Tania kuchnia sezonowa. Wytrawne przepisy ze śliwkami

Dorata Biały
Wieprzowina po azjatycku

Wieprzowina po azjatycku (Fot. BBS)

Niektóre odmiany pojawiają się już w czerwcu, ale chyba i tak najbardziej lubimy poczciwe węgierki, dojrzewające pod koniec lata. Nie pozwólcie śliwkom się marnować: jedzcie je prosto z drzewa, smażcie powidła, a kiedy już się wam znudzi, poeksperymentujcie - weźcie śliwki na poważnie, czyli na wytrawnie.
1 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Wieprzowina po azjatycku

(dla 4 osób)

Sos:

  • 12 śliwek węgierek
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • ewentualnie 1 łyżeczka soli

Oraz:

  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 duża cebula (pokrojona w piórka)
  • 500 g wieprzowiny (np. polędwiczek albo szynki)
  • odrobina mąki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Robimy sos. Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Zalewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę i lekko obtoczoną w mące wieprzowinę. Smażymy, aż się zrumieni. Wlewamy sosy sojowy i hoisin. Doprawiamy cukrem i smażymy 5 minut. Następnie łączymy z przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze 10 minut.

Śliwkowy patriotyzm:

Kalifornijskie? A po co, skoro Polskie suszone śliwki są znakomite. Pytajcie w sklepach z tradycyjnymi produktami o łukowickie suszone węgierki, podwędzane suski sechlońskie (woj. małopolskie) albo suszone węgierki z Pruchnika (woj. podkarpackie).

2 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Wieprzowina ze śliwkami

(dla 6-8 osób)

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 1,5 kg wieprzowiny bez kości (najlepiej szynki)
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 8 listków laurowych
  • 20 ziaren pieprzu
  • 20 jagód jałowca
  • 200 g suszonych wędzonych śliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy winem wymieszanym z octem. Dodajemy liście laurowe, pieprz, jagody jałowca i śliwki. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, aż śliwki zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy śliwki, mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple. Śliwki przecieramy przez sito. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy śliwki z cukrem i bułką tartą. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i rozprowadzamy wywarem z gotowania szynki. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem śliwkowym.

3 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Kurczak smażony w śliwkach

(dla 6 osób)

Składniki

  • 1 plaster tłustego boczku
  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.

4 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Zupa śliwkowa

(dla 6 osób)

Składniki

  • 500 g śliwek
  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 3 goździki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki 18% śmietany
  • biały chleb na grzanki

Sposób przygotowania

Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Owoce zalewamy rosołem, wrzucamy goździki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 20 minut, aż śliwki zmiękną. Odcedzamy (nie wylewamy wywaru!), przecieramy owoce przez sito i dodajemy z powrotem do wywaru. Doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze około 5 minut. Łączymy ze śmietaną. Podajemy z grzankami.

5 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Ser faszerowany śliwkami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1 jajko
  • 4 niezbyt dojrzałe serki camembert
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 500 g śliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Jajko roztrzepujemy. W każdym serku nacinamy kieszonkę. Obtaczamy go w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy ser z obu stron. Czosnek przeciskamy przez praskę, śliwki rozkrawamy i wyjmujemy pestki. Połówki owoców mieszamy z czosnkiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu. Nadziewamy krążki sera. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy ser jeszcze 5 minut. Od razu podajemy.

6 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Kluski ze śliwkami

(dla 8 osób)

Składniki

  • 200 g suszonych niewędzonych śliwek
  • 1 kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

Śliwki moczymy w ciepłej wodzie, aż zmiękną. Do ziemniaków dodajemy mąkę i roztrzepane jajko, mieszamy i łączymy z 2 łyżkami masła. Stolnicę oprószamy mąką i dzielimy ciasto na wałki o grubości około 4 cm, a potem kroimy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej. Każdą kluskę spłaszczamy i robimy w niej zagłębienie, w które wciskamy śliwkę, i zaklejamy. Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 15 minut. Na patelni topimy pozostałe masło. Wsypujemy bułkę tartą i rumienimy. Wrzucamy kluski, mieszamy. Podajemy oprószone cynamonem.

Więcej na ten temat: przepisy na jesień, śliwki