Kolacja dla dwojga: w gorącej, miejskiej atmosferze

Dorota Próchniewicz
Dla tych, którzy romansować mogą dopiero po 17.00. Poznają się w kinie, ogródku piwnym, autobusie, osiedlowych delikatesach Kulinarna myśl przewodnia: fusion, eksperymenty, poszukiwania, twórcze uniesienia - oby tylko nie nudzić się wieczorem ani w wielkim, ani w mniejszym mieście.

Fot. BBS Fot. BBS

Niby-sushi kreatywne

(dobór składników można dowolnie modyfikować)

 

Składniki

  • 1, ogórek
  • por
  • 1/2 awokado
  • kawałek białej rzodkwi
  • seler
  • papryka
  • 1 mały oscypek
  • 1 plaster wędzonego tofu
  • garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • kilka ugotowanych jajek przepiórczych
  • 20 dag wędzonego łososia
  • 20 dag wędzonego pstrąga
  • kilka krewetek z zalewy
  • 2-3 paluszki krabowe
  • kilka liści szpinaku
  • kilka liści rukoli
  • koperek
  • sos sojowy
  • sok z cytryny
  • chrzan wasabi
  • nitki szczypiorku
  • kilka plastrów marynowanego imbiru
  • garść świeżych kiełków
  • 2 łyżki czerwonego kawioru
  • 3-4 małe cebulki dymki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sezamu

 

Sposób przygotowania

Ogórka, pora, awokado, rzodkiew, selera, paprykę, sery kroimy w podłużne paski. Strąki fasolki i jajka przekrajamy na pół. Pora rozdzielamy na długie cienkie nitki. Łososia i pstrąga kładziemy na desce. Kroimy na kawałki, które dadzą się zwinąć w rulonik. I zaczynamy "kreować": na kawałek łososia kładziemy np. krewetkę lub kawałek paluszka krabowego, kawałek awokado, listek koperku, ogórka albo np. paprykę, szpinak czy oscypek. Na pstrąga można położyć np. rukolę, tofu lub jajko przepiórcze, fasolkę szparagową, paluszek krabowy czy szpinak. Całość skrapiamy sosem sojowym, ewentualnie kroplą soku z cytryny, kładziemy odrobinę wasabi. Zwijamy i związujemy nitką pora lub szczypiorkiem. Do "niby-sushi" podajemy oddzielnie w miseczkach marynowany imbir i sos sojowy oraz dla urozmaicenia np. świeże kiełki, czerwony kawior, cebulki dymki podduszone na maśle i posypane prażonym sezamem. Jemy pałeczkami.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Makaron light Italia

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Przekładamy na talerzyk. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną w cienkie paseczki dynię. Wlewamy połowę jogurtu, dodajemy anyż, sól, pieprz i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy drugą połowę jogurtu i sok z cytryny, dodajemy kawałki radicchio. Mieszamy, doprawiamy, zdejmujemy z ognia. Łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Na talerzach posypujemy pestkami dyni i parmezanem.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Owoce z korzenną niespodzianką

Składniki

  • 4-6 truskawek
  • 8-10 czerwonych winogron
  • 6 śliwek liczi z puszki
  • 8-10 wypestkowanych wiśni
  • 2 łyżki borówek
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 60 ml orzechówki (lub ulubionej wódki smakowej, likieru)

 

Sposób przygotowania

Truskawki, winogrona, liczi kroimy na połówki. Wszystkie owoce umieszczamy w miseczce. Posypujemy przyprawą do pierników, polewamy miodem zmieszanym z orzechówką. Schładzamy. Możemy zaserwować jako ?dressing? do lodów waniliowych.

3
Więcej na ten temat: kolacja