Najpiękniejsze, lekkie desery z jabłkami i śliwkami

Paweł Pojawa
Pavlova ze śliwkowym purée i owocami leśnymi. Jabłka i śliwki

Pavlova ze śliwkowym purée i owocami leśnymi. Jabłka i śliwki (Fot. BBS)

"Pieczone są jabłka, duszone są jabłka, i z jabłek szarlotka, i placek, i babka" - tyle w wierszyku Jana Brzechwy. Ale to nie wszystko, bo z wrześniowych owoców da się przecież zrobić wiele innych, równie dobrych deserów
1 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Pavlova ze śliwkowym purée i owocami leśnymi

Beza:

  • białka z 10 (300 g) jajek
  • 600 g cukru

 

Krem:

  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 ml śliwowicy lub rumu
  • 300 ml 36% śmietany
  • cukier puder i wanilia do smaku,
  • owoce leśne do dekoracji

 

Sposób przygotowania

W misce mieszamy białka z cukrem, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ucieramy 10-15 minut, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z garnka i ubijamy mikserem na sztywną pianę - aż masa uzyska temperaturę pokojową. Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego (lub woreczka foliowego z obciętym rogiem) i szprycujemy spiralnie na blachę wyłożoną papierem, tak aby uzyskać duże koło. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 90°C na 2 godziny - gotowa beza powinna być całkiem sucha. Śliwki zalewamy alkoholem i odstawiamy, a kiedy dobrze nasiąkną, miksujemy je na purée. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy śliwkowe purée i mieszamy. Krem nakładamy na bezę i dekorujemy owocami leśnymi.

2 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Racuchy jabłkowe z lodami calvadosowymi

Lody:

  • 4 żółtka (75 g)
  • 120 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 40 g mleka w proszku
  • 40 ml calvadosu

 

Racuchy:

  • 170 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • 1 jajko
  • 120 ml mleka
  • 2-3 słodkie, soczyste jabłka
  • olej

 

Sposób przygotowania

W misce ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i mlekiem w proszku, powoli wlewamy do żółtek, mieszając. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mocno podgrzewamy (do temp. 80°C), mieszając. Stawiamy w większej misce z lodem i szybko chłodzimy. Wlewamy alkohol i kręcimy lody w maszynie. Jeśli takowej nie mamy, wkładamy masę do zamrażarki, mieszając ją dokładnie od czasu do czasu, by nie dopuścić do powstania grudek. Możemy też wymieszać z calvadosem lody waniliowe ze sklepu. Robimy racuchy: łączymy suche składniki, lekko solimy, dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami.

3 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Creme brulée ze śliwkami

Składniki

  • 5 dużych śliwek (najlepiej renklod)
  • 200 ml białego słodkiego wina
  • świeży rozmaryn (mogą być również melisa, mięta lub tymianek)
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 80 ml mleka
  • 250 ml 36% śmietanki
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania

Śliwki drylujemy, kroimy, zanurzamy w marynacie z wina i ziół. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wanilią, powoli dodajemy do żółtek, ciągle mieszając. Zbieramy z wierzchu pianę, wlewamy masę do foremek i pieczemy ok. godziny w temp. 100°C - deser powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy i chłodzimy w lodówce. W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy brązowy cukier, uważając, by się nie przypalił. Gdy utworzy się karmel, dolewamy trochę winnej marynaty, mieszamy. Dodajemy resztę marynaty ze śliwkami i redukujemy, aby powstał sos o gęstości miodu. Schłodzone porcje creme brulée posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem (można krótko zapiec pod rozgrzanym grillem piekarnika). Dekorujemy śliwkami w syropie.

4 z 4
Fot. BBS
Fot. BBS

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym

Marynata do jabłek:

  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kora cynamonowa
  • 2 duże jabłka

 

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 170 ml jogurtu naturalnego (pitnego) lub maślanki
  • 170 ml mleka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wino i syrop cukrowy, mieszając. Dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wrzucamy do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem. Robimy ciasto: łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem i ucieramy. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na rozgrzany olej i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na talerz. Wyjmujemy jabłka z marynaty, płyn gotujemy, aż zredukuje się do konsystencji miodu. Wtedy z powrotem wrzucamy jabłka i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z placuszkami.