Tania kuchnia sezonowa. Wytrawne przepisy ze śliwkami
Wieprzowina po azjatycku (Fot. BBS)
Wieprzowina po azjatycku
(dla 4 osób)
Sos:
- 12 śliwek węgierek
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- ewentualnie 1 łyżeczka soli
Oraz:
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 1 duża cebula (pokrojona w piórka)
- 500 g wieprzowiny (np. polędwiczek albo szynki)
- odrobina mąki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Robimy sos. Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę i lekko obtoczoną w mące wieprzowinę. Smażymy, aż się zrumieni. Wlewamy sosy sojowy i hoisin. Doprawiamy cukrem i smażymy 5 minut. Następnie łączymy z przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze 10 minut.
Śliwkowy patriotyzm:
Kalifornijskie? A po co, skoro Polskie suszone śliwki są znakomite. Pytajcie w sklepach z tradycyjnymi produktami o łukowickie suszone węgierki, podwędzane suski sechlońskie (woj. małopolskie) albo suszone węgierki z Pruchnika (woj. podkarpackie).
Wieprzowina ze śliwkami
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 3 łyżki masła
- 1,5 kg wieprzowiny bez kości (najlepiej szynki)
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki octu winnego
- 8 listków laurowych
- 20 ziaren pieprzu
- 20 jagód jałowca
- 200 g suszonych wędzonych śliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy winem wymieszanym z octem. Dodajemy liście laurowe, pieprz, jagody jałowca i śliwki. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, aż śliwki zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy śliwki, mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple. Śliwki przecieramy przez sito. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy śliwki z cukrem i bułką tartą. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i rozprowadzamy wywarem z gotowania szynki. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem śliwkowym.
Kurczak smażony w śliwkach
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 plaster tłustego boczku
- 500 g mięsa z udek kurczaka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śliwek
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 szklanka rosołu
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.
Zupa śliwkowa
(dla 6 osób)
Składniki
- 500 g śliwek
- 1,5 l rosołu drobiowego
- 3 goździki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki 18% śmietany
- biały chleb na grzanki
Sposób przygotowania
Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Owoce zalewamy rosołem, wrzucamy goździki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 20 minut, aż śliwki zmiękną. Odcedzamy (nie wylewamy wywaru!), przecieramy owoce przez sito i dodajemy z powrotem do wywaru. Doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze około 5 minut. Łączymy ze śmietaną. Podajemy z grzankami.
Ser faszerowany śliwkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 jajko
- 4 niezbyt dojrzałe serki camembert
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 500 g śliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Jajko roztrzepujemy. W każdym serku nacinamy kieszonkę. Obtaczamy go w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy ser z obu stron. Czosnek przeciskamy przez praskę, śliwki rozkrawamy i wyjmujemy pestki. Połówki owoców mieszamy z czosnkiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu. Nadziewamy krążki sera. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy ser jeszcze 5 minut. Od razu podajemy.
Kluski ze śliwkami
(dla 8 osób)
Składniki
- 200 g suszonych niewędzonych śliwek
- 1 kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
Śliwki moczymy w ciepłej wodzie, aż zmiękną. Do ziemniaków dodajemy mąkę i roztrzepane jajko, mieszamy i łączymy z 2 łyżkami masła. Stolnicę oprószamy mąką i dzielimy ciasto na wałki o grubości około 4 cm, a potem kroimy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej. Każdą kluskę spłaszczamy i robimy w niej zagłębienie, w które wciskamy śliwkę, i zaklejamy. Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 15 minut. Na patelni topimy pozostałe masło. Wsypujemy bułkę tartą i rumienimy. Wrzucamy kluski, mieszamy. Podajemy oprószone cynamonem.