Kuchnia Amerykańska. Smaki Nowego Jorku w Twoim domu

Tomek Woźniak
Miasto, które nie zasypia, kusi fantastycznymi daniami z czterech stron świata. Żadnych burgerów, żadnych hot dogów! Wypróbuj przepisy z Nowego Jorku według przepisów Tomka Woźniaka
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Bajgiel z jarmużem

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 bajgle, precle piwne lub obwarzanki krakowskie
  • 100 g serka Philadelphia (lub innego kremowego)
  • 200 g wędzonego łososia
  • spora garść liści jarmużu (możemy zastąpić liśćmi szpinaku lub buraków ćwikłowych)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Bajgle rozcinamy w poprzek na pół, każdą połówkę smarujemy serkiem. Wędzonego łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na jednej połówce każdego bajgla. Jarmuż dokładnie myjemy, drobno siekamy i kładziemy na łososiu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy drugą połówką i zawijamy w folię aluminiową. Smak bajgli możemy urozmaicić bazyliowym pesto, suszonymi pomidorami, ogórkiem lub plasterkami pastrami.

Zdjęcie Lekue - Dwustronna Deska do Krojenia - Biało/Czerwona Zdjęcie Tadar 5907558749052 Zdjęcie Tramontina Lyon garnek 20980-022
Lekue - Dwustronna Deska do... Tadar 5907558749052 Tramontina Lyon garnek 2098...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Singapur w NYC - Kurczak z ryżem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z octem, wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku. Wkładamy umytego i osuszonego kurczaka, tak by cały był zanurzony w wodzie, i gotujemy do miękkości (około 45 minut) na małym ogniu. Ogórka kroimy w bardzo cienkie plasterki, wrzucamy do miseczki, dodajemy pokruszone orzeszki, drobno pokrojoną papryczkę chilli i sezam. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Ryż płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli jakieś 12-15 minut. Ugotowanego kurczaka wyjmujemy, osuszamy i posypujemy solą oraz pieprzem. Piersi kroimy w grube plastry, pozostałe kawałki oddzielamy od kości. Kurczaka podajemy z sałatką z ogórka, ugotowanym na sypko ryżem oraz sosem słodko-kwaśnym.

Fot. Marcin Klaban

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Chowder nowojorski z małżami

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Posiekane czosnek i cebulę szklimy w garnku na oliwie. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę
oraz osączone z zalewy małże i podsmażamy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem, zalewamy 1,5 l wrzątku i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu, jeszcze raz doprawiamy i posypujemy natką. Chowder możemy podać także z natartymi czosnkiem grzankami.

 

Fot. Marcin Klaban

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kanapka z rostbefem i chutneyem z mango

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziarna kolendry i gorczycy, czosnek, słodką paprykę, przyprawę ?Pięć smaków?, sól i pieprz rozcieramy na pastę w moździerzu lub miksujemy w blenderze. Mieszanką przypraw nacieramy rostbef, umieszczamy w naczyniu, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowany rostbef gotujemy na parze przez 15 minut, a następnie smażymy na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Robimy chutney: miksujemy mango z musztardą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowy rostbef kroimy w plastry. Kromki chleba smarujemy chutneyem z mango, na nim piętrowo układamy kilka plasterków rostbefu, przykrywamy drugą kromką i kroimy na pół. Kanapki podajemy z pokrojonymi wzdłuż ogórkami oraz schłodzonym piwem lub lemoniadą.

 

Fot. Marcin Klaban

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Burrito

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek szklimy na oliwie. Dorzucamy wołowinę i smażymy 10 minut, aż zbrązowieje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy i płuczemy fasolę oraz kukurydzę. Tortille podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce. Na środek każdej tortilli nakładamy po porcji ryżu, mięsa, fasoli, kukurydzy i awokado oraz łyżkę jogurtu. Posypujemy posiekaną kolendrą i zwijamy w rulony. Gotowe burritos możemy zawinąć w folię aluminiową, będzie wygodniej je zjeść.

 

Fot. Marcin Klaban

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Nudle z Wall Street

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 300 g pręgi wołowej
  • 1 obrana marchewka
  • cukinia
  • 2 łyżki pasty miso
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 8 grzybków shiitake
  • 250 g makaronu udon (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania

Wlewamy do garnka 2 litry wody, wkładamy umyte mięso oraz pokrojone w paski marchewkę i cukinię. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20-30 minut, aż wołowina zmięknie. Dodajemy pastę miso, sos sojowy oraz grzybki i gotujemy 5 minut. Wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie miękki. Jeśli użyjecie świeżego, potrwa to 5 minut, w przypadku suchego - 10 minut. Wyciągamy pręgę i kroimy na małe kawałki. Do dużych miseczek wkładamy kawałki mięsa, zalewamy je gorącym bulionem, posypujemy posiekanymi kolendrą i chilli.

 

Fot. Marcin Klaban

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Lody z karmelem i pistacjami

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 ml kwaśnej 12% śmietany
  • garść solonych pistacji
  • 6 suszonych fig
  • 6 kulek lodów waniliowych

 

Sposób przygotowania

Podgrzewamy w rondelku cukier z 2 łyżkami wody. Kiedy powstanie karmel, wlewamy śmietanę, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Pistacje obieramy z łupin i grubo siekamy, figi kroimy w paseczki. Lody podajemy polane sosem karmelowym i posypane pistacjami oraz figami.

7
Więcej na ten temat: kuchnia amerykańska, tomek woźniak