Top 5! Sprawdzone przepisy na dania z ziemniakami

Zapiekanka z ziemniakami
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek natki
- sól, pieprz
- gałka muszkatotołowa
- 4 dag masła
- 15 dag śmietany
- 1 żółtko
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 całe jajo
Sposób przygotowania
Robimy ciasto, zagniatając jego składniki, i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim dno i brzegi wysokiego naczynia do zapiekania o średnicy 20 cm (brzegi ciasta powinny wychodzić znacznie poza rant naczynia), pozostawiając cienki pasek do wykonania warkocza. Obrane ziemniaki podgotowujemy przez ok. 15 min, studzimy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy je warstwami na cieście, przesypując posiekaną pietruszką, solą, pieprzem oraz gałką i polewając rozpuszczonym masłem. Zalepiamy ciasto na górze. Z pozostałego ciasta splatamy warkocz i dekorujemy nim brzeg zapiekanki. Pośrodku robimy dziurę, w którą wsuwamy lejek z kartonu. Pieczemy przez godzinę w 180°C. Przed podaniem przez lejek wlewamy śmietanę.

Rosti, szwajcarskie placki ziemniaczane
(dla 6 osób)
Składniki
- 8 dużych ziemniaków
- sól, pieprz
- szczypiorek
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Umyte oraz obrane ziemniaki ucieramy na tarce o grubych oczkach, solimy. Odstawiamy, aż ziemniaki puszczą sok, osączamy, dodajemy pieprz i posiekany szczypiorek, starannie mieszamy. Porcje masy ziemniaczano-szczypiorkowej kładziemy na gorący tłuszcz, rozpłaszczamy łopatką i smażymy 2 min z każdej strony.

Zupa ziemniaczana z bryndzą
(dla 6 osób)
Składniki
- 10 ziemniaków
- 1,5 l wody
- 30 dag bryndzy
- 2 łyżki stołowe masła
- kilka gałązek koperku
- kilka gałązek natki
- 1/2 cytryny
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l osolonej lekko, zimnej wody. Gotujemy. Kiedy będą półmiękkie, dodajemy rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło. Gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę podajemy z plasterkami cytryny.

Pieczone ziemniaczki w kubraczku
(dla 2-4 osób)
Składniki
- 10 małych ziemniaczków
Na panierkę:
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryczki lub 1 papryczka chilli pokrojona w cieniutkie plasterki
- ew. 1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu albo innego twardego sera
Sposób przygotowania
Robimy panierkę, mieszając wszystkie składniki. Ziemniaki myjemy lub szorujemy ostrą szczoteczką i mokre wkładamy do panierki, dokładnie oblepiając je tą panierką. Wkładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w 200°C przez ok. 40 min, aż utworzy się chrupiąca skórka. Po upieczeniu strzepujemy nadmiar mąki.

Ziemniaki po góralsku
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 6 (ok. 60 dag) ziemniaków
- 3 marchewki
- 10 dag surowego lub wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy
- 15 dag pieczarek lub innych grzybów
- 2 łyżki masła
- 3 cebule
- liście kapusty
- natka pietruszki
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w plastry i przez moment podgotowujemy w osolonej wodzie. Kroimy boczek w plastry, a kiełbasę w talarki. Grzyby szatkujemy i podsmażamy na łyżce masła. Cebule siekamy i szklimy na reszcie masła. Naczynie do zapiekania wykładamy liśćmi kapusty, tak aby przykryć dno. Układamy na nich warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, grzyby i kiełbasę. Każdą warstwę posypujemy posiekaną zieleniną, solą i pieprzem. Na górze układamy warstwę ziemniaków, obkładamy ją boczkiem. Przykrywamy potrawę liśćmi kapusty i pokrywką. Pieczemy 1 godz. w 180°C.