安ie瞠 pomys造 na drugie 郾iadanie

Tomek Wo幡iak
Wypowiadamy wojn wielkim, nudnym bu這m z serem i szynk. Batony i wafelki te l康uj na czarnej li軼ie. Tomek Wo幡iak przekonuje, 瞠 zawarto嗆 uczniowskiej 郾iadani闚ki mo瞠 by naprawd smaczna, zdrowa i kolorowa [przepisy z wrze郾iowego numeru Kuchni]

Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Greckie kieszonki

(dla 1 osoby)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Pity podgrzewamy na suchej patelni z obu stron, odcinamy 3 cm g鏎nej cz窷ci i delikatnie oddzielamy dwie warstwy chlebka, tworz帷 kieszonk. Do?鈔odka wk豉damy cienkie plastry pomidora i nieobranego og鏎ka oraz pokruszon fet, skrapiamy odrobin oliwy, doprawiamy sol i pieprzem. Ka盥 pit dzielimy jeszcze na p馧. Do 郾iadani闚ki mo瞠my spakowa r闚nie owoce i kawa貫k czekolady.

Fot. Marcin Klaban

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kasza jaglana z warzywami

(dla 1 osoby)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Kasz gotujemy na sypko zgodnie z instrukcj na opakowaniu. Nieobranego og鏎ka oraz papryk kroimy w kostk, a pomidorki - na po堯wki lub 獞iartki. Ugotowan kasz przelewamy zimn wod, odcedzamy, mieszamy z warzywami oraz posiekan mi皻, doprawiamy sol i pieprzem. Do kaszy mo瞠my doda kukurydz z puszki lub szynk albo 鄴速y ser (pokrojone w kostk). Do 郾iadani闚ki warto spakowa r闚nie suszone figi, morele, migda造 oraz pestki dyni i s這necznika.

Fot. Marcin Klaban

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Spaghetti z kurczakiem i pomidorami

(dla 2 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcj na opakowaniu. Drobno posiekan cebul szklimy na oliwie. Mi瘰o kurczaka kroimy w kostk o boku 1 cm, dorzucamy na patelni i sma篡my na z這ty kolor. Dodajemy pomidory razem z zalew i dusimy 5 minut, a powstanie g瘰ty sos pomidorowy. Doprawiamy sol oraz pieprzem, mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Dodajemy kie趾i, mieszamy i pakujemy do 郾iadani闚ki. Mo瞠my spakowa dodatkowo brzoskwini lub banana.

Fot. Marcin Klaban

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Miniomlety z kukurydz i broku豉mi

(dla 2 os鏏)

 

Sk豉dniki

  • 2 造磬i ziaren s這dkiej kukurydzy (鈍ie瞠j lub z puszki)
  • 1 gar嗆 startego 鄴速ego sera
  • 4 r騜yczkibroku堯w
  • 4 plastryszynki
  • 4jajka
  • s鏊,pieprz
  • 1 造磬a mas豉

 

Spos鏏 przygotowania

Do miski wrzucamy kukurydz, ser oraz pokrojone broku造 i szynk. Wbijamy jajka, solimy i pieprzymy. Smarujemy mas貫m do趾i w formie do muffin闚, wype軟iamy je mas jajeczn do 3/4 wysoko軼i, pieczemy 10 minut w 180蚓. Wyjmujemy omlety z formy i - po ostudzeniu - wk豉damy do 郾iadani闚ki. Do drugiej przegr鏚ki mo瞠my dorzuci gar嗆 鈍ie篡ch owoc闚 (malin, jag鏚) albo pomidorki.

Fot. Marcin Klaban

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sa豉tka owocowa

(dla 2 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Pomara鎍z obieramy ze sk鏎y, dzielimy na cz御tki i filetujemy, usuwaj帷 b這ny. Ananasa obieramy, wykrawamy rdze, kroimy w cienkie plastry i razem z filecikami pomara鎍zy przek豉damy do pude趾a. Posypujemy cukrem i posiekan mi皻. Do 郾iadani闚ki mo瞠cie do陰czy patyczek do szasz造k闚 albo plastikowy widelczyk, kt鏎y u豉twi jedzenie. Sa豉tka b璠zie idealnym deserem np. po kanapce z pe軟oziarnistego chleba z kurczakiem i awokado.

Fot. Marcin Klaban

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

(dla 2 os鏏)

 

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Mieszamy wszystkie sk豉dniki na klej帷 si papk. Rozsmarowujemy na wy這穎nej pergaminem blasze i pieczemy 45 minut w 160蚓. Zaraz po wyj璚iu z piekarnika kroimy chrupi帷y blat na kwadratowe lub prostok徠ne batony i pozostawiamy do wystygni璚ia. Do masy mo瞠my te doda posiekane orzechy, suszone 簑rawiny lub morele.

Fot. Marcin Klaban

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

好iadaniowe rady Tomka

Jeszcze niedawno sam by貫m uczniem, wi璚 dobrze wiem, jak wa積a jest jako嗆 szkolnego 郾iadania. Nigdy nie zapomn kolegi, kt鏎y zawsze zaopatrzony by w tak wielk bu喚, 瞠 nie potrafi jej zm璚zy przez kilka przerw. Inny znajomy przynosi kanapki z czosnkiem...
W tradycyjnych sandwiczach nie sprawdzaj si tak瞠 pomidory ? kromki mi瘯kiego chleba 郵izgaj si po nich i rozje盥瘸j, a papier 郾iadaniowy mi瘯nie pod wp造wem wyciekaj帷ego pomidorowego soku. Nudne i niepraktyczne kanapki to i tak p馧 biedy, bo prawie po這wa dzieciak闚 zadowala si batonami, chipsami lub innymi niezdrowymi gotowcami. Tak by nie musi!

 

* Podstawa to dobra 郾iadani闚ka (porz康ne zamkni璚ie, przegr鏚ki). Ma這 jest gorszych rzeczy od rozpa熥anej na dnie plecaka mieszanki banana i kanapki z kie豚as.

* Batony i wafelki zast徙cie suszonymi owocami, orzechami lub kawa趾iem czekolady (poza sezonem letnim, bo wtedy si rozpuszcza).

* Zapakujcie dodatkowo porcj warzyw (wcze郾iej je obierzcie) i/lub owoc闚.

* Dzieciom, kt鏎e nie jedz w szkole obiadu, a ko鎍z zaj璚ia po po逝dniu, zr鏏cie makaron, kasz (jaglan, gryczan, kuskus) lub ry z ulubionymi dodatkami.

* Du瞠 bu趾i i kanapki podzielcie na kawa趾i.

* Do plecaka wrzu熯ie butelk wody. Lepiej zrezygnowa ze s這dzonych, sklepowych sok闚; odradzam zw豉szcza "napoje gazowane, sztucznie barwione.

* Pami皻ajcie o chusteczkach higienicznych!

7
Wi璚ej na ten temat: tomek wo幡iak, 郾iadanie