Dla niespodziewanych gości - big plateau, czyli talerz rozmaitości

Magdalena Duklas
Nie panikujemy. Najpierw robimy wnikliwy przegląd lodówki i kuchennych szafek, potem bierzemy wielki talerz i wrzucamy tam wszystko (niemal), co znaleźliśmy. Tak, w dużym uproszczeniu, można scharakteryzować modny ostatnio - i jakże praktyczny - sposób podejmowania gości. Big plateau, czyli elegancko skomponowany talerz rozmaitości
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Purée ziemniaczane z owocami morza

Składniki

  • 1/2 kilograma ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 25 dag owoców morza (mieszanka: krewetki, kraby, małże itp.)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • pomidory
  • 1/2 główki sałaty lodowej

 

Sos winegret:

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy i gnieciemy na purée z dodatkiem masła, śmietany, soli i pieprzu. Owoce morza skrapiamy sokiem cytrynowym i podsmażamy na oliwie wraz z roztartym czosnkiem. Po usmażeniu mieszamy z natką. Na talerzu kładziemy kolejno: ziemniaki, owoce morza, pokrojone pomidory i porwaną sałatę. Z podanych składników robimy sos winegret i polewamy nim sałatę.

Co tu jeszcze pasuje: cebulki z zalewy, czerwona cebula, szczypiorek, rzodkiewka, ugotowane jaja przepiórcze

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Makaron z szynką i serami

Składniki

  • 20-25 dag grubego makaronu
  • 120 g fety
  • 100 g naturalnego serka
  • 1 serek topiony
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g brie
  • 3 łyż- ki masła
  • 3-4 łyżki mleka
  • 20 dag szynki
  • 1 łyżeczka ziół prowansal skich
  • 2 łyżki oliwy
  • awokado
  • mieszanka sałat (rukola, fryza, radicchio)

 

Sos winegret:

  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron. Z serka naturalnego i połowy pozostałych serów (bez brie) robimy sos, rozpuszczając je w rondelku z masłem i mlekiem. Szynkę kroimy w paski, posypujemy ziołami, obsmażamy na oliwie. Makaron polewamy na talerzu sosem serowym. Na wierzchu kładziemy kolejno: szynkę, pokrojone awokado, pozostałe kawałki serów i sałaty. Mieszamy składniki sosu i polewamy nim danie.

Co tu jeszcze pasuje: czarne oliwki, camembert, por, świeży szpinak

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Kuskus z kurczakiem

Składniki

  • 8 czubatych łyżek kuskusu
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 2-3 kawałki pieczonej (lub konserwowej) papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżeczka
  • 1 łyżka keczupu
  • 1/2 cebuli
  • 4 wędzone udka kurczaka
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • 10 dag świeżych kiełków
  • 1 duży pomidor
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Kuskus moczymy w gorącym bulionie, aż napęcznieje. Dodajemy odsączony groszek i pokrojoną paprykę. Doprawiamy łyżką sosu sojowego, ketchupem, solą i pieprzem. Obraną cebulę drobno kroimy. Udka obieramy ze skórki, rozdrabniamy palcami i razem z cebulą podsmażamy na rozgrzanej oliwie, soląc i posypując curry. Na płaskim talerzu kładziemy najpierw kuskus z warzywami, potem mięso z cebulą, a na wierzch kiełki i pokrojonego w ósemki pomidora. Całość skrapiamy oliwą i łyżeczką sosu sojowego.

Co tu jeszcze pasuje: kawałki dowolnego gotowanego mięsa, resztki kukurydzy z puszki, gotowana marchewka, kilka różyczek brokułu

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Sałatka z soczewicy z kiełbaskami

Składniki

 

Sos winegret:

  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy

 

Sposób przygotowania

Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając pomidory i przyprawy. Pokrojone frankfurterki smażymy na oliwie z dodatkiem chilli. Na talerzu układamy: soczewicę, frankfurterki, pokrojoną w piórka cebulę, dynię i garść sałat. Całość polewamy winegretem.

Co tu jeszcze pasuje: świeży pomidor, kawałki jabłka lub gruszki, smażona wątróbka drobiowa, natka...

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Big plateau, czyli talerz rozmaitości. Ryba z ryżem i pietruszką

Składniki

  • 1 torebka białego ryżu
  • 1 torebka dzikiego ryżu
  • 4 filety rybne (np. z sandacza, morszczuka)
  • sok z cytryny
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • pietruszki
  • 1 spory świeży ogórek
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 duży plaster wędzonego łososia
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • olej arachidowy
  • sól, pieprz
  • sól

 

Panierka do ryby:

  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta chilli

 

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Składniki panierki starannie mieszamy. Rybę płuczemy i kroimy na nieduże kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w panierce i smażymy na oliwie. Obrane i ugotowane w osolonej wodzie pietruszki oraz ogórka kroimy wzdłuż na paski, rzodkiewki w ćwiartki. Ryż rozkładamy na talerzu. Na nim kładziemy smażoną rybę, pietruszkę i kawałki łososia. Na wierzchu  ogórek, rzodkiewkę i prażone migdały. Całość polewamy olejem arachidowym i posypujemy kolendrą.

Co tu jeszcze pasuje: kawałki świeżej papryki, obgotowana cukinia (np. zamiast ogórka), bazylia zamiast kolendry, kilka anchois i kaparów

5
Więcej na ten temat: sałatka