składniki zmiksować. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na osolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu, mieszamy, gotujemy, odcedzamy, polewamy gorącą wodą, osączamy. Podajemy z sosami, lub masłem i cukrem albo jako dodatek do mięs.

 

UWAGA: Warto mieć w zapasie trochę więcej mąki. Jeśli masa będzie za rzadka i trudno będzie formować kluski, należy po prostu dosypać trochę mąki. Ta uwaga dotyczy wszystkich przepisów.


Zobacz także:

Zdjęcie BERGHOFF DURSZLAK 20 cm 1106878 Zdjęcie Joseph Joseph Durszlak 40003 Zdjęcie Koziol Durszlak Palsby L 3808619
BERGHOFF DURSZLAK 20 cm 110... Joseph Joseph Durszlak 40003 Koziol Durszlak Palsby L 38...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Francuskie kluski kładzione z grzybami

Składniki

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • jajka
  • 4-5 dag masła
  • 12 dag mąki
  • sól

 

Sposób przygotowania

Namoczone uprzednio i ugotowane grzyby drobno kroimy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Umyte jajka wybijamy ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem, wsypujemy przesianą mąkę, solimy. Mieszamy lekko z pianą ubitą z białek i przygotowanymi grzybami. Kładziemy łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę, zanurzając łyżkę za każdym razem w wodzie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po wypłynięciu odcedzamy i od razu podajemy, np. do drobiu.

2
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Kluski kładzione drożdżowe

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag miodu naturalnego
  • 2-3 jajka
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • tłuszcz do gotowania i polania
  • sól

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki oraz łyżką miodu i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie łączymy z pozostałym mlekiem, mąką, miodem i jajkami, dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy, dodając pod koniec wyrabiania roztopione masło i wino, ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem tłuszczu. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy gorącą wodą. Podajemy polane tłuszczem.

3
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Kluski kładzione z ryżu

Składniki

  • 1/2 szklanki ryżu
  • jajka
  • 150 g mąki
  • 1/2 pęczka natki i koperku
  • 4 łyżki masła do polania klusek

 

Sposób przygotowania

Ryż rozgotowujemy, aż stanie się klejący, następnie studzimy. Dodajemy jajka, posiekany koperek i natkę pietruszki lub inną zieleninę, następnie mąkę i starannie wyrabiamy ciasto. Dwiema metalowymi łyżkami formujemy kluski (por. przepis na kluski z kapustą) i gotujemy je przez około 10 minut w osolonej wodzie lub rosole. Polewamy stopionym masłem.

4
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Kluski kładzione ruskie

Składniki

  • 15 dag cebuli
  • tłuszcz do smażenia
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag sera twarogowego
  • jajka
  • 3 dag mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 dag tłuszczu do gotowania

 

Do polania:

  • 10 dag słoniny
  • 8 dag cebuli

 

Sposób przygotowania

Obraną i opłukaną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu i mieszamy ze zmielonymi ziemniakami, zmielonym twarożkiem oraz jajkami i mąką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Metalową łyżką formujemy podłużne kluski, kładziemy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu i gotujemy pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjmujemy, osączamy i polewamy skwarkami ze słoniny oraz zrumienioną cebulką.

5
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Kluski kładzione grysikowe

Składniki

  • 20 dag kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 3-4 jajka
  • 5 dag masła
  • 20 dag mąki
  • tłuszcz do gotowania i polania
  • sól

 

Sposób przygotowania

Kaszę zalewamy na 30 min ciepłym mlekiem. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z żółtkami, łączymy z kaszą i pianą z białek, przesypując przesianą mąką, doprawiamy. Dalej przygotowujemy jak kluski kładzione.

6
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Kluski kładzione gotowane na serwecie

Składniki

  • 4 małe bułki (20 dag)
  • 1 szklanka mleka
  • jajka
  • 20 dag kiełbasy szynkowej lub mięsa gotowanego albo pieczonego
  • 6-7 dag mąki
  • sól i gałka muszkatołowa
  • masło
  • 10 dag boczku

 

Sposób przygotowania

Bułki kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przesianą mąkę, doprawiamy do smaku solą i gałką. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niezbyt duże kluski i maczamy w stopionym maśle. Płaski rondel napełniamy wodą, a na brzeg mocno naciągamy gazę lub płótno o luźnym splocie (jak na bęben) i przywiązujemy dookoła mocną nicią lub bawełnianą tasiemką. Nakładamy kluski, przykrywamy miseczką i gotujemy 30 minut na małym ogniu. Podajemy polane skwarkami z boczku.

Fot. Łukasz Zandecki

7
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Pyzy ze szpinakiem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Szpinak blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła, odcedzamy i drobno siekamy. Przekładamy do rondelka na pozostałe rozgrzane masło, dodajemy kaszę mannę i podsmażamy, starannie mieszając, przez parę minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza napęcznieje. Do ciepłej masy szpinakowej dodajemy odciśnięte ziemniaki i sól do smaku. Dwiema łyżkami formujemy okrągłe pyzy i gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy polane masłem.

 

Zobacz także:

8
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Pyzy z płatkami owsianymi

Składniki

  • 2 szklanki utartych surowych ziemniaków
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • sól
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub mleka
  • masło lub śmietana do polania pyz

 

Sposób przygotowania

Odciśnięte ziemniaki mieszamy z płatkami, szczyptą soli i gorącym mlekiem (lub podgrzaną śmietaną). Starannie wyrabiamy. Formujemy kluski i gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną. Zdejmujemy garnek z ognia i trzymamy pod przykryciem 10-15 min. Odcedzamy, podajemy polane masłem lub śmietaną.

 

Zobacz także:

9
Więcej na ten temat: kluski kładzione, kuchnia polska