¦niadanie do szko³y - alternatywa dla kanapki

Tomek Wo¼niak
W Japonii mamy rywalizuj± miêdzy sob±, przygotowuj±c dla swoich dzieci obento - pude³ka z fantazyjnie wygl±daj±cym ¶niadaniem. My rezygnujemy z wymy¶lnej formy na rzecz przepysznej tre¶ci. Pakujemy do plecaka pomys³owe przek±ski, sa³atki i ma³e smako³yki. Maluchy bêd± zachwycone!
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sa³atka z makaronem kokardki i papryk±

(dla 1 osoby)

 

Sk³adniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcj± na opakowaniu. Paprykê kroimy w drobn± kostkê, bazyliê siekamy. Odcedzamy makaron, mieszamy z papryk±, posiekan± bazyli±, skrapiamy oliw±, posypujemy parmezanem. Przek³adamy do pojemnika ¶niadaniowego. Do makaronu mo¿na te¿ dodaæ oliwki, kapary, ¶wie¿e albo suszone pomidory, a nawet plasterki surowego tuñczyka. A na deser - banan i jogurt - najlepiej p³ynny, w buteleczce: jest "³atwiejszy w obs³udze": ni¿ ten w kubku, bo nie wymaga u¿ycia ³y¿eczki.

¶niadanie do szko³y

Fot. Marcin Klaban

 

¦niadaniowe rady Tomka

Wybierzcie pude³ko ¶niadaniowe z dobrej jako¶ci zamkniêciem, które nie otworzy siê w plecaku. Polecam te¿ specjalne kolorowe termosy do przenoszenia ciep³ych przek±sek. Sk³adaj± siê z kilku komór. Mo¿ecie w nich ukryæ curry, makaron, ry¿ lub pulpeciki w sosie pomidorowym.


1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Ciastka z czekolad±

(na 12 ciastek)

 

Sk³adniki

 

Sposób przygotowania

Ucieramy mas³o z cukrem, wbijamy jajko, wsypujemy m±kê i p³atki owsiane. Mieszamy, a¿ powstanie dosyæ gêsta, lekko kleista masa. Dodajemy pokrojon± na kawa³ki czekoladê. Wk³adamy masê do lodówki na 30 minut, aby stê¿a³a. Nastêpnie formujemy z niej kulki wielko¶ci kulek lodów. Pieczemy przez 15 minut na ¶rodkowej pó³ce piekarnika, na blasze wy¶cie³anej pergaminem. Do ciastek mo¿emy dodaæ tak¿e ¿urawinê, orzechy w³oskie, wiórki kokosowe. Takie ciastka to wy¶mienity deser po klasycznej kanapce z szynk± i serem.

¶niadanie do szko³y

Fot. Marcin Klaban

 

¦niadaniowe rady Tomka
Proponujê urozmaiciæ drugie ¶niadanie, dodaj±c kilka ró¿nych ma³ych przek±sek: ulubione p³atki, orzechy, suszone owoce (morele, rodzynki, jab³ka), pociête na ma³e kawa³ki kabanosy, ¶wie¿e warzywa i owoce
W gor±ce dni do pude³ka ¶niadaniowego mo¿na w³o¿yæ mocno sch³odzone owoce, butelkê soku lub pojemniczek jogurtu. Dziêki temu stworzymy swego rodzaju "lodówkê".


2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Bomba witaminowa

(dla 2-3 osób)

 

Sposób przygotowania

To jest tak naprawdê przepis bez przepisu. Mo¿na zapakowaæ dziecku do pude³ka ¶niadaniowego kolorow± kompozycjê warzyw i owoców. Bêdzie du¿o zabawy podczas jedzenia. Kroimy w paski lub kawa³ki: paprykê, marchew, ogórka, rzodkiewki, melona, kiwi. Warto dodaæ równie¿ ugotowane na twardo, obrane jajka przepiórcze. Mog± byæ te¿ blanszowane krewetki lub kawa³ki kurczaka.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wariacja na temat sushi

(dla 1 osoby)

 

Sk³adniki

  • 2 ma³e pszenne tortille
  • 2 ³y¿ki kremowego twaro¿ku (typu Philadelphia)
  • 2 plasterki wêdzonego ³ososia

 

Sposób przygotowania

Tortillê podgrzewamy na suchej patelni po 15 sekund z ka¿dej strony. Na ¶rodku ka¿dej rozsmarowujemy twaro¿ek i uk³adamy kawa³ki ³ososia. Zawijamy tortillê z dwóch stron do ¶rodka i rolujemy. Przecinamy rulon na pó³ i uk³adamy w pude³ku ¶niadaniowym.

¶niadanie do szko³y

Fot. Marcin Klaban

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Parmezanowy popcorn

(dla 1 osoby)

 

Sk³adniki

  • 3-4 ³y¿ki oliwy
  • 3 ³y¿ki ziaren kukurydzy do pra¿enia
  • gar¶æ startego parmezanu
  • kilka listków bazylii

 

Sposób przygotowania

W du¿ym garnku rozgrzewamy mocno oliwê, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywk± i czekamy, a¿ us³yszymy pêkaj±ce ziarna zamieniaj±ce siê w popcorn, a w powietrzu zacznie unosiæ siê charakterystyczny zapach, jak w kinowym bufecie. Do garnka dodajemy parmezan, drobno posiekan± bazyliê i mieszamy. Popcorn mo¿na spakowaæ do pude³ka razem z jab³kiem oraz kawa³kiem kabanosa: drugie ¶niadanie gotowe!

¶niadanie do szko³y

Fot. Marcin Klaban

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Ry¿ z tuñczykiem i jajkiem

(dla 3 osób)

 

Sk³adniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy ry¿ zgodnie z instrukcj± na opakowaniu, tak aby by³ sypki. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwê i podsma¿amy kukurydzê z tuñczykiem. Dodajemy ry¿, wbijamy jajko, ca³y czas mieszaj±c, aby dobrze wymiesza³o siê z pozosta³ymi sk³adnikami. Kiedy jajko siê zetnie, wrzucamy pokrojone pomidorki, sma¿ymy przez minutê, doprawiamy sol± i pieprzem.

¶niadanie do szko³y

Fot. Marcin Klaban

6
Wiêcej na ten temat: tomek wo¼niak, ¶niadanie