¦niadanie do szko³y - alternatywa dla kanapki

Sa³atka z makaronem kokardki i papryk±
(dla 1 osoby)
Sk³adniki
- gar¶æ makaronu farfalle
- po 1/4 papryki: czerwonej i ¿ó³tej
- gar¶æ li¶ci bazylii
- sól
- oliwa
- 2 ³y¿ki ¶wie¿o startego parmezanu
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcj± na opakowaniu. Paprykê kroimy w drobn± kostkê, bazyliê siekamy. Odcedzamy makaron, mieszamy z papryk±, posiekan± bazyli±, skrapiamy oliw±, posypujemy parmezanem. Przek³adamy do pojemnika ¶niadaniowego. Do makaronu mo¿na te¿ dodaæ oliwki, kapary, ¶wie¿e albo suszone pomidory, a nawet plasterki surowego tuñczyka. A na deser - banan i jogurt - najlepiej p³ynny, w buteleczce: jest "³atwiejszy w obs³udze": ni¿ ten w kubku, bo nie wymaga u¿ycia ³y¿eczki.
Fot. Marcin Klaban
¦niadaniowe rady Tomka
Wybierzcie pude³ko ¶niadaniowe z dobrej jako¶ci zamkniêciem, które nie otworzy siê w plecaku. Polecam te¿ specjalne kolorowe termosy do przenoszenia ciep³ych przek±sek. Sk³adaj± siê z kilku komór. Mo¿ecie w nich ukryæ curry, makaron, ry¿ lub pulpeciki w sosie pomidorowym.

Ciastka z czekolad±
(na 12 ciastek)
Sk³adniki
- 70 g mas³a
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 80 g m±ki
- 2 ³y¿ki p³atków owsianych
- 70 g gorzkiej czekolady 70%
Sposób przygotowania
Ucieramy mas³o z cukrem, wbijamy jajko, wsypujemy m±kê i p³atki owsiane. Mieszamy, a¿ powstanie dosyæ gêsta, lekko kleista masa. Dodajemy pokrojon± na kawa³ki czekoladê. Wk³adamy masê do lodówki na 30 minut, aby stê¿a³a. Nastêpnie formujemy z niej kulki wielko¶ci kulek lodów. Pieczemy przez 15 minut na ¶rodkowej pó³ce piekarnika, na blasze wy¶cie³anej pergaminem. Do ciastek mo¿emy dodaæ tak¿e ¿urawinê, orzechy w³oskie, wiórki kokosowe. Takie ciastka to wy¶mienity deser po klasycznej kanapce z szynk± i serem.
Fot. Marcin Klaban
¦niadaniowe rady Tomka
Proponujê urozmaiciæ drugie ¶niadanie, dodaj±c kilka ró¿nych ma³ych przek±sek: ulubione p³atki, orzechy, suszone owoce (morele, rodzynki, jab³ka), pociête na ma³e kawa³ki kabanosy, ¶wie¿e warzywa i owoce
W gor±ce dni do pude³ka ¶niadaniowego mo¿na w³o¿yæ mocno sch³odzone owoce, butelkê soku lub pojemniczek jogurtu. Dziêki temu stworzymy swego rodzaju "lodówkê".

Bomba witaminowa
(dla 2-3 osób)
Sposób przygotowania
To jest tak naprawdê przepis bez przepisu. Mo¿na zapakowaæ dziecku do pude³ka ¶niadaniowego kolorow± kompozycjê warzyw i owoców. Bêdzie du¿o zabawy podczas jedzenia. Kroimy w paski lub kawa³ki: paprykê, marchew, ogórka, rzodkiewki, melona, kiwi. Warto dodaæ równie¿ ugotowane na twardo, obrane jajka przepiórcze. Mog± byæ te¿ blanszowane krewetki lub kawa³ki kurczaka.

Wariacja na temat sushi
(dla 1 osoby)
Sk³adniki
- 2 ma³e pszenne tortille
- 2 ³y¿ki kremowego twaro¿ku (typu Philadelphia)
- 2 plasterki wêdzonego ³ososia
Sposób przygotowania
Tortillê podgrzewamy na suchej patelni po 15 sekund z ka¿dej strony. Na ¶rodku ka¿dej rozsmarowujemy twaro¿ek i uk³adamy kawa³ki ³ososia. Zawijamy tortillê z dwóch stron do ¶rodka i rolujemy. Przecinamy rulon na pó³ i uk³adamy w pude³ku ¶niadaniowym.
Fot. Marcin Klaban

Parmezanowy popcorn
(dla 1 osoby)
Sk³adniki
Sposób przygotowania
W du¿ym garnku rozgrzewamy mocno oliwê, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywk± i czekamy, a¿ us³yszymy pêkaj±ce ziarna zamieniaj±ce siê w popcorn, a w powietrzu zacznie unosiæ siê charakterystyczny zapach, jak w kinowym bufecie. Do garnka dodajemy parmezan, drobno posiekan± bazyliê i mieszamy. Popcorn mo¿na spakowaæ do pude³ka razem z jab³kiem oraz kawa³kiem kabanosa: drugie ¶niadanie gotowe!
Fot. Marcin Klaban

Ry¿ z tuñczykiem i jajkiem
(dla 3 osób)
Sk³adniki
- 125 g ry¿u d³ugoziarnistego (basmati lub ja¶minowego)
- 4 ³y¿ki kukurydzy z puszki
- 1 puszka tuñczyka (w sosie w³asnym)
- 1 jajko
- gar¶æ pomidorków cherry
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy ry¿ zgodnie z instrukcj± na opakowaniu, tak aby by³ sypki. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwê i podsma¿amy kukurydzê z tuñczykiem. Dodajemy ry¿, wbijamy jajko, ca³y czas mieszaj±c, aby dobrze wymiesza³o siê z pozosta³ymi sk³adnikami. Kiedy jajko siê zetnie, wrzucamy pokrojone pomidorki, sma¿ymy przez minutê, doprawiamy sol± i pieprzem.
Fot. Marcin Klaban