Jesienne przysmaki. Przepisy z grzybami

Omlet ziemniaczany z grzybami
(dla 4 osób)
Ciasto:
- 500 g startych ziemniaków
- 1 drobno posiekany por
- 1 łyżka mleka
- sól morska i pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Nadzienie:
- 200 g pokrojonych w plasterki grzybów
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do ziemniaków wymieszanych z porem dodajemy mleko, sól i pieprz. Masę wylewamy na na rozgrzany olej (patelnia musi mieć metalową rączkę, bo potem być może wsadzimy ją do piekarnika), rozprowadzamy masę równą warstwą, aby uzyskać placek grubości 2 cm. Smażymy, aż spód się przyrumieni. (Ewentualnie, gdyby wierzch był wilgotny a spód już usmażony, możemy włożyć patelnię pod rozgrzany grill w piekarniku). Równolegle smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż do wyparowania sosu, który puszczą. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy je na połowę omletu, składamy go na pół i zaraz podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Camry Patelnia CR 6704 | Skeppschult Patelnia 0019 | Tefal Patelnia C2100752 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Sałatka z kurek
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 200 g kurek lub leśnych grzybów
- 1 drobno posiekana szalotka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 garść poszatkowanej salaty radicchio
- 1 garść endywii kędzierzawej
- 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej
- 1 pokrojona w plasterki cukinia
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 mały posiekany pęczek szczypiorku
Na sos winegret:
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapia-my resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.

Kalafior z boczniakami lub grzybami leśnymi
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 drobno posiekana szalotka
- 100 g boczniaków pokrojonych w plasterki
- 1 mały, podzielony na różyczki kalafior
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy ?5 smaków?
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól morska i pieprz czarny
Sposób przygotowania
Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i przez 30 sekund smażymy, mieszając, szalotkę. Dodajemy grzyby oraz kalafior i smażymy, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy sos sojowy, czosnek, przyprawę "5 smaków" i bulion. Dusimy na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Wlewamy zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody mąkę kukurydzianą i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Orientalna zupa z grzybów leśnych
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 100 g grzybów leśnych pokrojonych w plasterki
- 1 pokrojona w plasterki cebulka dymka
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 drobno pokrojona mała marchewka
- 1 łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru
- 1 posiekany mały pęczek roszponki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 l bulionu warzywnego lub wody z dodatkiem miso do smaku (miso do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
- sól morska i pieprz czarny
- 1 garść posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
W rondlu, na lekko rozgrzanej oliwie, podsmażamy przez 3 min, mieszając, grzyby z cebulą, czosnkiem i marchewką. Dodajemy imbir, roszponkę, sos sojowy, syrop klonowy i bulion lub wodę z dodatkiem miso. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy świeżą kolendrą.

Casserole z borowików
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała pokrojona na plasterki czerwona cebula
- 100 g sarniny pokrojonej na kawałki lub innego mięsa
- albo 50 g "mięsa sojowego" namoczonego
- 250 g świeżych pokrojonych na kawałki borowików
- 1 drobno pokrojony plaster selera
- 75 ml czerwonego wina
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 5 pokrojonych czarnych oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól morska i pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu przez minutę podsmażamy cebulę. Dodajemy kawałki mięsa, zwiększamy ogień i smażymy, aż zaczną się przyrumieniać, następnie dodajemy grzyby i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Dorzucamy seler, wlewamy wino i bulion, dodajemy przecier pomidorowy, oliwki, ocet, sos sojowy i tymianek. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.