Top 5! Sprawdzone przepisy na dania z ziemniakami

Maria Szkop, Anna Włodek
Czy można sobie wyobrazić naszą codzienność bez ziemniaków? Nie. Na dowód mamy garść świetnych kartoflanych przepisów!
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Zapiekanka z ziemniakami

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek natki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatotołowa
  • 4 dag masła
  • 15 dag śmietany
  • 1 żółtko

 

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1 całe jajo

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto, zagniatając jego składniki, i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim dno i brzegi wysokiego naczynia do zapiekania o średnicy 20 cm (brzegi ciasta powinny wychodzić znacznie poza rant naczynia), pozostawiając cienki pasek do wykonania warkocza. Obrane ziemniaki podgotowujemy przez ok. 15 min, studzimy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy je warstwami na cieście, przesypując posiekaną pietruszką, solą, pieprzem oraz gałką i polewając rozpuszczonym masłem. Zalepiamy ciasto na górze. Z pozostałego ciasta splatamy warkocz i dekorujemy nim brzeg zapiekanki. Pośrodku robimy dziurę, w którą wsuwamy lejek z kartonu. Pieczemy przez godzinę w 180°C. Przed podaniem przez lejek wlewamy śmietanę.

1
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Rosti, szwajcarskie placki ziemniaczane

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte oraz obrane ziemniaki ucieramy na tarce o grubych oczkach, solimy. Odstawiamy, aż ziemniaki puszczą sok, osączamy, dodajemy pieprz i posiekany szczypiorek, starannie mieszamy. Porcje masy ziemniaczano-szczypiorkowej kładziemy na gorący tłuszcz, rozpłaszczamy łopatką i smażymy 2 min z każdej strony.

2
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Zupa ziemniaczana z bryndzą

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 10 ziemniaków
  • 1,5 l wody
  • 30 dag bryndzy
  • 2 łyżki stołowe masła
  • kilka gałązek koperku
  • kilka gałązek natki
  • 1/2 cytryny
  • sól

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy 1,5 l osolonej lekko, zimnej wody. Gotujemy. Kiedy będą półmiękkie, dodajemy rozdrobnioną bryndzę, pokrojoną zieleninę i masło. Gotujemy dalej, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę podajemy z plasterkami cytryny.

3
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Pieczone ziemniaczki w kubraczku

(dla 2-4 osób)

 

Składniki

 

Na panierkę:

 

Sposób przygotowania

Robimy panierkę, mieszając wszystkie składniki. Ziemniaki myjemy lub szorujemy ostrą szczoteczką i mokre wkładamy do panierki, dokładnie oblepiając je tą panierką. Wkładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w 200°C przez ok. 40 min, aż utworzy się chrupiąca skórka. Po upieczeniu strzepujemy nadmiar mąki.

4
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Ziemniaki po góralsku

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 6 (ok. 60 dag) ziemniaków
  • marchewki
  • 10 dag surowego lub wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 15 dag pieczarek lub innych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • cebule
  • liście kapusty
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w plastry i przez moment podgotowujemy w osolonej wodzie. Kroimy boczek w plastry, a kiełbasę w talarki. Grzyby szatkujemy i podsmażamy na łyżce masła. Cebule siekamy i szklimy na reszcie masła. Naczynie do zapiekania wykładamy liśćmi kapusty, tak aby przykryć dno. Układamy na nich warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, grzyby i kiełbasę. Każdą warstwę posypujemy posiekaną zieleniną, solą i pieprzem. Na górze układamy warstwę ziemniaków, obkładamy ją boczkiem. Przykrywamy potrawę liśćmi kapusty i pokrywką. Pieczemy 1 godz. w 180°C.

5
Więcej na ten temat: przepisy na jesień, ziemniaki